Πολλοί έκριναν αυστηρά τη Μαρία Καρυστιανού για το βίντεο με τεχνητή νοημοσύνη που ανέρτησε στον λογαριασμό της για να προαναγγείλει τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα στις 21 Μάη.
Σίγουρα η θέα ενός τεράστιου περιστεριού προκαλεί ένα ελαφρύ γέλιο, όμως αν κάτι δείχνει το βίντεο με το περιστέρι είναι ότι η Μαρία Καρυστιανού δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός. Δεν έχει μία πλειάδα επικοινωνιολόγους γύρω της για να διαμορφώνουν αυτά που λέει και να προσέχουν πώς παρουσιάζεται το προφίλ της στις αναρτήσεις της, δεν κανονίζουν τι θα πει και τι θα κάνει.
Η Μαρία Καρυστιανού δεν έχει από πίσω της έναν Γκρίνμπεργκ, όπως ο Μητσοτάκης, που πριν τον Μητσοτάκης ήταν επικοινωνιολόγος από τη BP μέχρι τον Κλίντον, τον Ομπάμα, τον Εχούντ Μπάρκ και τον Μπλέρ μέχρι τον Γερμανό Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Ο καθηγητής Χριστόφορες Βερναρδάκης σε μία πρόσφατη ανάρτησή του σημείωνε ότι σήμερα έχουμε πάρα πολλά κόμματα που λειτουργούν ως μηχανισμοί διακυβέρνησης, κόμματα, προσωποπαγή, κόμματα που λειτουργούν ως «κουκίδες επικοινωνίας» προς την κοινωνία, με τον επικεφαλής να λειτουργεί ως interface μεταξύ κράτους, αγορών και κοινής γνώμης και λιγότερα κόμματα που εκφράζουν την κοινωνική σύγκρουση, με δεσμό με τις κοινωνικές τάξεις και τα κοινωνικά υποκείμενα.
Αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι ο φορέας που θέλει να ετοιμάσει η κ. Καρυστιανού είναι από αυτά τα κόμματα που πλέον σπανίζουν και έχει ανάγκη η δημοκρατία μας, που διατηρεί δεσμούς με τα αιτήματα όπως εκφράστηκαν μέσα και από το κίνημα των Τεμπών.
Αν θα καταφέρει τους στόχους του, αυτό είναι μία άλλη μεγάλη κουβέντα. Όμως σίγουρα, οι επικοινωνιακές αποτυχίες δε σηματοδοτούν κατ’ ανάγκη κάτι αρνητικό. Μπορεί να σηματοδοτούν και κάτι αληθινό και ακηδεμόνευτο.
Το επόμενο διάστημα θα φανεί.



