15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Θύελλα αντιδράσεων κατά ΠΙΣ: Ζητά μετατροπή δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και είσοδο ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ!

Ημερομηνία:

Θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους των νοσοκομειακών γιατρών, όπως εκφράζεται και σε σχετική απόφαση του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομειακών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) προκάλεσε η εισήγηση που κατατέθηκε στο ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στις 11/10/19 με θέμα «τρέχουσα κατάσταση στο ΕΣΥ», όσο και με το δελτίο τύπου στις 14/10/19. Στα εν λόγω κείμενα διατυπώνονται θέσεις όπως «να επανεξεταστούν και να αναδιαμορφωθούν οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ και να εξεταστεί η απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ» καθώς και «αλλαγή του χαρακτήρα των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα».

Όπως τονίζει η ΕΙΝΑΠ, οι θέσεις αυτές «αποτελούν κόκκινο πανί για το σύνολο των μαχόμενων νοσοκομειακών γιατρών και του νοσοκομειακού κινήματος». Προσθέτει δε πως «αν ο ΠΙΣ θέλει πραγματικά να συμβάλει στην επίλυση των υπαρκτών προβλημάτων του ΕΣΥ, οφείλει να συνδιαμορφώσει προτάσεις και μέτρα για την βελτίωσή του, διαβουλευόμενος με τα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών και όχι αυτόβουλα και χωρίς καμία ενημέρωση».

Η ΕΙΝΑΠ καταλήγει πως «η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ βρίσκει ριζικά αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών του».

Οι προτάσεις του ΠΙΣ

Προτείνουμε τη μετατροπή της Νομικής Μορφής των Νοσοκομείων από «ΝΠΔΔ» σε «ΝΠΙΔ» Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως συμβαίνει στην συντριπτική πλειοψηφία των Νοσοκομείων της ΕΕ (Δημόσια ή Κοινωφελή Ιδρύματα).

Το σύνολο των Δημοσίων Νοσοκομείων θα πρέπει να υπάγονται απευθείας σε ένα νέο εξειδικευμένο Δημόσιο Οργανισμό, το «ΕΣΥ ΝΠΔΔ», ο οποίος θα αναλάβει την οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία όλης της προσφοράς Δημοσίων Υπηρεσιών Υγείας στη χώρα, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας.

Το «ΕΣΥ ΝΠΔΔ» θα αποτελεί τον μητρικό φορέα και θα διαθέτει σύγχρονη οργάνωση και προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης (προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ).

Τα εργασιακά δικαιώματα των ήδη υπηρετούντων εργαζομένων σ’ αυτά πρέπει να διασφαλισθούν, καθώς και η δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών.

Eνωτικό Κίνημα για την Ανατροπή: Απαράδεκτες μεθοδεύσεις από το μειοψηφικό προεδρείο του ΠΙΣ

Σε ανακοίνωσή του μετά την δημοσιοποίηση των θέσεων του ΠΙΣ, η παράταξη Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Αιφνιδιαστικά το περασμένο Σάββατο 12/10 στην Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιήθηκε η συνήθης διαδικασία της συνόδου προέδρων Ιατρικών Συλλόγων, η ηγετική ομάδα του ΠΙΣ (μειοψηφικό προεδρείο – ΔΗΚΙ) προσπάθησε να επιβάλλει (μεταξύ άλλων) ως θέσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου το «αίτημα» μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε … ΝΠΙΔ (!), την είσοδο ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και την κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης (!!). Επίσης την καθιέρωση εξετάσεων ΠΡΙΝ την έναρξη της ειδικότητας (!!!) καθώς και το άνοιγμα του δρόμου για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης των γιατρών με ίδρυση επαγγελματικού επικουρικού ταμείου (!!!!), όπως και την συνεχιζόμενη εξαθλίωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ αυτοαπασχολούμενων ιδιωτών γιατρών στα επίπεδα των … 10 ευρώ μεικτά ανά επίσκεψη (!!!!!).

Η ηγετική ομάδα επιχειρεί αυτήν την πραξικοπηματική ενέργεια χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις της ΟΕΝΓΕ και των Ενώσεων μελών της που είναι φυσικά οι αρμόδιες για την διατύπωση των θέσεων των γιατρών σε θέματα που αφορούν τα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης χωρίς καν σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ προκειμένου να αλλάξουν οι επί δεκαετίες επίσημες θέσεις του ΠΙΣ για τόσο σοβαρά θέματα. Μάλιστα η ηγετική ομάδα επιχειρεί να … διαφημίσει κιόλας με συνέντευξη τύπου αυτή την αντιδραστική πραξικοπηματική μεθόδευση. Εδώ υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η ηγετική ομάδα του ΠΙΣ είχε αγνοήσει προκλητικά παράκληση εκ μέρους της ΟΕΝΓΕ να κατατεθεί η γνώμη της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών για το ποιο πρόσωπο θα επιλεγόταν ως υπεύθυνος της επιτροπής θεμάτων ΕΣΥ του Ακαδημαϊκού Ερευνητικού Ινστιτούτου του ΠΙΣ. Γενικά η σημερινή ηγετική ομάδα του ΠΙΣ φαίνεται πως γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τους νοσοκομειακούς γιατρούς (όπως επίσης τους νέους πτυχιούχους, τους φοιτητές ιατρικής αλλά και τους μαχόμενους αυτοαπασχολούμενους συμβεβλημένους ιδιώτες) για θέματα που τους αφορούν άμεσα και αποκλειστικά.

Και στο παρελθόν γαλάζιες προσκείμενες στην ΝΔ ηγετικές ομάδες στον ΠΙΣ είχαν επιχειρήσει να παίξουν τον ρόλο του «λαγού» για διάφορες συντηρητικές μεθοδεύσεις ενάντια στα δικαιώματα των ασθενών και της πλειοψηφίας των γιατρών, μόνες τους ή σε συνεργασία με ηγεσίες άλλων παρατάξεων (ΠΑΣΟΚ ή και ΣΥΡΙΖΑ). Όμως τέτοια απροκάλυπτη ξετσιπωσιά (π.χ. να φέρεται ο ΠΙΣ πως … απαιτεί την μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κλπ) είναι πραγματικά πρωτοφανής.»

Η σημερινή ηγετική ομάδα του ΠΙΣ θα πρέπει να συναισθανθεί πως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν είναι επιτροπή εκδρομής πρωτοετών της ΔΑΠ ΝΔΦΚ στην Μύκονο ώστε να αποτελεί καφενειακό χώρο για εκτόνωση ακρονεοφιλελεύθερης μπαρουφολογίας και πως η αλλαγή του νομικού καθεστώτος των δημόσιων νοσοκομείων και της εργασιακής σχέσης των γιατρών του ΕΣΥ που ισχύει εδώ και 35 χρόνια δεν είναι λίστες ποτών για μπιτς πάρτι σε κοσμική παραλία.

"google ad"

Από την άλλη η κυβέρνηση και η ηγεσία του κόμματος της ΝΔ θα πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσουν αν τα παραπάνω πρωτοφανή αποτελούν μεθόδευση ώστε η τρέχουσα ηγετική ομάδα του ΠΙΣ να παίζει τον ρόλο «λαγού» για επερχόμενες ήδη προαποφασισμένες αντιδραστικές ρυθμίσεις ή αν είναι προσωπικές απόψεις και συμπεριφορές κάποιων από την συγκεκριμένη ηγετική ομάδα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ