21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Η Υεμένη ζει τις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρωπότητας και τα παιδιά πληρώνουν το τίμημα

Ημερομηνία:

Με τον εμφύλιο να μαίνεται εδώ και 5 χρόνια, ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι τα παιδιά που υποσιτίζονται στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στην ιστορία της αραβικής χώρας, θα φθάσουν τα 2,4 εκατομμύρια έως το τέλος του έτους.

Η Υεμένη ζει τις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρωπότητας. Αδιανόητες στερήσεις σε τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υφίστανται εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά εκεί. «Τα παιδιά είναι τρομοκρατημένα και φοβούνται πολύ να παίξουν έξω. Βρέχουν τα παντελόνια τους όταν ακούν αεροπλάνα να πετούν από πάνω τους ή βόμβες να πέφτουν», τονίζουν όσοι παρακολουθούν την τραγική κατάσταση που βιώνει η χώρα.

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με οργανώσεις αρωγής. Πάνω από τρία εκατομμύρια άμαχοι ζουν σε καταυλισμούς εκτοπισμένων.

Σε όλη τη χώρα περίπου 10,3 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται σε κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας, εκ των οποίων τα 2,1 εκατομμύρια πάσχουν από οξύ υποσιτισμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Μάλιστα, σε μια ετήσια έκθεση που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ομάδα εμπειρογνωμόνων για την Υεμένη εξέφρασε την ανησυχία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα που πλήττεται από τον πόλεμο και αποκάλυψε πολλές παραβιάσεις και καταχρήσεις διεθνών νόμων και ανθρωπιστικών κανονισμών από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Οι παραβιάσεις περιελάμβαναν αεροπορικές επιθέσεις που δεν τηρούσαν τις αρχές της διάκρισης, της αναλογικότητας και της προφύλαξης, μαζί με αδιάκριτες επιθέσεις με χρήση βομβαρδισμού, στρατολόγησης και χρήσης παιδιών στρατιωτών και παράνομες δολοφονίες σε σημεία ελέγχου.

Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους αναγκάζονται να τρώνε, να κοιμούνται, να ουρούν και να αφοδεύουν στον ίδιο μικρό χώρο. Σε κρατικά ή ιδιωτικά ιδρύματα, όπως και σε θρησκευτικά κέντρα, τους δένουν για να τους περιορίζουν ή τους τιμωρούν, τους στερούν την τροφή και συχνά τους αναγκάζουν να παίρνουν φάρμακα ή φυτικά σκευάσματα και είναι αντιμέτωποι με σωματική και σεξουαλική βία.

Η ανθρωπιστική κρίση σε αυτή, τη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, είναι η χειρότερη στον κόσμο ενώ εξαπλώνεται το τελευταίο διάστημα η πανδημία του κορωνοϊού.

jenny.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Τρέχει” η έκδοση των συντάξεων που εκκρεμούν στην Κρήτη – 252 υποθέσεις στα Χανιά

Σε 1161 ανέρχονται οι εκκρεμείς συντάξεις σε επίπεδο Κρήτης,...

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της αντίδραση μετά τα ισόβια – Σε κλάματα ξέσπασε η μητέρα της, αμίλητος ο Δασκαλάκης

Σε ισόβια καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Ρούλα Πισπιρίγκου για...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...