Η Χανιώτισσα Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη: Πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επικουρικής Επιτροπής της Σύμβασης της Unesco του 1970

Κανένα σχόλιο

Τη Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη – εκπρόσωπο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού – επέλεξε ομόφωνα για πρόεδρό της,  η Διακυβερνητική Επικουρική Επιτροπή της Σύμβασης της Unesco για την αποτροπή και αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, στο πλαίσιο της τρίτης Συνόδου της.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, «είναι προφανές ότι η ανάληψη της προεδρίας της Διακυβερνητικής Επιτροπής από την Ελλάδα, πέραν του ότι αποτελεί σημαντική επιτυχία της χώρας μας, σηματοδοτεί και μια πρόκληση για την περαιτέρω δραστηριοποίηση της Επιτροπής, υπό ελληνική πλέον Προεδρία, δεδομένης της διεθνούς συγκυρίας της καταστροφής από ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες σημαντικών μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και την Υεμένη και της συναφούς παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών προερχομένων από τις χώρες αυτές στο παράνομο εμπόριο τέχνης. Στο πλαίσιο αυτό, η δραστηριοποίηση της υπό Ελληνική Προεδρία Επιτροπής στο πλαίσιο της εφαρμογής της Απόφασης 2199(2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ειδικότερα των παραγράφων 15 – 17 της Απόφασης αυτής αναμένεται να είναι καθοριστική».

Η Διακυβερνητική Επικουρική Επιτροπή της Σύμβασης της Unesco του 1970, για τη δημιουργία της οποίας η Ελλάδα είχε πρωτοστατήσει, αποτελεί τον κύριο μηχανισμό εποπτείας της εφαρμογής της εν λόγω διεθνούς Σύμβασης η οποία, αν και τέθηκε διεθνώς σε ισχύ το 1972, θεωρείται ότι αποκρυσταλλώνει αρχές του διεθνούς εθιμικού δικαίου ως προς την αποτροπή και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών καθώς και την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσης.

"Sponsored links"

«Η ελληνική επιτυχία αποτελεί επιστέγασμα αφ’ ενός της αναγνώρισης της δραστηριοποίησης της χώρας μας στην πάταξη του φαινομένου της διεθνούς αρχαιοκαπηλίας και, αφ’ ετέρου, της σημαντικής συνεισφοράς της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Unesco, της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού όσο και της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

naftemporiki.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live