15.8 C
Chania
Wednesday, December 6, 2023

Η Πρωτοβουλία Πολιτών “Πρώτα ο Άνθρωπος” για την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης: “Κάποιοι ψάχνουν τα ίχνη της διαπλοκής, εμείς παλεύουμε με το ίδιο το λιοντάρι”

Ημερομηνία:

Ανακοινωση δημοτικής παράταξης “Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος”

Το ψέμα, λέει ο λαός, έχει κοντά ποδάρια. Φαίνεται όμως ότι τουλάχιστον στα Χανιά το ψέμα έχει δάχτυλα ικανά στο πληκτρολόγιο και στην εύκολη καταγγελία.

Διαβάζουμε λοιπόν σε σχετικές καταγγελίες του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι η δημοτική αρχή αλλά και η Πρωτοβουλία Πολιτών χάρισαν σε μεγάλη επιχείρηση πρόστιμα ύψους 122.000 ευρώ. Το ποσό είναι μεγάλο και οι δημότες με το δίκιο τους απορούν. Θα χρειαστεί λοιπόν κάποια επανάληψη:

  • Πάνω από τρεις δεκαετίες λειτουργεί στο Ακρωτήρι μεγάλη εταιρεία σκυροδέματος που δεν πληρώνει φράγκο για δημοτικά τέλη. Έχει αδήλωτα χιλιάδες τ.μ. εγκαταστάσεων και ο Δήμος δεν εισπράττει τίποτε.
  • Την εταιρεία αυτή δεν την βλέπει κανένας, παρά το μέγεθος των εγκαταστάσεων. Ούτε οι δήμαρχοι, ούτε το ΚΚΕ και οι δημοτικές του παρατάξεις.
  • Το 2017, την παρανομία βλέπει και αναδεικνύει η Πρωτοβουλία Πολιτών. Γραπτές και προφορικές ερωτήσεις, συνεντεύξεις Τύπου, συγκεκριμένες καταγγελίες. Τότε η είδηση περνάει στα «ψιλά» των τοπικών ΜΜΕ.
  • Το 2018, έναν χρόνο μετά, οι καταγγελίες διερευνήθηκαν από τις δημοτικές υπηρεσίες και αποκαλύπτονται πληθώρα παρανομιών και ασυνεπειών. Πάνω από το 50% των εγκαταστάσεων, δηλαδή 5.500τ.μ. είναι αυθαίρετες, μηδέν τ.μ. δηλωμένα στον Δήμο και μηδενικά τα δημοτικά τέλη που εισπράττει ο Δήμος από την επιχείρηση. Και πάλι στα «ψιλά» η είδηση.
  • Τον Φεβρουάριο του 2021, το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνει την πρόταση της επιτροπής Συμβιβαστικής Επίλυσης διαφορών, σε ένα περιβάλλον που με βάση το νόμο του Θεοδωρικάκου στον Δήμο Χανίων διαγράφτηκαν πάνω από 1,5 εκατομμύριο οφειλών. Με την απόφαση αυτή η εταιρεία, για τις οφειλές της από 2009 μέχρι το 2018, πλήρωσε στο Δήμο 135.606,27 ευρώ. Μάλιστα, από το 2018 και μετά πληρώνει ετησίως τα νόμιμα δημοτικά τέλη για το σύνολο των εγκαταστάσεων που διατηρεί.
  • Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά την απόφαση του ΔΣ, το ΚΚΕ Ακρωτηρίου και η ΛΑΣΥ καταγγέλλουν ότι και με ευθύνη της Πρωτοβουλίας Πολιτών(!) η εταιρεία πληρώνει λίγα. Η «είδηση» προβάλλεται παντού ως μέγα σκάνδαλο!
  • Το γεγονός ότι στον αρχικό υπολογισμό των οφειλών δεν είχε ληφθεί υπόψη ότι λόγω νομοθεσίας από το 2009 ως το 2013 απαλλάσσονται οφειλές και πρόστιμα και ότι από το 2013 ως το 2018 διαγράφονται τα πρόστιμα, ενώ από το 2017 ο τρόπος υπολογισμού των τελών σε εγκαταστάσεις άνω των 6.000τ.μ. έχει αλλάξει, δεν μπορεί να βαρύνει ως κατηγορία αυτούς που έφεραν στο φως το πραγματικό σκάνδαλο.

Ούτε μπορεί να επισείεται ως κατηγορία ότι ο Δήμος δεν ζήτησε παραπάνω χρήματα ως πρόστιμα, διότι απλώς σε τέτοια περίπτωση η εταιρεία θα προσέφευγε στη Δικαιοσύνη και (πιθανώς) θα δικαιωνόταν με το κόστος να το επιβαρύνεται ο Δήμος. 

Τέλος, για να διευκολύνουμε τους λαϊκούς αγωνιστές να μην ψάχνουν τα ίχνη της διαπλοκής αλλά να δουν το ίδιο το λιοντάρι, δεν έχουμε παρά να τους παραπέμψουμε στα ΔΤ της Πρωτοβουλίας Πολιτών και στις παρεμβάσεις μας στο ΔΣ. Εκεί θα δουν πολλές περιπτώσεις ανομιών και σκανδάλων (συγκεκριμένες και όχι γενικόλογες) οι οποίες διέλαθαν της προσοχής των φωνασκούντων υπέρ των δημοτικών συμφερόντων. Είμαστε στη διάθεσή τους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυτές είναι οι 14 φιναλίστ που διεκδικούν τους τίτλους στα Παγκρήτια Καλλιστεία

14 συνολικά κοπέλες διαγωνίζονται για τους πολυπόθητους τίτλους της  Miss Κρήτη, ...

Φρικτός θάνατος 92χρονης σε γηροκομείο: Ήπιε καθαριστικό αντί για νερό – 3 συλλήψεις

Σοκ έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου ο θάνατος μιας...

Η εφαρμογή του κρητικού τρόπου ζωής στο μικροσκόπιο της επιστήμης

Τις τελευταίες δεκαετίες, το προσδόκιμο ζωής σε όλο τον...

Νέο πανελλήνιο ρεκόρ μαραθωνίου Γ50 από την Χανιώτισσα Ελένη Στεφανιδάκη

Ο Μαραθώνιος της Βαλένθια θεωρείται από τους πιο γρήγορους...