Θρύλοι του Ψηλορείτη «ξυπνούν» φέτος τις Απόκριες!

Κανένα σχόλιο

Της Κατερίνας Μυλωνά

Θρύλοι, μύθοι, ιστορίες… Όλα όσα συνθέτουν έναν τόπο και, συγκεκριμένα, τον Ψηλορείτη!

Το Γεωπάρκο Ψηλορείτη πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες ένα σύντομο αφιέρωμα σε μύθους της περιοχής. Γιατί ο Ψηλορείτης δεν είναι μόνο τα προϊόντα, το μαγευτικό τοπίο αλλά και οι άνθρωποι και η προφορική παράδοση του τόπου!

"Sponsored links"

Η παλαιοντολόγος, υπεύθυνη Έρευνας κι Εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων Γεωπάρκου Ψηλορείτη, Δρ. Μαρία Κολενδριανού, αναφέρει στο Cretalive πως οι αναρτήσεις ξεκίνησαν την Τσικνοπέμπτη και θα συνεχίσουν ως την Κυριακή των Αποκριών.

Κολενδριανού
Οι ημέρες της Αποκριάς προσφέρονται για τέτοιου είδους ιστορίες. Η ίδια εξηγεί πως είναι μια προσπάθεια να δει ο κόσμος πως το Γεωπάρκο δεν ασχολείται μονάχα με τη γεωλογία και τη φύση. Ενδιαφέρεται και για τον ανθρώπινο παράγοντα, την άυλη πολιτική κληρονομιά, την προφορική παράδοση και ό,τι διαμορφώνει την ταυτότητα της περιοχής.

Κάθε μέρα, ανεβαίνει στα κοινωνικά δίκτυα του Γεωπάρκου και μία ιστορία, όλες προέρχονται από βιβλία τοπικού χαρακτήρα που ανήκουν στο αρχείο του. Υπάρχουν ιστορίες γνωστές αλλά και άγνωστες στο ευρύ κοινό με τις οποίες ο κόσμος παλιότερα προσπαθούσε να εξηγήσει φυσικά φαινόμενα. Η λαϊκή σοφία προσπαθούσε να δώσει απαντήσεις και ερμηνείες σε γεωλογικά φαινόμενα που η επιστήμη δεν είχε ακόμα εξερευνήσει.

Ακολουθούν ορισμένες αναρτήσεις:

Για περισσότερες πληροφορίες και να δείτε όλους τους μύθους:

https://www.psiloritisgeopark.gr/

FB: Ψηλορείτης Παγκόσμιο Γεωπάρκο Unesco – Psiloritis Unesco Global Geopark @PsiloritisGeopark

"Sponsored links"

Ig: psiloritis_geopark

cretalive.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live