16.8 C
Chania
Sunday, November 17, 2024

Η Ευρώπη του φόβου, του μίσους και της βίας: Τα καρέ της επίθεσης σε πρόσφυγες, παιδιά και ρεπόρτερ

Ημερομηνία:

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι χιλιάδες πρόσφυγες, εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε δύο κράτη. Η Ευρώπη για άλλη μια φορά, δίνει “μαθήματα” φιλοξενίας.

Εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία τους τελευταίους μήνες φιλοξενούνται σε γειτονικά αραβικά κράτη αλλά και στην Τουρκία. Πρόκειται για κράτη πολύ φτωχότερα από τις πλούσιες χώρες του Βορρά, που δεν έφταιξαν σε τίποτα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Συρία και που παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φέρθηκαν ανθρώπινα στους πρόσφυγες δίνοντας καταφύγιο και τροφή για πολλούς μήνες.

Η πλούσια Ευρώπη που επιβάλλει λιτότητα στους λαούς και συμμετέχει σε πολέμους στις αραβικές χώρες, η Ευρώπη της τεράστιας συσσώρευσης πλούτου, η γερμανική  Ευρώπη φοβάται τους πρόσφυγες. Και ασκεί βία πάνω σε σώματα ανθρώπων που διέφυγαν πολέμων, χτυπά παιδιά με γκλοπ και πετά δακρυγόνα σε γυναίκες που ξέφυγαν από αιμοσταγείς δικτάτορες.  Ωθεί τους μετανάστες σε περιοχές που είναι γεμάτες νάρκες. Πού να περίμεναν οι πρόσφυγες ότι θα διέφευγαν από τη μία κόλαση για να βρεθούν πίσω από τους φράχτες και τα συρματοπλέγματα της Ευρώπης;

Τα καρέ που έρχονται σταδιακά στη δημοσιότητα από το συνοριακό πέρασμα Ουγγαρίας και Σερβίας, δείχνουν ένα ευρωπαϊκό πρόσωπο για το οποίο η “ηγεσία” της Ε.Ε. θα έπρεπε να ντρέπεται.

Πριν λίγες μέρες η Ουγγαρία έχτισε φράχτες για να “θωρακίσει” τα σύνορα της και χθες, Τετάρτη, επιτέθηκε με στρατό και κανόνια νερού σε πρόσφυγες από τη Συρία, ανάμεσα στους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά, αλλά και σε ρεπόρτερ που προσπαθούσαν να καλύψουν τα γεγονότα.

Τετρακίνητα οχήματα Χάμβι του ουγγρικού στρατού παρατάχθηκαν κατά μήκος των συνόρων ενώ οι ουγγρικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν ρίψη δακρυγόνων και χρησιμοποίησαν αντλίες νερού υπό πίεση κατά προσφύγων, γυναικών και μικρών παιδιών που επιχείρησαν να περάσουν τον φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά και δημοσιογράφοι, τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, σύμφωνα με σερβικά μέσα ενημέρωσης.

Ο σύμβουλος ασφαλείας του Ούγγρου πρωθυπουργού δήλωσε ότι συνελήφθησαν 29 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και ένας τον οποίο χαρακτηρίζει ως “τρομοκράτη”.

Η Σερβία καταδίκασε έντονα τη ρίψη δακρυγόνων από την Ουγγαρία, αλλά ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να απομακρύνει τους πρόσφυγες από τον φράχτη και την ουγγρική αστυνομία.

Ο φράχτης που έχει κατασκευάσει η Ουγγαρία ύψους 3,5 μέτρων σε σχεδόν όλο το μήκος των συνόρων της με τη Σερβία θα επεκταθεί και στα σύνορα με τη Ρουμανία. Το γεγονός ώθησε τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα να ανακαλέσει στη μνήμη την πιο μαύρη εποχή της Ευρώπης:”Φράχτες, σκυλιά, αστυνομικοί, όπλα – αυτό μοιάζει με την Ευρώπη της δεκαετίας του ’30. Και μήπως λύσαμε το πρόβλημα των μεταναστών μ’ αυτά; Όχι, δεν το λύσαμε. Το να χτίζουμε φράχτη απλώς πετάει το πρόβλημα μέσα στη Σερβία, στη Κροατία και στη Ρουμανία.”

Πάντως, σε συνέντευξή του στη Die Welt, o Όρμπαν είπε πως αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει την επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη, η χώρα του θα αναγκαστεί να συμμορφωθεί. Άθελα του, ανέφερε από μόνος του την προσωρινή έστω, λύση, για το προσφυγικό δράμα.Την ίδια ώρα, η Ένωση παρακολουθεί αμήχανη το προσφυγικό δράμα, βλέποντας το Βερολίνο να κάνει παύση της Συνθήκης του Σένγκεν και με τους περισσότερους αρμοδίους υπουργούς να αναλώνονται σε γενικόλογες εξαγγελίες στήριξης, υπογραμμίζοντας την “ανάγκη άμεσης δράσης” για να βρεθεί λύση για το πρόβλημα.

Επί της ουσίας, αντί να γίνεται ουσιαστικός διάλογος για συντονισμένη δράση, το ένα κράτος μετά το άλλο κλείνει τα σύνορα του. Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει αυξημένους ελέγχους και στα σύνορα με την Σλοβενία, μετά τους ελέγχους που επέβαλε στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Η Κροατία επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων μετά το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Μιλάνοβιτς υποσχέθηκε να βοηθήσει τους πρόσφυγες να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη και είπε ότι το συρματόπλεγμα που έχει υψώσει η Ουγγαρία αποτελεί ένα “φρικτό μήνυμα”.

Τα παραπάνω δείχνουν πως μόνο ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική δεν υπάρχει για το ζήτημα, εντός μιας Ένωσης Κρατών που πιάστηκε εντελώς απροετοίμαστη. Πέραν από τα οικονομικά της ζητήματα, φαίνεται πως έχει να λύσει με γενναίες αποφάσεις την ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει, αλλά και να περιορίσει τα αναδυόμενα ακροδεξιά ρεύματα και πολιτικές που αναδύονται εντός των “σπλάχνων” της.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε σοκ και έντονη ανησυχία για τη μεταχείριση που επιφυλάσσεται στους πρόσφυγες στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας και τόνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματά τους πρέπει να γίνονται σεβαστά.Πρόκειται όμως, για ακόμη μια εξαγγελία.

Η Ουγγαρία από τη δική της μεριά αντιτείνει ότι απλώς ενισχύει τους κανονισμούς της ΕΕ με την σφράγιση των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν και ότι η Σερβία είναι ασφαλής χώρα για όσους αναζητούν άσυλο.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα νομοθεσία που εφαρμόζουν οι Ούγγροι από το πρωί της Τρίτης προβλέπει τριετή φυλάκιση για παράνομη διέλευση συνόρων και μέχρι πέντε χρόνια για καταστροφή συνοριακών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου και του πρόσφατα ανεγερμένου φράχτη στα σύνορα με την Ουγγαρία. Αρκετοί έμπαιναν στη χώρα από τρύπες στον προσωρινό φράχτη.

Στο Ζέγκεντ της νότιας Ουγγαρίας, ο ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκιόργκι Μπακόντι δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου πως “εξήντα άτομα συνελήφθησαν από την αστυνομία ενώ προξενούσαν ζημιές στον φράκτη (…) Η αστυνομία άρχισε σε βάρος τους ποινική διαδικασία”. Η πρόκληση ζημιών στον συνοριακό φράκτη τιμωρείται με φυλάκιση πέντε ετών.

Στη Γενεύη η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μελίσα Φλέμινγκ, δήλωσε ότι, καθώς η Ουγγαρία περιορίζει την είσοδο στο έδαφός της, στρέφοντας καθημερινά χιλιάδες μετανάστες προς άλλες χώρες, είναι πιθανόν να ανοίξει ένας νέος δρόμος για τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην Ε.Ε.

Από την αρχή του έτους έχουν εισέλθει στην Ουγγαρία περισσότεροι από 200.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ανακοίνωσε την Τρίτη η ουγγρική κυβέρνηση. Αριθμός ρεκόρ 9.380 προσφύγων εισήλθαν μόνο τη Δευτέρα στη χώρα, μία ημέρα πριν ισχύσει η νέα νομοθεσία.Η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Ρουμανία και η Πολωνία είναι οι χώρες που αντιτάσσονται πιο σθεναρά στην πρόταση για την δημιουργία ενός συστήματος υποχρεωτικών ποσοστώσεων. Οι κυβερνήσεις τους επιχειρηματολογούν ότι αυτό το σύστημα θα προσέλκυε ακόμη περισσότερους μετανάστες στην Ευρώπη και θα προκαλούσε μεγάλα προβλήματα στις κοινωνίες των άλλοτε κρατών-μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, που είναι κάθε άλλο παρά συνηθισμένες στην υποδοχή προσφύγων.

2C60D9E500000578-3236418-image-a-8_1442411071107 2C60D16A00000578-3236418-image-a-4_1442411035688 2C61F6F000000578-3236418-image-a-51_1442414101257 2C62591800000578-3236418-image-a-24_1442416245598 2C62728800000578-3236418-image-m-23_1442424009904 1442460019647 a1 prosfygas

Ένας συμβιβασμός που εξετάζεται στην Κομισιόν είναι να αποσυρθεί η πρόταση για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος των κρατών που δεν υποδέχονται την ποσόστωση των αιτούντων άσυλο που έχουν συμφωνήσει.

Το αρχικό σχέδιο που είχε υποβάλει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προέβλεπε την επιβολή προστίμων ύψους έως και 0,002% του ΑΕΠ των χωρών που δεν θα υποδέχονταν τον αριθμό που τους αναλογούσε προς το παρόν.

Για την ώρα, δεν υπάρχει συμφωνία για ενιαία δράση και χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις “νεκρές ζώνες” των συνόρων των κρατών της Ε.Ε.

Φωτογραφίες: Reuters

news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ντοκιμαντέρ: Η αληθινή ιστορία της 17ης Νοέμβρη

Με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, δείτε  το...

Γάζα: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες μετά από ισραηλινό πλήγμα σε κτίριο κατοικιών

Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν την Κυριακή (17/11) από...

Γεωργία Μπίκα: Παραπέμπεται σε δίκη μαζί με τον φίλο της για σωρεία κατηγοριών

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της Γεωργία Μπίκα, η οποία...

Άμεσες πληρωμές με πλαστικό χρήμα: Τρεις αλλαγές στο IRIS από το 2025

Tρεις αλλαγές στο σύστημα πληρωμών IRIS προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας...