25.8 C
Chania
Wednesday, April 17, 2024

Η ομάδα των τριαντάρηδων κρητικών στην ομάδα διαπραγμάτευσης που θέλουν να χορέψουν πεντοζάλι τους δανειστές

Ημερομηνία:

Πρόσωπα φρέσκα με προοδευτικές ιδέες και μεγάλη γκάμα ενδιαφερόντων, δεν θυμίζουν σε τίποτα τα “golden boys” που κυριαρχούσαν τα προηγούμενα χρόνια

Με κεντρικό σύνθημα «τόπο στα νιάτα» προχωρά η κυβέρνηση στην κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Η ομάδα των τριαντάρηδων παίζει καθοριστικό ρόλο στον μαραθώνιο συζητήσεων που εξελίσσεται πίσω από κλειστές πόρτες στο Brussels Group.

Όπως δημοσιεύει σήμερα το “Έθνος της Κυριακής”, από την πρώτη στιγμή έπεσαν στα βαθιά νερά, καθώς πρέπει με στοιχεία και αριθμούς να πείσουν για την ορθότητα των ελληνικών θέσεων.

Πρόσωπα φρέσκα με προοδευτικές ιδέες και μεγάλη γκάμα ενδιαφερόντων, δεν θυμίζουν σε τίποτα τα «golden boys» που κυριαρχούσαν τα προηγούμενα χρόνια.

Βασικό ατού: οι γνώσεις που έχουν σε οικονομικά θέματα.

Διακρίνονται επίσης για τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας, που μπορούν να «υπηρετήσουν» και λόγω του νεαρού της ηλικίας.

Να σημειωθεί πως επικεφαλής της ανανεωμένης διαπραγματευτικής ομάδας είναι ο Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ στο πλευρό του βρίσκονται και οι «παλαιοί» Τ. Παυλόπουλος και ο Δ. Λιάκος. Το νέο αίμα στην ελληνική αποστολή είναι ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο Μιχάλης Νικολακάκης και η Έλενα Παπαδοπούλου. Οι δύο πρώτοι είναι από την Κρήτη.

Μιχάλης Νικολακάκης – Με διδακτορικό και… στις πολεμικές τέχνες

Nikolakakis (1)

Είναι από τα νεότερα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας και σε καμία περίπτωση η εικόνα του δεν θυμίζει τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Ξεχωρίζει για το εναλλακτικό στυλ και την ευρεία γκάμα των ενδιαφερόντων του, που ξεκινούν από την πολιτική και… επεκτείνονται στις πολεμικές τέχνες. Ο 33χρονος διδάκτωρ κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης είναι διευθυντής στο γραφείο του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και θεωρείται από τα πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Η γνωριμία των δύο αντρών μετά πολλά χρόνια και έγινε στις πανεπιστημιακές αίθουσες. Ο υπουργός ήταν τότε καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και ο Μ. Νικολακάκης διδακτορικός φοιτητής του.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα για θέματα που άπτονται της ελληνικής επικαιρότητας αλλά και για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πάντως τα ενδιαφέροντα του δεν περιορίζονται μόνο σε θέματα πολιτικής και οικονομίας. Έχει ασχοληθεί με το Hung Gar, μία μορφή πολεμικής τέχνης που ξεκίνησε από τον ναό Σαολίν πιθανότατα τον 17ο αιώνα. Παρά την ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες φίλοι του κάνουν λόγο για έναν ήρεμο άνθρωπο, που δύσκολα χάνει την ψυχραιμία του. Είναι ιδιαίτερα ικανός στην τεκμηρίωση των απόψεών του και παρασύρει με τον καταιγισμό των επιχειρημάτων τον συνομιλητή του.

Έλενα Παπαδοπούλου- Η σύμβουλος που αναζητά την «άλλη Ευρώπη»

2_5

"google ad"

Είναι η μόνη γυναίκα στην ομάδα κρούσης των οικονομολόγων, που δίνουν τη μάχη των αριθμών στη βελγική πρωτεύουσα. Προέρχεται από μία έντονα πολιτικοποιημένη οικογένεια στα Τρίκαλα ενώ οι γνώσεις που έχει σε οικονομικά θέματα είναι το δυνατό χαρτί της.

Η Έλενα Παπαδοπούλου (από το γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου) είναι ένα πνεύμα ανήσυχο που έχει δραστηριοποιηθεί σε διαφορετικούς τομείς. Ενδεικτικά αναφέρεται πως είναι ειδική σύμβουλος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ έχει συνεργαστεί ως ερευνήτρια με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Με μεγάλη εμπειρία σε θέματα μακροοικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής έχει γράψει αρκετά άρθρα και επιμελήθηκε μαζί με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη το βιβλίο «Public Debt and Austerity in the EU» (Δημόσιο Χρέος και Λιτότητα στην ΕΕ). Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες μίλησε σε εκδήλωση στη Λάρισα για την εμπειρία της διαπραγμάτευσης υπό το πρίσμα της αναζήτησης της «άλλης Ευρώπης».

Φραγκίσκος Κουτεντάκης – Οργανωτικός και… ΑΕΚτζής

upl5542054e6cdaa

Στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και με βαρύ βιογραφικό σε οικονομικά θέματα επιστρατεύτηκε στη μάχη της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Τις τελευταίες εβδομάδες ο υπεύθυνος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού έχει «μετακομίσει» στη βελγική πρωτεύουσα, όπου μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας γίνονται οι συζητήσεις με το Brussels Group.

Διακρίνεται για τη μεθοδικότητα και το οργανωτικό πνεύμα, ενώ κοντινά του πρόσωπα τον χαρακτηρίζουν ως «ήρεμη δύναμη». Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε με τις ομάδες που διαμόρφωσαν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συχνά αρθρογραφεί για πολιτικά και οικονομικά θέματα. Μάλιστα τα άρθρα του ξεφεύγουν από τον «ξύλινο λόγο» και ενίοτε ξαφνιάζουν με τη ρεαλιστική απεικόνιση των δεδομένων.

Η «σχέση» του με τα οικονομικά πάει πολλά χρόνια πίσω. Τα πρώτα φοιτητικά βήματα τα έκανε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια βρέθηκε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ολοκλήρωσε την «περιπλάνησή» του στον κόσμο των οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Το 2006 πήρε το διδακτορικό του στα Οικονομικά της Εργασίας αλλά δεν απομακρύνθηκε από τα ακαδημαϊκά έδρανα. Είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα.

Ωστόσο, οι μακροχρόνιες σπουδές του δεν τον «απομόνωσαν» από το πραγματικό πρόσωπο της αγοράς. Στο παρελθόν είχε εργαστεί στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων για θέματα που σχετίζονται με την απασχόληση και την ευελιξία.

Εκτός από την αμείλικτη πραγματικότητα της διαπραγμάτευσης και τον… σκληρό κόσμο των αριθμών υπάρχουν και οι προσωπικές στιγμές. Ο ίδιος παραδέχεται πως είναι «χαζομπαμπάς» και δεν κρύβει την αγάπη του για την ΑΕΚ.

Έθνος της Κυριακής

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στήριξη μόνο στα λόγια από τη δημοτική αρχή του Δήμου Χανίων στην απεργία…

Στα λόγια αποδείχθηκε η στήριξη που πρόσφερε το δημοτικό...