14.8 C
Chania
Sunday, December 3, 2023

Η παράσταση «Βιοτεχνία Υαλικών» στο THEATRE 73100 αναμεσής Κουμπέ και Χρυσοπηγής

Ημερομηνία:

Την Πέμπτη 16 Νοέμβρη παρακολούθησα την πρεμιέρα της παράστασης «Βιοτεχνία Υαλικών» που παρουσιάζεται στο THEATRE 73100, βασισμένη στο ομώνυμο βραβευμένο (1976) μυθιστόρημα που έγραψε ο Μένης Κουμανταρέας από το 1971 έως το 1974. Θεατρική διασκευή, σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια είναι της Μάγδας Δήμου, η πρωτότυπη μουσική της Αναστασίας Γιαμούζη, οι φωτογραφίες του Μιχάλη Γοναλάκη και ο γραφιστικός σχεδιασμός του/της Scripta.

Επί σκηνής η πολυτάλαντη, ήδη θεατρικά ώριμη Αναστασία Γιαμούζη και η Ιώ Ασηθιανάκη, εκ νέου πρωταγωνίστρια ηθοποιός, δηλαδή όντως ποιούσα ήθος καθώς αγωνίζεται πρώτη και μπροστάρισα πάνω στο σανίδι, λάμποντας χωρίς να μας θαμπώνει, φωτίζοντας όμως το έμψυχο και άψυχο περιβάλλον της…

Το έργο παρουσιάζει την ιστορία μιας γυναίκας στην Αθήνα των μεταπολεμικών χρόνων, κυρίως τις δεκαετίες 1960-1970. Κεντρικό πρόσωπο η Μπέμπα Ταντή, ιδιοκτήτρια καταστήματος γυαλικών, που ζει με πάθος και αυτογνωσία ανάμεσα σε άνδρες (συνήθως το σύζυγό της και δύο φίλους τους) παραδομένους στη φθορά μιας ζωής την οποία ατενίζουν σαν μοιραίο λάθος. Τη βλέπουμε και την ακούμε να διανύει την πορεία της προσπαθώντας συνεχώς να αποφύγει αυτή την παραίτηση, αυτή τη φθορά. Όμως με το πέρασμα των χρόνων…

Βλέπουμε και ακούμε πράγματα διάφορα γι’ αυτές τις ζωές τις γεμάτες επαναλαμβανόμενα περιστατικά, που όμως αποτελούν βίους άδειους από σκέψεις και πράξεις ικανές να συλλάβουν πού είναι το «λάθος» και να το αντιμετωπίσουν χωρίς μοιρολατρία ή ωχαδερφισμούς, χωρίς εξυπνακισμό ή σοφιστείες… Και αναλογιζόμαστε: πόσα τέτοια πράγματα υπάρχουν στους τριγύρω ή στους εαυτούς μας, που δεν τα βλέπουμε ή δεν τα ακούμε; Πολλά. Κι έρχεται λοιπόν το θέατρο, σαν μεγεθυντικός φακός ή σαν καθρέφτης, και μας τα παρουσιάζει σε αναπαράσταση. Το θέατρο. Το γνήσιο. Αυτό που νοιάζεται για τις ζωές μας και μπορεί να μας βοηθήσει να τις δούμε, να τις κατανοήσουμε, να τις αλλάξουμε. Αυτό που βασίζεται στην επίπονη και επίμονη δουλειά πολλών συντελεστών (δηλαδή μαστόρων) και εκφράζεται τελικά μέσω των ποιούντων ήθος επί σκηνής. Τέτοιου είδους θέατρο αποτελεί η εν λόγω παράσταση. Πανάξιες λοιπόν μαστόρισες οι κυρίες που μας την προσφέρουν.

…Έτσι η πόλη, η περιοχή μας απολαμβάνει εδώ και χρόνια καρπούς δουλειάς πολλών θεατρικών ομάδων και σχολών. Καθεμιά έχει τη δικιά της άξια συνεισφορά, συνήθως χωρίς τη δέουσα στήριξη από την πολιτεία. Είναι λοιπόν απαραίτητο καθένας από εμάς να τις τιμά με την παρουσία του στις παραστάσεις αλλά και με την υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων τους. Τέτοια τιμή αξίζει στην ομάδα του THEATRE 73100 και ιδιαίτερα στην ψυχή της, την Ιώ Ασηθιανάκη.

Μιχάλης Φραγκομιχελάκης

Υ.Γ.: Ημερομηνίες της παράστασης; 16, 17, 18, 19, 23, 24, 25 και 26 Νοεμβρίου, στο χώρο του THEATRE 73100 (Ιονίου Πελάγους 8, πίσω από το κατάστημα Χαλκιαδάκης της Λεωφόρου Καραμανλή, μεταξύ Κουμπέ και Χρυσοπηγής).

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ