22.8 C
Chania
Monday, May 20, 2024

Ιδιοκτήτες Airbnb: «Tαφόπλακα για την βραχυχρόνια μίσθωση το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού» – Μόλις το 2% των ακινήτων στην Αθήνα στην βραχυχρόνια

Ημερομηνία:

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΛΟΙΑΡΙΔΗ

Ανησυχία προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για τη βραχυχρόνια μίσθωση στους ιδιοκτήτες καταλυμάτων Αirbnb, καθώς όπως καταγγέλλουν, «θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα» και μάλιστα σε μια χρονιά που οι κρατήσεις οδεύουν σε ιστορικό ρεκόρ.

Με το καλοκαίρι του 2024 να είναι προ των πυλών και τις προκρατήσεις στην πλατφόρμα της Αirbnb να καταγράφουν αύξηση κατά 20% σε σχέση με πέρσι, oι επαγγελματίες του κλάδου κρούουν το καμπανάκι για τον νέο νόμο του υπουργείου, ζητώντας να ληφθούν υπόψην οι ενστάσεις τους.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων Ανδρέας Χίου δηλώνει στο Τhesstoday.gr ότι εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί, «θα είναι η ταφόπλακα της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα. Θα επιβάλει ρύθμιση λειτουργικών προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, επομένως θα ανήκουν στο υπουργείο Τουρισμού και θα ελέγχονται από τον ΕΟΤ με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δε θα είναι πλέον καταλύματα αστικής μίσθωσης αλλά τουριστικά καταλύματα. Έτσι, ανά πάσα στιγμή σε πολυκατοικίες που το καταστατικό δεν επιτρέπει τουριστική δραστηριότητα, οι ένοικοι θα ζητούν από τα καταλύματα Αirbnb να παύσουν τη λειτουργία τους», περιγράφει.

Οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για χιλιάδες από τους 70.000 ιδιοκτήτες καταλυμάτων Αirbnb στην Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνια παρέχουν στέγαση στο 50% των τουριστών της χώρας, εξηγεί ο πρόεδρος. «Εάν περάσει το νομοσχέδιο, θα δούμε τεράστιες μειώσεις. Δε θα υπάρχουν Αirbnb σε πολυκατοικίες, εκτός αν το επιτρέπει το καταστατικό. Έτσι, θα περάσουν πολλά ακίνητα στον έλεγχο μεγάλων εταιριών που θα έχουν τη δύναμη να αγοράζουν μια ολόκληρη πολυκατοικία -όπως κάνουν και πολλές αλυσίδες ξενοδοχείων. Στην Ελλάδα οι ιδιοκτήτες είναι περίπου 70.000 και τα ακίνητα 160-170.000», υπογραμμίζει.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις στο ζήτημα της στέγασης των airbnb ο κ. Ανδρέας Χίου μίλησε για μύθο. Είπε χαρακτηριστικά:

“Έχουμε αποδείξει ότι δεν ισχύει. Η βραχυχρόνια μίσθωση για παράδειγμα στην Αθήνα, τα ακίνητα που δίνονται για βραχυχρόνια μίσθωση είναι 12.000. Αποτελούν το 2% του συνόλου των διαθέσιμων διαμερισμάτων για μίσθωση. Ακόμα και να εξαφανιζόταν η βραχυχρόνια μίσθωση δε θα λυνόταν το πρόβλημα. Και εκτός αυτού, αυτή τη στιγμή στην Αθήνα υπάρχουν 120.000 διαμερίσματα κλειστά τα οποία είναι είτε σε τράπεζες, είτε σε funds, είτε στην Εκκλησία, είτε στο δημόσιο. Γιατί δεν ανοίγουν αυτά τα διαμερίσματα; Υπάρχει λοιπόν τρόπος να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Μα και τα ακίνητα της βραχυχρόνιας να μπούνε στην μακροχρόνια, ποιος πιστεύει ότι θα είναι φτηνότερα από τις τιμές που ισχύουν αυτή τη στιγμή; Ένα ακίνητο για το οποίο έχουν ξοδευτεί σημαντικά ποσά για την ανακαίνιση φυσικά θα είναι ακριβότερο. Οπότε δε θα λύσει το πρόβλημα”

Επανειλημμένες οι προσπάθειες του Συλλόγου για επικοινωνία – Σιγή ιχθύος από την υπουργό

Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες του Πανελληνίου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων για επικοινωνία με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, δεν έλαβαν καμία απάντηση, σημειώνει ο κ. Χίου. «Επανειλημμένες φορές έχουμε στείλει email στη γραμματεία, στο γραφείο της υπουργού και στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, με την τελευταία μας προσπάθεια πριν 15-20 μέρες και κανείς δεν μας έχει απαντήσει».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευχαριστήρια ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών» μετά τη νίκη στις εκλογές στο ΤΕΕ/ΤΔΚ

Ευχαριστήρια ανακοίνωση εξέδωσε η παράταξη «Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών» μετά...

Το DNA επανενώνει θύματα της Κατοχής με τους συγγενείς τους από τη Μάχη της Κρήτης

Έλληνες επιστήμονες στο ΙΤΕ ταυτοποίησαν μέσω DNA τις σορούς...

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά – Ταξίδι στη νήσο Κρήτη κατά το έτος 1817

Το εμβληματικό έργο του F. Sieber, σε μετάφραση και...

Ευρώπη: Οι επενδυτές… του θανάτου – «Μαγνήτης» χρημάτων η γήρανση του πληθυσμού

Το 2022 ο αριθμός των γεννήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε στο...