16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Η κατάσταση σήμερα στην Κούβα: “Οι ΗΠΑ επεδίωξαν πραξικόπημα. Η κυβέρνηση άντεξε”

Ημερομηνία:

Από την καρδιά της Αβάνα, ο Χοσέ Ερνέστο, μέλος της γραμματείας του Παγκόσμιου Δικτύου της Οργάνωσης για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας, μας περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στην Κούβα, εκθέτοντάς μας τα αίτια της ξαφνικής κοινωνικής έκρηξης που παραλίγο να αποσταθεροποιήσει πολιτικά το νησί.

Kαι ξαφνικά η Κούβα, μια χώρα φιλειρηνική, πήρε «φωτιά». Με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, βία, έκτροπα και λεηλασίες καταστημάτων, λιθοβολισμούς σε παιδιατρικό νοσοκομείο στη Santa Clara, ρίψη βομβών-μολότοφ σε αστυνομικά τμήματα και τον θάνατο ενός ανθρώπου στη Γουϊνέρα. Δάκτυλος των ΗΠΑ ή ατόφια λαϊκή οργή για τη φτώχεια, τις ελλείψεις βασικών αγαθών – σε τεράστιο βαθμό, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων;

Και τα δυο, μας απαντά από την Αβάνα ο Χοσέ Ερνέστο, μέλος της γραμματείας του Παγκόσμιου Δικτύου της Οργάνωσης για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας, μιας κοινωνικής οργάνωσης αλληλεγγύης που ιδρύθηκε από τον Φιντέλ Κάστρο και τον Ούγκο Τσάβες, το 2004, ο οποίος γνωρίζει -όπως η πλειοψηφία των συμπατριωτών του- ότι «οι ΗΠΑ επεδίωκαν πραξικόπημα στην Κούβα. Δεν τα κατάφεραν».

«Η αυθόρμητη έκρηξη έγινε εργαλείο εκμετάλλευσης απ’ τις ΗΠΑ»

Οι αντιδράσεις στους δρόμους ξεκίνησαν, αρχίζει την αφήγησή του για τα τεκταινόμενα, από το Pacifico, ένα μικρό χωριό έξω από την Αβάνα, και επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα, «λόγω της διαφωνίας του κόσμου με την κυβέρνηση, της κόπωσής του. Είναι τα συνεχόμενα μπλακ άουτ και οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά, φάρμακα κ.λπ. Είναι η οικονομική κρίση και η πανδημία -είμαστε στην κορύφωσή της-, που τους έχει κουράσει όλους πολύ, παρόλο που τα πήγαμε πολύ καλά με τον κορονοϊό συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και τις ΗΠΑ» μας εξηγεί ο Χοσέ.

Ο ίδιος επιχειρεί να μας απαριθμήσει νηφάλια τόσο τα αυθόρμητα λαϊκά όσο και τα ενορχηστρωμένα έξωθεν αίτια της ξαφνικής κοινωνικής έκρηξης και πόλωσης, που οδήγησε σε πρωτοφανή έκτροπα, σε ένα νησί πραγματικά φιλειρηνικό που αντέχει δεκαετίες στις πιέσεις και τον οικονομικό -μέχρι ασφυξίας- «πόλεμο» των ΗΠΑ.

«Ήταν λοιπόν μια αυθόρμητη έκρηξηαλλά έγινε εργαλείο εκμετάλλευσης από τις ΗΠΑ, που επιδίωξε εκ νέου να γίνει πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης» συνεχίζει ο Κουβανός συνομιλητής μας, που πάντως εκτιμά ότι παρόλο που η κατάσταση στη χώρα «παραμένει εύθραυστη», «δεν κινδυνεύουμε να γίνουμε υποτελείς των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση άντεξε και σε αυτή την πίεση».

«Αμερικανοκίνητη καμπάνια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης»

Σήμερα πλέον «τα πνεύματα είναι ήρεμα», μας περιγράφει, «αν και υπάρχει ένταση».

Η κουβανική κυβέρνηση ξεκίνησε μια εκστρατεία επικοινωνίας, προκειμένου «ο κόσμος να αντιληφθεί τα αληθινά αίτια της σημερινής κρίσης», λαμβάνοντας παράλληλα μέτρα «για να βελτιωθεί η κατάστασή του και η δυσχερής καθημερινότητα».

Όλα αυτά, όπως τονίζει, «κόντρα στην μεγάλη αμερικανοκίνητη καμπάνα σε όλα τα media, που παρότρυνε τον κόσμο να βγει στον δρόμο ζητώντας ανθρωπιστική βοήθεια, μόνο και μόνο για να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση».

Καταρχάς, προσώρας, τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση του νησιού αποκαταστάθηκαν, ενώ η κυβέρνηση κατάφερε να προβεί και στην αγορά υλικών για την παραγωγή των βασικών κουβανικών φαρμάκων, επισημαίνει ο Χοσέ Ερνέστο.

Η καμπύλη της πανδημίας έχει πιάσει κορυφή, καθώς λόγω των ελλείψεων σε αγαθά, μόνο 1,5 εκατομμύριο Κουβανών έχουν εμβολιαστεί και με τις τρεις δόσεις του κουβανικού εμβολίου (είναι τριδοσικό).

«Μέχρι και τον Αύγουστο αναμένεται να έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού» μας αναφέρει ο Χοσέ.

"google ad"

«Η Κούβα εξαρτάται από τις εισαγωγές ειδών και συναλλάγματος από Κουβανούς στις ΗΠΑ και αλλού» προσθέτει ο συνομιλητής μας. «Όμως ενέτειναν τoν αποκλεισμό μας με τον Μπάιντεν. Ο Τραμπ είχε ήδη κλείσει τη Western Union και έτσι σταμάτησαν να έρχονται τα εμβάσματα από το εξωτερικό στη χώρα. Κατέστη έτσι αδύνατο και με την κατάρρευση του τουρισμού μας, λόγω πανδημίας, να αποπληρώσει η Κούβα το χρέος της και να αγοράσει από το εξωτερικό βασικά είδη που έχει ανάγκη. Με το εμπάργκο των ΗΠΑ ενώ έχουμε εμβόλια δεν έχουμε βελόνες! Ο κόσμος έχει αγανακτήσει».

«Αντεπίθεση στις επιθέσεις του Καπιταλισμού των ΗΠΑ»

Η κουβανική κυβέρνηση είναι έτοιμη, πάντως, υπογραμμίζει ο Κουβανός ακτιβιστής, να ξεκινήσει μια οικονομική μεταρρύθμιση, προκειμένου «να πάρουμε μια ανάσα».

«Για να αμυνθούμε στις επιθέσεις του Καπιταλισμού των ΗΠΑ ως φτωχή χώρα και να διατηρήσουμε, παράλληλα, την εθνική κυριαρχία μας, βασική μας αξία, για την οποία αγωνίστηκαν όλοι οι εθνικοί μας ήρωες, μέχρι τον Φιντέλ Κάστρο, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα και τις μεθόδους του εχθρού. Η χώρα καλείται να προσαρμοστεί στον διεθνή Καπιταλισμό» παραδέχεται ο Χοσέ Ερνέστο.

Για όλες τις εξελίξεις δεν είναι απλώς ενήμερος ο χαλκέντερος Ραούλ Κάστρο: «Παραμένει ενεργός και συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες αποφάσεις της χώρας. Είναι σημαντικός παράγοντας και σταθερός σύμβουλος της κυβέρνησης με μεγάλη εμπειρία σε δύσκολες καταστάσεις εδώ και 60 χρόνια. Δεν θα καταφέρουν οι ΗΠΑ να μας συνθλίψουν ώστε να χάσουμε την εθνική κυριαρχία μας. Τόσα χρόνια τα καταφέρναμε. Θα τα καταφέρουμε και σήμερα» καταλήγει αισιόδοξα ο Κουβανός συνομιλητής μας.

sputniknews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...