19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Η Λαϊκη Συσπείρωση Δήμου Χανίων αντιδρά μαζί με τους κατοίκους για την μετονομασία της πλατείας στο Μουζουρά Ακρωτηρίου

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χανίων εκφράζει την αντίθεσή της στη μετονομασία της πλατείας Δερμιτζάκη Κωνσταντίνου σε Καλορμάκηδων στην περιοχή του Μουζουρά.

Για τους λόγους της αντίθεσής της, η δημοτική παράταξη σε σχετικό κειμενο αναφέρει τα εξής:

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε για την αναστάτωση που έχει προκαλέσει στην περιοχή του Μουζουρά η υλοποίηση ομόφωνης απόφασης του 2021 του Δημοτικού Συμβουλίου όπου εγκρίθηκε η μετονομασία πλατείας από «Δερμιτζάκη Κωνσταντίνου» σε «Καλορμάκηδων», εις μνήμη του Ελευθέριου και Αριστείδη Καλορμάκη.

Δηλώνουμε την πλήρη μας συμφωνία με το περιεχόμενο της επιστολή προς τον δήμαρχο Χανίων που δημοσιεύτηκε από τους απόγονους του Δερμιτζάκη Κωνσταντίνου. Από την εγκύκλιο 6/2020 του ΥΠ.ΕΣ. και την ισχύουσα νομοθεσία αναφέρεται ότι η μετονομασία επιτρέπεται για εξαιρετικούς λόγους, η επίκληση των οποίων πρέπει να αιτιολογείται σαφώς, ειδικώς και επαρκώς στο πρακτικό της απόφασης και να προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου.

Από τα στοιχεία της εισήγησης που κατέθεσε ο πρόεδρος της κοινότητας στην αποκεντρωμένη διοίκηση, στοιχεία που λάβαμε γνώση μόλις τώρα και όχι στο δημοτικό συμβούλιο στην συνεδρίαση του 2021, επουδενί δεν προκύπτει λόγος (ούτε καν αναφορά) για να αποσυρθεί το όνομα του Κωνσταντίνου Δερμιτζάκη από την πλατεία του Μουζουρά.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπαίνει σε ζυγαριά προσφοράς στον τόπο, ένας δημοκρατικά εκλεγμένος δήμαρχος με πλήθος θετικων δράσεων στην περιοχή, με ένα χωροφύλακα ο οποίος κατά τον εισηγητή από το 1945 «υπηρέτησε με αφοσίωση την πατρίδα» πολεμώντας τους κομμουνιστές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Αλλά θεωρούμε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν ήταν η πρέπουσα προκειμένου στην συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο να έχουμε οι δημοτικοί σύμβουλοι όλα τα δεδομένα προκειμένου να αποφασίσουμε με πλήρη γνώση.

Δηλώνουμε δημόσια, έστω και αναδρομικά, ότι αποσύρουμε την ψήφο μας για το εν λόγω θέμα.

Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που οι διαφορες ναζιστικες ομάδες στη περιοχή μας κάνουν την εμφάνισή τους νύχτα πετώντας τρικακια μέχρι και την 28η Οκτωβρίου, είναι παραπάνω από αναγκαίο να λαμβανονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην μένει ούτε χαραμάδα για τους σκοπούς τους.

Καλούμε το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου, με βάση τα δεδομένα που –δυστηχώς- τώρα ήρθαν στο φως για την υπόθεση, να συνεδριάσει ξανά για το ζήτημα αυτό .

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δήμου Χανίων της Λαϊκής Συσπείρωσης

Βουρλάκης Νίκος
Λουτσέτης Μπάμπης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρώτη συνάντηση της «Παγκρήτιας Δικτύωσης για το Περιβάλλον» στο Πάνορμο Ρεθύμνου

Αρχές Μάρτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη δια ζώσης συνάντηση της...

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...