29.4 C
Chania
Κυριακή, 26 Ιουλίου, 2026

Με επίκεντρο το έργο της ΔΕΥΑΧ στον Σταυρό: Διεφθαρμένος αστυνομικός για δήμαρχο: “Του λέω να είσαι καλό παιδί να τρως όλο σου το φαΐ γιατί θα φας πολύ ξύλο” – Αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης: “Με πήρε 30 τηλέφωνα ο δήμαρχος χεσμένος”

Ημερομηνία:

Σε νέα φάση εισέρχονται οι έρευνες της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Χανίων για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στην περιοχή, καθώς στο φως της δημοσιότητας έρχονται απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που εμπλέκουν ανώτερο αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ενώ η δικαστική διερεύνηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη —μετά και τις πρόσφατες συλλήψεις ιατροδικαστή και τοξικολόγου που απολογούνται τη Δευτέρα— το περιεχόμενο του προανακριτικού υλικού αποτυπώνει σχέσεις ανοχής και συνεργασίας μεταξύ του αξιωματικού-διοικητή υπηρεσίας των Χανίων και ηγετικών στελεχών του κυκλώματος, την ώρα που ο αστυνομικός παραμένει στη θέση του κάνοντας χρήση των νόμιμων ενδίκων μέσων.

Ο εκβιασμός εργολάβου στο Ακρωτήρι και οι οδηγίες για την αστυνομία

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία αποκαλύπτουν επικοινωνία που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2025 μεταξύ του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. και ενός εκ των δύο αδελφών που φέρονται ως εγκέφαλοι της οργάνωσης, ο οποίος πλέον είναι προφυλακισμένος.

Αντικείμενο της συνομιλίας ήταν ο εκβιασμός εργολάβου που είχε αναλάβει την εκτέλεση έργου στην περιοχή Σταυρός στο Ακρωτήρι Χανίων, από τον οποίο απαιτούνταν εκβιαστικά το ποσό των 20.000 ευρώ προκειμένου να επιτραπεί η πρόσβαση των συνεργείων και η συνέχιση των εργασιών.

Όπως διευκρινίστηκε από τις αστυνομικές αρχές, οι τοπικοί σύλλογοι και οι κάτοικοι της περιοχής ουδεμία σχέση ή γνώση είχαν για την παράνομη αυτή δραστηριότητα.

Στον διάλογο που εμπεριέχεται στη δικογραφία, το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης ενημερώνει τον αστυνομικό διοικητή για την πρόθεσή του να μεταβεί στο σημείο με «φουσκωτούς», ζητώντας του να μεσολαβήσει ώστε να μην επέμβουν οι αστυνομικές δυνάμεις

Οι αναφορές στον Δήμαρχο Χανίων και οι απειλές

Σε δεύτερη καταγεγραμμένη συνομιλία, το στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης και ο αστυνομικός αξιωματικός αναφέρονται στον Δήμαρχο Χανίων. Ο προφυλακισμένος πλέον άνδρας ισχυρίζεται ότι δεν προχώρησε σε επίθεση εναντίον του δημάρχου λόγω συγγενικής σχέσης του τελευταίου με επιχειρηματία φίλο του, ενώ υποστηρίζει ότι ο δήμαρχος τον επικοινώνησε επανειλημμένα τηλεφωνικά (με πήρε τηλέφωνο 30 φορές) εν μέσω πιέσεων για τη διακοπή εργασιών.

Στη συνομιλία αυτή, ο διοικητής της αστυνομικής υπηρεσίας εμφανίζεται να μεταφέρει στο στέλεχος της οργάνωσης τη φραστική απειλή που ο ίδιος απηύθυνε προς τον Δήμαρχο Χανίων.

Όπως καταγράφεται στο σχετικό απόσπασμα:

ΑΜ: «Ρε φίλε τώρα εντάξει, δηλαδή από μόνος σου θα έπρεπε να πας να τον συλλάβεις εσύ τον δήμαρχο, όχι εγώ».

Αστυνομικός: «Ξέρεις τι του είπα; Του λέω να είσαι καλό παιδί να τρως όλο σου το φαΐ γιατί θα φας πολύ ξύλο».

ΑΜ: «Του το ‘πες;»

Αστυνομικός: «Ναι».

Σημειώνουμε ότι τα αποσπάσματα των συνομιλιών δημοσιεύτηκαν στο protothema.gr

Η πρώτη συνομιλία

Αστυνομικός αξιωματικός διοικητής υπηρεσίας: Έλα ρε

ΑΜ: Έχω βρει τον μπελά μου

Αστυνομικός: Τι έπαθες

ΑΜ: Ίντα να πάθω με αυτόν τον καραγκιόζη. Αύριο θα σε πάρει και επειδή αύριο θα έρθουν κάποιοι εκεί θα πάρω και τα δικά μου τα παιδιά, τους φουσκωτούς μου και θα πάω προς τα εκεί.

Αστυνομικός: Χμ

ΑΜ: Κοίταξε οι δικοί σου να είναι ήρεμα, να κάνουμε εκεί μία αυτή λίγο λίγο, έτσι να, πως, μπορώ να το αποσύρω λίγο λίγο να μην γίνει κανένας σαματάς

Αστυνομικός: Ναι έτσι μου έχει πει κι εμένα αύριο τελειώνει

ΑΜ: Ναι μου είπε δηλαδή

Αστυνομικός: Αύριο ρίχνει τα μπετά και μετά θα πάει να βάλει τα μηχανήματα και τέλος

ΑΜ: Οπότε αύριο που θα πάω θα είμαι εγώ εκεί ρίξε σύρμα στους δικούς σου να μην έρθει κανείς και μου κάνει καμιά μαγκιά, κατάλαβες;

Αστυνομικός: Βασίζομαι πάνω σου

Η δεύτερη συνομιλία

Η δεύτερη συνομιλία στην οποία αποτυπώνεται η επαφή που είχε ο εγκέφαλος της εγκληματικός οργάνωσης με τον Δήμαρχο Χανίων και η αίσθηση που αποτυπώνεται ότι ο Σταυρός είναι περιοχή που του ανήκει και κάνει αυτός κουμάντο. Μάλιστα περηφανεύεται ότι ο Δήμαρχος Χανίων τον πήρε 30 φορές τηλέφωνο κάτι που σίγουρα προκαλεί εντύπωση.

ΑΜ: Έλα φίλε

Αστυνομικός: Τι κάνεις;

ΑΜ: Τι να κάνω, τσι γ@@ησα χθες όλους, συγγνώμη κιόλας έτσι όπως κράζουμε αλλά με πήρε 30 τηλέφωνα ο δήμαρχος χεσμένος, του λέω μη διανοηθείς ούτε την αστυνομία του λέω να πάρεις τηλέφωνο

Αστυνομικός: Ναι εντάξει δεν έρχεται

ΑΜ: Ούτε την αστυνομία του λέω μη διανοηθείς να πάρεις τηλέφωνο θα είμαι εγώ εκεί. Του λέω μη διανοηθείς για μερικές μέρες δεν θα στείλεις άνθρωπο στη δουλειά

Αστυνομικός: Ναι με πήρε τηλέφωνο και μου είπε για μερικές μέρες δεν κάνουν τίποτα

ΑΜ: Α σε πήρε

Αστυνομικός: Ναι με πήρε το βράδυ

ΑΜ: Ναι αφού το γ@@ησω εγώ, το γ@@ησα, και πήγαν σήμερα το πρωί οι εργολάβοι και πήραν τα λάστιχα. Άκου τώρα ρε συ. Ρε φίλε τώρα εντάξει, δηλαδή από μόνος σου θα έπρεπε να πας να τον συλλάβεις εσύ τον δήμαρχο όχι εγώ.

Αστυνομικός: Ξέρεις τι του είπα; Του λέω να είσαι καλό παιδί να τρως όλο σου το φαι γιατί θα φας πολύ ξύλο

ΑΜ: Του το πες;

Αστυνομικός: Ναι

​Μετά από εσωτερική έρευνα της ΕΛΑΣ διατάχθηκε μετάθεση του συγκεκριμένου αστυνομικού στο Αστυνομικό Τμήμα Αποκορώνου, όμως κατέθεσε προσφυγή και παρέμεινε στη θέση του.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με μπροστάρη τον Χανιώτη Σκουμπάκη η Εθνική Πόλο πρωταθλήτρια ολόκληρου του κόσμου

Η εθνική ομάδα πόλο ανδρών έπειτα από πέντε χαμένους τελικούς, έφθασε στη στιγμή...

Σύλληψη 36χρονου αλλοδαπού για ναρκωτικά στη Μεσσαρά

Σύλληψη 36χρονου αλλοδαπού στο Δήμο Φαιστού για κατοχή κάνναβης και φαρμακευτικών δισκίων χωρίς συνταγή. Η επιχείρηση του ΤΑΕ Μεσσαράς.

Εκτός λειτουργίας το SeaTrac Αγίου Ονουφρίου στα Χανιά λόγω ζημιάς από τον καιρό

Ο Δήμος Χανίων ανακοίνωσε προσωρινή διακοπή λειτουργίας του SeaTrac Αγίου Ονουφρίου λόγω ζημιάς από έντονο κυματισμό. Εναλλακτικά λειτουργεί το σύστημα στο Μαράθι.