Η Κρήτη στις Περιφέρειες με τη μεγαλύτερη μείωση ΑΕΠ

Κανένα σχόλιο

Κατά το 2020, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) μειώθηκε κατά 8,7% στο σύνολο της Χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι Περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου, των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης και της Δυτικής Μακεδονίας

Μειώθηκε σημαντικά η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία για την Κρήτη το 2020. Συγκεκριμένα, η μείωση είναι της τάξης του 14,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που εκδόθηκαν στις 31 Ιανουαρίου. Η Κρήτη αποτελεί μια από τις περιοχές της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη μείωση, στις οποίες η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία μειώθηκε περισσότερο από 10%. κατά την περίοδο της πανδημίας.

"Sponsored links"

Η μείωση θεωρείται αναμενόμενη και ειδικά σε μια τόσο δύσκολη χρονιά. Αυτό που έχει ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι η Κρήτη είναι η μόνη με τόσο μεγάλη μείωση ανάμεσα σε περιφέρειες η κύρια δραστηριότητα των οποίων είναι ο τουρισμός και ο πρωτογεννής τομέας, οπότε είναι εύλογο σε μια χρονιά με περιορισμούς στη μετακίνηση, να υπάρχει πτώση στους δείκτες. Στον ίδιο πίνακα με την Κρήτη βρίσκονται το Νότιο Αιγαίο, η Δυτική Μακεδονία και Ιόνια Νησιά.

Όσον αφορά στη συμμετοχή των Περιφερειών στη δημιουργία της ΑΠΑ, το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει η Αττική με 47,8% και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 13,6%.

Με βάση την περιφερειακή κατανομή της ΑΠΑ και τα στοιχεία των στατιστικών πληθυσμού (υπολογιζόμενος πληθυσμός στο μέσο του έτους) υπολογίζεται το κατά κεφαλήν περιφερειακό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ). Η ανάλυσή του δείχνει μείωση 9,8% για το σύνολο της Χώρας μεταξύ των ετών 2019 και 2020.

Από την περιφερειακή ανάλυση παρατηρείται ότι οι Περιφέρειες με τη σημαντικότερη μείωση είναι το Νότιο Αιγαίο, τα Ιόνια Νησιά, η Κρήτη και η Δυτική Μακεδονία, ενώ τη μικρότερη μείωση παρουσιάζει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

neakriti.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live