Η Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων για την προσπάθεια εκποίησης έκτασης από την Ενορία Κουνουπιδιανών

Κανένα σχόλιο

Ανακοίνωση των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χανίων για την προσπάθεια εκποίησης της έκτασης στα Κουνουπιδιανά:

Η πρόσφατη απόπειρα εκποίησης της έκτασης των 35 στρεμμάτων στα Κουνουπιδιανάπου είχε κληροδοτηθεί στην ενορία Κουνουπιδιανών με όρο την αποκλειστική χρήση του ως κοινωφελής χώρος (χώρος σχολείων, πάρκων, αθλητικών εγκαταστάσεων κ.ά), δικαίως προκαλεί το λαϊκό αίσθημα.

Και δικαίως το προκαλεί καθώς αφενός παραποιείται η θέληση της θανούσας Κας Έλλης Κοκογιανάκη ως προς την διαθήκη της, αφετέρου δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι της θέλησής της. Πολύ περισσότερο που σήμερα,45 χρόνια μετά τον θάνατο της Κας Κοκογιαννάκη, στη περιοχή των Κουνουπιδιανώνλόγω της μεγάλης οικιστικής ανάπτυξης των τελευταίων 2 δεκαετιών, έχει γίνει πολύ πιο αισθητή η τεράστια έλλειψη υποδομών που απαιτούνται για την κάλυψη αναγκών σε σχολική στέγη, σε αθλητικούς χώρους, σε ελεύθερους χώρους και πλατείες.

"Sponsored links"

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλές εκτάσεις στα σχέδια πόλης που προορίζονται για κοινωφελείς σκοπούς, και δεν έχουν καν απαλλοτριωθεί. Το παράδειγμα της ΑΒΕΑ ήταν ένα από αυτά που η επαναφορά του στα χέρια ιδιωτών απετράπητε «στο πάρα πέντε» λόγω της λαϊκής πίεσης των Χανιωτών, αλλά υπάρχουν δεκάδες χώροι που προορίζονται στα σχέδια πόλης για παιδικές χαρές, πάρκα, σχολεία, κέντρα υγείας κλπ. και δεν έχουν προχωρήσει χρόνια τώρα οι διαδικασίες υλοποίησης με άμεσο κίνδυνο την πιθανή άρση της απαλλοτρίωσής τους και την επαναφορά των εκτάσεων στους αρχικούς ιδιοκτήτες εφόσον αυτοί κινήσουν τις διαδικασίες.

Αλλά στην περίπτωση των Κουνουπιδιανών, η έκταση των 35 στρεμμάτων δεν αγοράστηκε από την εκκλησία, ούτε αποκτήθηκε με μια δωρεά γενικής χρήσης και κυριότητας. Αποτελεί έκταση που η εκκλησία απέκτησε ως κληροδότημα με σαφής όρους: την αποκλειστική χρήση του για την ικανοποίηση κοινωφελών χρήσεων, που μάλιστα προσδιορίζονταν ρητά στην διαθήκη της θανούσας.

Γι` αυτό και δικαίως προκαλείται το λαϊκό αίσθημα ιδιαίτερα στην συγκεκριμένη περίπτωση: διότι επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο ότι στα πλαίσια της εμπορευματοποίησης των ελεύθερων χώρων(που στον δήμο μας τείνει να γίνει ο κανόνας), δεν γλιτώνουν ούτε οι εκτάσεις που δωρίσθηκαν στην εκκλησία από ανθρώπους με ουσιαστική θέληση να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία.Ανθρώπωνπου μπροστά σε ένα κράτος που διαχρονικά δεν ενδιαφέρεται για την ουσιαστική κάλυψη των λαϊκών αναγκών, έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην εκκλησία γιατί πίστεψαν ότι θα διασφαλιστεί έτσι η θέλησή τους.

Το γεγονός ότι νομικά δεν μπορεί να προχωρήσει τελικά καμία προσπάθεια εκποίησης της έκτασης από την ενορία Κουνουπιδιανών για οποιοδήποτε άλλο σκοπό από αυτούς που η διαθήκη αναφέρει δεν πρέπει να καθησυχάσει τους κατοίκους και το λαϊκό κίνημα της περιοχής.

Εδώ και τώρα πρέπει να ενταθεί ο αγώνας της περιοχής για την άμεση αξιοποίηση του χώρου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, με κρατική χρηματοδότηση με σκοπό να καλύψει τις διευρυμένες ανάγκες σε εκπαίδευση, αθλητισμό , πολιτισμό και ελεύθερους χώρους.

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χανίων

Βουρλάκης Νίκος

ΛουτσέτηςΜπάμπης

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live