Η Περιφέρεια Κρήτης αναπτύσσει πρωτοποριακές δράσεις πρόληψης για τον καρκίνο και την δημόσια υγεία

Κανένα σχόλιο

Η πρόληψη των γυναικολογικών καρκίνων αποτελεί για την Περιφέρεια Κρήτης άριστο παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ της Αυτοδιοίκησης, των δομών της υγείας, των συλλογικών φορέων, των εθελοντικών ομάδων 

«Τα τελευταία χρόνια μέσα από μια ολοκληρωμένη εκστρατεία που φέρει συμβολικά το όνομα «Είναι στο χέρι μου» η Περιφέρεια Κρήτης λειτουργεί την Κινητή Μονάδα Μαστογράφου. Πρόκειται πραγματικά για μια πρωτοποριακή παρέμβαση, καθώς έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα χιλιάδες μαστογραφίες από το ένα άκρο της Κρήτης ως το άλλο, αλλά και σε ακριτικά νησιά όπως στη Γαύδο, στο Καστελόριζο και σε νησιά των Κυκλάδων όπως η Σαντορίνη και η Μήλος», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από το βήμα της εκδήλωσης για το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», που παρουσιάστηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, στο πλαίσιο ανάδειξης του Εθνικού Προγράμματος «Υγεία Μπροστά» για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού και του Τραχήλου της Μήτρας. 

Για την Περιφέρεια Κρήτης η πρόληψη των γυναικολογικών καρκίνων και βεβαίως του καρκίνου του μαστού, αποτελεί ένα άριστο παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ της Αυτοδιοίκησης, των δομών της υγείας, των συλλογικών φορέων, των εθελοντικών ομάδων και τελικά της κοινωνίας των πολιτών, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης. 

"Sponsored links"

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεσματικής δράσης αποτελεί η συνεργασία, για πρώτη φορά στη χώρα, της Περιφέρειας Κρήτης με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, για την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Καταγραφής Καρκίνου, μέσα από το οποίο αναλύονται τα δεδομένα σχετικά με τις μορφές καρκίνου, τις περιοχές που εντοπίζονται οι ασθενείς και στη συνέχεια η ιατρική κοινότητα προτείνει εστιασμένες παρεμβάσεις.

Δράσεις πρόληψης 

Η πολιτική της Περιφέρειας Κρήτης για την πρόληψη και την προαγωγή της δημόσιας υγείας επεκτείνεται και στον παιδικό πληθυσμό. Με την Κινητή Οδοντιατρική Μονάδα που λειτούργησε πρώτη φορά το 2010, σε καθημερινή βάση και σε συνεργασία με τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους εξετάζονται καθημερινά 50 μαθητές του Δημοτικού. Η συγκεκριμένη παρέμβαση υποστηρίζεται και από παράλληλες δράσεις ειδικά σχεδιασμένες για τους μικρούς μαθητές, όπως είναι μια θεατρική παράσταση για την στοματική υγεία αλλά και η έκδοση και δωρεάν διάθεση ενός παιδικού παραμυθιού.

Παράλληλα, ο Σταύρος Αρναουτάκης ανακοίνωσε πως τις ημέρες αυτές προχωρά στη φάση της υλοποίησης ένα ακόμα πρόγραμμα για την πρόληψη. Πρόκειται για το Πρόγραμμα Ζωή, μέσα από το οποίο η Περιφέρεια Κρήτης θα προμηθευτεί και θα τοποθετήσει απινιδωτές στους αθλητικούς χώρους της Κρήτης καθώς και στα πολυσύχναστα σημεία του νησιού. Στη συνέχεια και ύστερα από την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης, την επόμενη εβδομάδα, με την Ιατρική Σχολή θα γίνει εκπαίδευση των γυμναστών και των μελών των αθλητικών σωματείων για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

«Κλείνοντας να σας αναφέρω πως σχεδιάζουμε και τη λειτουργία μιας Κινητής Καρδιολογικής Μονάδας για την προληπτική εξέταση των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», προανήγγειλε ο Περιφερειάρχης, ευχόμενος επιτυχία στην εξέλιξη του Εθνικού Προγράμματος «Υγεία Μπροστά» για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού και του Τραχήλου της Μήτρας.

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live