20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ για τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης

Ημερομηνία:

Φόρο τιμής «σε όσες και όσους έδωσαν τη ζωή τους ή έμειναν ανάπηροι αντιστεκόμενοι στην κατάληψη του νησιού από τους ναζί αλλά και σε όλες και όλους που έπεσαν στα πεδία των μαχών για τη συντριβή του φασιστικού ιμπεριαλισμού», αποτίει με ανακοίνωσή της η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης, στις 20 Μάη.

Όπως αναφέρει, «η Μάχη της Κρήτης έχει ιδιαίτερη θέση στη λαϊκή αντίσταση ενάντια στο ναζί κατακτητή, γιατί εκείνο που τη χαρακτηρίζει δεν είναι τόσο η δράση των οργανωμένων στρατιωτικών μονάδων, όσο κι αν αυτή ήταν ηρωική, αλλά η μαζική συμμετοχή και ο απαράμιλλος ηρωισμός του λαού της Κρήτης. Για πρώτη φορά στην έως τότε πορεία του πολέμου η ναζιστική εισβολή βρήκε απέναντί της μια γενικευμένη ένοπλη λαϊκή εξέγερση.

Στις 20 Μάη 1941 -αφού είχε καταληφθεί, ήδη, η υπόλοιπη χώρα- οι Γερμανοί ναζί επιτίθενται στην Κρήτης με ρίψη χιλιάδων αλεξιπτωτιστών προκειμένου να καταλάβουν τα αεροδρόμια και να αποβιβάσουν στρατεύματά τους στο νησί για την κατάληψή του. Όμως, ενώ ανέμεναν πως μέσα σε λίγα 24ωρα θα είχαν καταλάβει το νησί, τα σχέδιά τους ανατράπηκαν αντιμετωπίζοντας την παλλαϊκή αντίσταση του λαού της Κρήτης, κάτι που σηματοδότησε και το τέλος της παθητικής αποδοχής της φασιστικής εισβολής και την έναρξη της παλλαϊκής αντίστασης στη χώρα μας.

Ο λαός της Κρήτης αντιστάθηκε στην επίθεση και εισβολή των ναζί με μαζικό ηρωισμό γράφοντας το δικό τους ΕΠΟΣ κατά των ναζί, παρά το ότι η κυβέρνηση Μεταξά είχε αφοπλίσει το λαό και η κυβέρνηση Τσουδερού μετά την κατάληψη της Ηπειρωτικής χώρας είχε αφήσει χωρίς κανονικό εξοπλισμό το λαό, έχοντας επίσης εμποδίσει την 5η Μεραρχία των Κρητών στρατιωτών και αξιωματικών που είχαν πολεμήσει στο Αλβανικό μέτωπο να μεταφερθούν από την ηπειρωτική Ελλάδα στο νησί για να το υπερασπίσουν από την αναμενόμενη επίθεση των ναζί, μετά την κατάληψη της ηπειρωτικής χώρας».

Ακόμα προσθέτει:

«Λογής ακροδεξιές φασίζουσες οργανώσεις, όπως κάποια οργάνωση με την επωνυμία “Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών” προγραμμάτιζαν εκδήλωση στα Χανιά της Κρήτης, από τις 17-23 Μάη, με σκοπό να τιμήσουν τη… “γενναιότητα” των Γερμανών αλεξιπτωτιστών που, όπως πρόβαλλαν, πριν 80 χρόνια υλοποίησαν επιτυχώς την πρώτη στην Ιστορία αερομεταφερόμενη επιχείρηση με την ονομασία “Επιχείρηση Ερμής”, δηλαδή να τιμήσουν την επίθεση των ναζί στην Κρήτη για την κατάληψη του νησιού! Τέτοιο θράσος! Κάτω όμως από την αντίδραση της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και των Αντιστασιακών αγωνιστών, και, ιδιαίτερα, την αντίδραση του λαού της Κρήτης, τελικά ματαιώθηκε -η εκδήλωση πρόκληση…».

Και καταλήγει:

«Συνεχίζουμε τους αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές, για την προστασία της Υγείας του λαού και των Υγειονομικών, την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Παλεύουμε ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, για καμιά αλλαγή συνόρων που την πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί. Παλεύουμε ενάντια στην μετατροπή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο. Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις των αμερικαΝΑΤΟικών, να επιστρέψουν οι φαντάροι από τις ξένες χώρες».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ