26.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Η ιστορική Μνήμη στο προσκήνιο κατά την παρουσίαση του βιβλίου “Το φρούριο Ιτζεδίν στο Καλάμι Χανίων: Οχυρό, Φυλακή, τόπος Ιστορικής Μνήμης” | Φωτός

Ημερομηνία:

Μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων να συνταχθεί με την εισήγηση παραχώρησης του φρουρίου Ιτζεδίν από την ΕΤΑΔ στον Δήμο Χανίων, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της ιστορικής μελέτης του Δημήτρη Δαμασκηνού:

“Το φρούριο Ιτζεδίν στο Καλάμι Χανίων: Οχυρό, Φυλακή, τόπος Ιστορικής Μνήμης”.

Το βιβλίο, με πλούσια βιβλιογραφία και φωτογραφικό υλικό από σπάνιο αρχείο, επιχειρεί μια ιστορική ανασκόπηση του φρουρίου Ιτζεδίν, από τη δημιουργία του μέχρι και σήμερα.

Ο συγγραφέας, Δημήτρης Δαμασκηνός, τόνισε ότι το βιβλίο παρέχει πληροφορίες για την ίδρυση του Ιτζεδίν ως Οθωμανικού οχυρού, καθώς και για τη μετατροπή του σε φυλακή ποινικών και πολιτικών κρατουμένων.

Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο αρριθμεί 649 σελίδες, 171 φωτογραφίες, αλλά και μία πλουσιότατη βιβλιογραφία, πάρα πολλά δημοσιεύματα περιοδικών, εφημερίδων τα οποία πρώτη φορά παρουσιάζονται συγκεντρωμένα σε μία μελέτη για το Φρούριο Ιτζεδίν.

Μέσω του βιβλίου γίνεται μία ιστορική ανασκόπηση του φρουρίου Ιτζεδίν από την αρχή της δημιουργίας του ως Οθωμανικού οχυρού, τη μετατροπή του σε φυλακή ποινικών και πολιτικών κρατουμένων, μέχρι τη σημερινή εποχή.

Το συγκεκριμένο έργο διαφοροποιείται από τα άλλα επειδή γίνεται και μία καταγραφή των προσπαθειών που έκαναν κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς να διασωθεί το μνημείο ως τόπος ιστορικής μνήμης.

Το Ιτζεδίν λειτούργησε ως σκληρή φυλακή ποινικών και πολιτικών κρατούμενων από το 1901 έως το 1971 και ως εκ τούτου, είναι αναπόφευκτο ότι η ιστορία του τέμνεται με τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας. Επομένως κανείς μπορεί να πληροφορηθεί ολόκληρη την περιπέτεια του 20ου αιώνα της χώρας μας αλλά και να κατανοήσει βαθύτερη τη σημασία της θυσίας των πολιτικών κρατουμένων για μια καλύτερη ζωή.

Σημειώνουμε ότι στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνδιοργάνωση με τις εκδόσεις “Παρασκήνιο” και σε συνεργασία με την Ι.ΛΑ.Ε.Κ. μίλησαν για το βιβλίο κατ’ αρχάς ο εκδότης Σπύρος Μαρίνης ο οποίος μάλιστα διάβασε και εκτεταμμένο απόσπασμα από μαρτυρία αναφορικά με τα σαδιστικά και σεξουαλικά βασανιστήρια ακόμη και σε παιδιά στο Φρούριο Ιτζεδίν, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Βαφέας ο οποίος αναφέρθηκε σε αυτά που καθιστούν το βιβλίο μοναδικό στο είδος του κάνοντας ειδική αναφορά στο γεγονός ότι δεν καταγράφεται μόνο η ιστορία του μνημείου ως φυλακή αλλά και όσα ακολουθούν μετά και μέχρι σήμερα και με τους αγώνες για την αναγνώρισή του ως μνημείου ιστορικής σημασίας για τη Μνήμη του λαού μας.

Για το βιβλίο επίσης μίλησε η αρχαιολόγος και Πρόεδρος της ΙΛΑΕΚ κ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη αλλά και ο συγγραφέας του βιβλίου φιλόλογος και ιστορικός Δημήτρης Δαμασκηνός. Tη συζήτηση συντόνισε η φιλόλογος Αναστασίου Μαλούκου.

Το βιβλίο διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

 

Διαβάστε επίσης:

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ