15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Η Ουκρανία είναι απογοητευμένη με τα σχόλια των Αυστριακών

Ημερομηνία:

Το Κίεβο είναι «απογοητευμένο» από τις «κοντόφθαλμες» δηλώσεις του Αυστριακού Υπουργού Εξωτερικών Alexander Schallenberg, ο οποίος πρότεινε ότι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για την Ουκρανία.

Το Σάββατο, ο Schallenberg, ενώ παραδέχτηκε ότι η εμβάθυνση των δεσμών με την Ουκρανία είναι απαραίτητη καθώς η ΕΕ εξάγει τον « δυτικό τρόπο ζωής », είπε ότι για την Ουκρανία πρέπει να εξεταστούν άλλα μοντέλα εκτός από την πλήρη ένταξη στην ΕΕ. Ανέφερε την ένταξη στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ή μια συμφωνία σύνδεσης ως πιθανές επιλογές.

Αντιδρώντας σε αυτά τα σχόλια, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας Όλεγκ Νικολένκο εξέδωσε μια σκληρή δήλωση την Κυριακή.

« Είμαστε απογοητευμένοι από τις παρατηρήσεις του Ομοσπονδιακού Υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας. Τους θεωρούμε στρατηγικά κοντόφθαλμους και όχι προς το συμφέρον μιας ενωμένης Ευρώπης», είπε ο Νικολένκο, προσθέτοντας ότι ο Σάλενμπεργκ αγνοεί τη θετική άποψη της «συντριπτικής πλειοψηφίας» των πληθυσμών των ιδρυτικών μελών της ΕΕ για την ένταξη της Ουκρανίας.

Αναφερόμενος σε δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα, ο Νικολένκο είπε ότι οι Ουκρανοί έχουν ήδη πληρώσει «πολύ υψηλό τίμημα» για τα λάθη των ευρωπαϊκών χωρών.

«Οι προκατειλημμένες αντιλήψεις τους για την πραγματικότητα έχουν ήδη αποδυναμώσει την Ευρώπη πολιτικά και οικονομικά, επιτρέποντας στη Ρωσία να υπονομεύσει τη σταθερότητα της ΕΕ και να ενσαρκώσει την υβριδική επιθετικότητα εναντίον ευρωπαϊκών χωρών», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο Νικολένκο ολοκλήρωσε τη δήλωσή του τονίζοντας ότι καθώς η Ουκρανία έχει γίνει «φυλάκιο για την προστασία της ασφάλειας της ΕΕ», έχει κάθε λόγο να «απαιτεί αντικειμενική αναγνώριση της αξίας και του στρατηγικού της ρόλου για την ΕΕ».

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης στο Κίεβο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε ότι συνήθως χρειάζονται περίπου οκτώ μήνες για να δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια γνώμη σχετικά με μια προσφορά ένταξης, αλλά στην περίπτωση της Ουκρανίας θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Ο Μισέλ πρόσθεσε ότι αισθάνεται «πολύ ισχυρή υποστήριξη» στην προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Η ένταξη στην ΕΕ ήταν από καιρό μεταξύ των βασικών στόχων για τους φιλοδυτικούς Ουκρανούς πολιτικούς, ωστόσο σχεδόν καμία πρόοδος δεν είχε επιτευχθεί. Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεσή της τον Φεβρουάριο, ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky έχει επανειλημμένα παροτρύνει τις Βρυξέλλες να καταλάβουν την Ουκρανία.

Στις αρχές Απριλίου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρέδωσε στην Ουκρανία ένα ειδικό ερωτηματολόγιο, το οποίο είναι το πρώτο βήμα για να γίνει επίσημα μια χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ. Το Κίεβο υπέβαλε το πρώτο μέρος του εγγράφου λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την παραλαβή του.

Η Ρωσία επιτέθηκε στο γειτονικό κράτος στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά την αποτυχία της Ουκρανίας να εφαρμόσει τους όρους των συμφωνιών του Μινσκ, που υπογράφηκαν για πρώτη φορά το 2014, και την τελική αναγνώριση από τη Μόσχα των δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ. Τα πρωτόκολλα με τη μεσολάβηση της Γερμανίας και της Γαλλίας σχεδιάστηκαν για να δώσουν στις αποσχισθείσες περιοχές ειδικό καθεστώς εντός του ουκρανικού κράτους.

Το Κρεμλίνο από τότε ζήτησε από την Ουκρανία να δηλώσει επίσημα ότι είναι ουδέτερη χώρα που δεν θα ενταχθεί ποτέ στο στρατιωτικό μπλοκ του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Το Κίεβο επιμένει ότι η ρωσική επίθεση ήταν εντελώς απρόκλητη και έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι σχεδίαζε να ανακαταλάβει τις δύο δημοκρατίες με τη βία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...