21 C
Chania
Πέμπτη, 14 Μαΐου, 2026

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ψηφίζει με 93-0 υπέρ του νόμου για τη θανατική ποινή για φερόμενους τρομοκράτες της Γάζας

Ημερομηνία:

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ψήφισε υπέρ της ζωντανής μετάδοσης ειδικών δικαστηρίων που θα μπορούν να επιβάλλουν τη θανατική ποινή σε Παλαιστίνιους της Γάζας για φερόμενη συμμετοχή σε «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», χρησιμοποιώντας ένα νομικό πλαίσιο που χρησιμοποιήθηκε τελευταία φορά για την εκτέλεση του ναζιστή εγκληματία πολέμου Άντολφ Άιχμαν το 1962.

Η Κνέσετ ψήφισε με 93-0 επί συνόλου 120 βουλευτών υπέρ των νέων δικαστηρίων, στο πλαίσιο ενός νομοθετικού πακέτου που επιβάλλει τη θανατική ποινή για τους Παλαιστίνιους αλλά όχι για τους Ισραηλινούς.

Στις 30 Μαρτίου, η Κνέσετ ψήφισε νομοθεσία που απαιτεί τον απαγχονισμό όλων των Παλαιστινίων που καταδικάζονται για δολοφονίες Ισραηλινών σε εθνικιστικές τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτό ισχύει για εθνοτικούς Παλαιστίνιους που κατέχουν ισραηλινά διαβατήρια και όλους τους κατοίκους της Δυτικής Όχθης, αλλά όχι για εθνοτικούς Εβραίους σε καμία από τις δύο περιοχές.

Τουλάχιστον 1.000 κάτοικοι της Γάζας κρατούνται επί του παρόντος σε διοικητική κράτηση ως «παράνομοι μαχητές» στο Ισραήλ. Πολλοί περισσότεροι έχουν φυλακιστεί στη Δυτική Όχθη, όπου φέτος σημειώθηκε έξαρση της βίας των Εβραίων εποίκων, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών Παλαιστινίων. Θα δικαστούν σε στρατιωτικά δικαστήρια όπου το ποσοστό καταδίκης ξεπερνά το 90%, σύμφωνα με ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο νόμος για τη Γάζα θα συστήσει ειδικά δικαστήρια για τη δίκη ατόμων που φέρονται να συμμετείχαν στη μαζική δολοφονία περίπου 1.200 ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους ήταν άμαχοι, στις 7 Οκτωβρίου 2023, στη χειρότερη θηριωδία που διαπράχθηκε κατά Ισραηλινών από την ίδρυση του κράτους. Οι ακροαματικές διαδικασίες θα μεταδοθούν τηλεοπτικά, όπως συνέβη και στη δίκη του Άιχμαν. Ο ναζιστής είχε καταδικαστεί για εγκλήματα του Ολοκαυτώματος.

Ο μόνος κρατούμενος που εκτελέστηκε μετά από δικαστική διαδικασία ήταν ο Ισραηλινός στρατιώτης Μέιρ Τομπιάνσκι, ο οποίος τουφεκίστηκε το 1948 και αργότερα απαλλάχθηκε. Από το 1962, το Ισραήλ δεν έχει χρησιμοποιήσει τη θανατική ποινή, αλλά έχει σκοτώσει εκατοντάδες σε εξωδικαστικές, αποκαλούμενες «στοχευμένες δολοφονίες» στη Μέση Ανατολή και περαιτέρω στο εξωτερικό, μέσα από πολυετείς επιχειρήσεις ομάδων κρούσης των υπηρεσιών πληροφοριών του.

Η Νταϊάνα Μπούτου, Παλαιστίνια πολίτης του Ισραήλ και δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ότι η μεταστροφή στην υποστήριξη της θανατικής ποινής μεταξύ των αριστερών πολιτικών ακολούθησε τις θηριωδίες της 7ης Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ έχει αποδεχθεί ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν 70.000 ανθρώπους στην εκστρατεία του κατά της Γάζας μετά τις επιθέσεις του Οκτωβρίου. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δηλώσει ότι η πλειοψηφία, τουλάχιστον 47.000, ήταν γυναίκες και παιδιά. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ, έχει παραπεμφθεί για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ως αποτέλεσμα αυτού που οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ χαρακτήρισαν εκστρατεία γενοκτονίας στον θύλακα.

«Αυτό αποτελεί μέρος ενός πακέτου νομοθεσίας που σημαίνει ότι οι Ισραηλινοί μπορούν τώρα να καταγράφουν γη στη Δυτική Όχθη ως αποκλειστικά δική τους, ανεξάρτητα από το ποιος την κατέχει, να εκτελούν Παλαιστίνιους που αντιστέκονται και να ισχυρίζονται ότι οι προσπάθειές τους να απαλλαγούν εντελώς από τους Παλαιστίνιους είναι απολύτως νόμιμες», δήλωσε η κα Μπούτου.

Η επιβολή της θανατικής ποινής σε φερόμενους Παλαιστίνιους τρομοκράτες έχει επικριθεί από τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία εξέφρασε «βαθιά ανησυχία», τη χαρακτήρισε ως «εκ των πραγμάτων εισαγωγή διακρίσεων» και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει τις δημοκρατικές αρχές του Ισραήλ.

Η νομοθεσία για τη Γάζα είναι πιθανό να αντιμετωπιστεί με παρόμοιες δηλώσεις, αλλά δεν έχουν υπάρξει απειλές για κυρώσεις κατά του Ισραήλ, το οποίο έχει πλέον τη νομική εντολή στο δικό του νομικό σύστημα να σκοτώνει ανθρώπους που προέρχονται από μία μόνο εθνοτική ομάδα. Οι νόμοι αυτοί έρχονται επίσης εν μέσω περαιτέρω προσπαθειών να διασφαλιστεί ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα μπορέσουν ποτέ να ιδρύσουν κράτος δίπλα στο Ισραήλ, με ένα νομοσχέδιο που προτείνει την κατάργηση των συμφωνιών του Όσλο.

independent.co.uk

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τούρκικα ΜΜΕ: “Τα 3/4 της Κρήτης θα έπρεπε να ανήκουν στην Τουρκία”

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζει...