19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Θεατρική παράσταση ιστορικής μνήμης: “O κύκλος των μάταιων πράξεων” του Σπύρου Τζόκα, πάνω στη ζωή του μικρασιάτη και κρητικού εκτελεσθέντα στην Καισαριανή Ναπολέοντα Σουκατζίδη

Ημερομηνία:

Το Πνευματικό Κέντρο Άνω Βιάννου «Περικλής Βλαχάκης» σας προσκαλεί στη θεατρική μουσική παράσταση

«Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ «ΜΑΤΑΙΩΝ» ΠΡΑΞΕΩΝ» του ΣΠΥΡΟΥ ΤΖΟΚΑ

Το Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2015, στις 8.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Άνω Βιάννου «Περικλής Βλαχάκης»

Η θεατρική μουσική παράσταση ιστορικής μνήμης που ζωντανεύει επί σκηνής το μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα πάνω στη ζωή του μικρασιάτη αγωνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη «Ο Κύκλος των «μάταιων» πράξεων» (εκδόσεις Εύμαρος) ταξιδεύει σε μαρτυρικούς τόπους της Κρήτης συνεχίζοντας ένα πολύμηνο οδοιπορικό σε τόπους μαρτυρίου και αντίστασης, από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής και το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, έως τους Κορυσχάδες Ευρυτανίας και τις Φυλακές Ωρωπού, μετά από μία ιδιαίτερα επιτυχημένη σαιζόν στην Αθήνα στο θεατρικό χώρο «ΤΟ ΤΡΙΚΥΚΛΟ» από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο 2015…

Μία παράσταση αξιοπρέπειας και αντίστασης από το χτες για το σήμερα…

2

Η παράσταση ακολουθεί το συγκλονιστικό οδοιπορικό του Ναπολέοντα Σουκατζίδη από την Προύσα που γεννήθηκε το 1909, τη μικρασιατική καταστροφή και τη μετεγκατάσταση της οικογένειας του στο Αρκαλοχώρι. Σκιαγραφεί τη ζωή, την πολιτική και συνδικαλιστική του δράση στην Ιεράπετρα και το Ηράκλειο έως και την σύλληψη του εκεί το 1936, τον ακολουθεί στην εξορία του στον Άη-Στράτη, στη φυλάκισή του στην Ακροναυπλία και στη μεταφορά του στα ναζιστικά στρατόπεδα Λάρισσας και Χαϊδαρίου.

Η παράσταση ολοκληρώνεται με την εκτέλεσή του ως ένας από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944, διαγράφοντας έτσι όλη την τραγική και συνάμα ηρωική διαδρομή της πατρίδας μας όπως έχει καταγραφεί στο ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα “Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ «ΜΑΤΑΙΩΝ» ΠΡΑΞΕΩΝ” (εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ).

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά. Είσοδος Ελεύθερη

Συνδιοργάνωση: Δήμος Βιάννου – Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Άνω Βιάννου

Την Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2015, στις 6:00 μ.μ. στο

Πνευματικό Κέντρο Άνω Βιάννου «Περικλής Βλαχάκης»

Μνήμες Βιάννου με το φωτογραφικό αρχείο του Μανόλη Στρατάκη

Σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή του Μανόλη Στρατάκη αποτελεί η δημιουργία φωτογραφικού αρχείου που το μεγαλύτερο μέρος του αφορά την νεότερη ιστορία της Βιάννου από το 1930 έως το 1960 περίπου. Μέσα από αυτές τις φωτογραφίες περιπλανιόμαστε στο χρόνο, στους ανθρώπους και στον τόπο που αυτοί έζησαν. Αυτά τα στιγμιότυπα αποτρέπουν τη λήθη και αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της ζωντανής παρουσίας αγαπημένων προσώπων που έφυγαν και των τόπων που άλλαξαν. Με αυτό τον τρόπο διατηρούν άσβεστες τις μνήμες αλλοτινών καιρών. Ολόκληρη η πορεία της ζωής του Μανόλη Στρατάκη μπορεί να χαρακτηριστεί με δυο λέξεις: «τέχνη βιαννοκεντρική». Τέχνη, διότι ο ίδιος υπηρέτησε πιστά το θέατρο και τις αξίες του· βιαννοκεντρική, καθώς η υπέρμετρη αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του τον οδηγεί συχνά στην έκφραση: «η μάνα μας η Βιάννος».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...