Ιστορική ημέρα για τα Χανιά: Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς | Φωτός

Στην υπογραφή της σύμβασης για την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των εργασιών στο ιστορικό μνημείο, προχώρησαν σήμερα, Πέμπτη, 13/01/2022, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας«ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ»,κ. Γεώργιος Κωτούλας.

Σε μια σεμνή και προσαρμοσμένη στις συνθήκες τελετή, στο εσωτερικό της Δημοτικής Αγοράς, εν μέσω των εργασιών γιατην εκκένωσή της, παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Ευάγγελου Τουρνά,  εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, της Περιφέρειας Κρήτης, της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης, θεσμικών και λοιπών φορέων, παρακολούθησαν την ιστορική υπογραφή για την ανακατασκευή του εμβληματικού μνημείου της πόλης.

Αρχικά, στην ομιλία του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή ημέρα και τόνισε πως «αυτό το έργο σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς μεγάλων παρεμβάσεων για την πόλη των Χανίων, που θα αλλάξουν τη λειτουργία και την εικόνα της, τις επόμενες δεκαετίες». Ο Δήμαρχος Χανίων ανέφερε πως το 2022 είναι μια χρονιά ιδιαίτερων παρεμβάσεωνκαι ουσιαστικών τομών και «η ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς είναι μια πράξη ουσιαστικής αλλαγής, αλλά και ιδιαίτερων συμβολισμών. Η ουσιαστική αλλαγή της ανακατασκευής της Δημοτικής Αγοράς θα καταστήσει αυτό το μνημείο ένα σύγχρονο, λειτουργικό κτίριο, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας και την ανάδειξη της τοπικής επιχειρηματικότητας», όπως χαρακτηριστικά είπε. Συμπλήρωσε μάλιστα, πως σε συμβολικό επίπεδο, όπως τα εγκαίνια της Αγοράς το 1913, σηματοδότησαν τη μετάβαση των Χανίων και της Κρήτης σε μία νέα εποχή, έτσι και σήμερα, 109 χρόνια μετά, με την ανακατασκευή του μνημείου, η πόλη μεταβαίνει σε μία νέα, σύγχρονη και δυναμική περίοδο.

Ο κ. Σημανδηράκης αναφέρθηκε αναλυτικά σε όσους συνέβαλλαν για τη σημερινή υπογραφή του έργου και απηύθυνε ξεχωριστές ευχαριστίες τόσο στις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου Χανίων, όσο και τους συνεργάτες στις υπηρεσίες του Δήμου και της αναδόχου εταιρίας για την εξαιρετική συνεργασία. Ξεχωριστή ήταν η αναφορά του Δημάρχου επίσης, στην εξασφάλιση της συνολικής χρηματοδότησης για την αποπεράτωση του έργου, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, από την Περιφέρεια Κρήτης, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη.

Με τη σειρά του, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, έκανε λόγο για ένα μεγάλο και εμβληματικό έργο που σηματοδοτεί μια νέα εποχή, όχι μόνο για τα Χανιά, αλλά και για ολόκληρη την Κρήτη. «Ένας οραματισμός για τη Δημοτική Αγορά των Χανίων γίνεται πράξη, μέσα από αυτή τη συνεργασία και τη συνέργεια. Χαίρομαι ιδιαίτερα, που σε όλη αυτή τη φάση, ως Περιφέρεια Κρήτης σταθήκαμε μπροστά, για να μπορούμε να βρούμε τους πόρους και να χρηματοδοτηθεί το έργο», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Αρναουτάκης και συμπλήρωσε πως η δεκαετία αυτή θα είναι μια δεκαετία ανάπτυξης, εργασίας και κοινωνικής συνοχής για το νησί μας, με σημαντικές χρηματοδοτήσεις από όλα τα εργαλεία και τους διαθέσιμους πόρους.

Με θερμά λόγια, εκφράζοντας τα συγχαρητήριάτου προς τον Δήμαρχο Χανίων, το Δημοτικό Συμβούλιοκαι όσους συντέλεσαν στο έργο, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, αναφέροντας: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην πόλη των Χανίων, στην πόλη μας, ως εκπρόσωπος του προέδρου της ελληνικής κυβέρνησης, του κ. Κυριάκου  Μητσοτάκη για την υπογραφή της σύμβασης της αποκατάστασης και ανάπλασης της Δημοτικής Αγοράς».

Ο κ. Υφυπουργός, κάνοντας μια ιστορική διαδρομή για την κατασκευή και την ιστορία του μνημείου, επεσήμανε ότι η ανέγερση πριν από έναν αιώνα, με τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε στο νησί, ενός κτιρίου αυτού του μεγέθους και προδιαγραφών μέσα σε διάστημα δύο ετών, μπορεί να χαρακτηριστεί ως εντυπωσιακό και αξιοθαύμαστο.

«Σήμερα, 100 χρόνια μετά από εκείνο το επίτευγμα με πρωτοβουλία του Δήμου υπογράφεται μια ιδιαίτερα σημαντική σύμβαση για την αποκατάσταση, την ανάπλαση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του ιστορικού μνημείου. Για να αποκτήσει ξανά την αίγλη και την αξία που είχε όταν κατασκευάστηκε, για να προβληθεί η αρχιτεκτονική του ομορφιά και να αποτελέσει ξανά σημείο συνάντησης, επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Τουρνάς.

Ξεχωριστές ευχαριστίες στους εμπλεκόμενους, για όλη την πορεία μέχρι τη σημερινή ημέρα, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, Ευτύχης Δαμιανάκης, ο  οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Σήμερα είναι μια χαρούμενη μέρα, όχι μόνο για εμάς τους Χανιώτες, αλλά και για όλους τους Κρητικούς και όταν τελειώσει η ανακατασκευή του μνημείου, θα είναι ημέρα χαράς και για όλους τους πολίτες και επισκέπτες».

"google ad"

Στη συνέχεια εκ μέρους των καταστηματαρχών της Δημοτικής Αγοράς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Παναγιώτης Κλειδαράς, σημείωσε πως το έργο είναι ύψιστης σημασίας για την τοπική επιχειρηματικότητα και εξέφρασε την ανάγκη ο νέος κανονισμός που θα ισχύσειμε την επαναλειτουργία του κτιρίου, να αναδείξει την ντόπια παραγωγή και τα προϊόντα που παράγει ο τόπος εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Από μεριάς της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων, ο Προϊστάμενος Επιβλέψεων και Τεχνικών Έργων, Γιώργος Ευθυμίου, έκανε μια συνοπτική περιγραφή για το τι περιλαμβάνουν οι εργασίες στο εσωτερικό και εξωτερικό του μνημείου, ενώ τέλος οι εκπρόσωποι του αναδόχου, κ.κ. Γιώργος Κωτούλας και Γιώργος Μυλωνογιάννης τόνισαν ότι οι προθέσεις της εταιρίας είναι το σπουδαίο έργο να γίνει με τον καλύτερο και συντομότερο τρόπο, εντός του χρονοδιαγράμματος, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης, Δημήτρης Στεφανής, επεσήμανε ότι εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού, θα συνδράμουν στην ομαλή και ανεμπόδιστη ολοκλήρωση του έργου και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε σύντομη περιήγηση στους χώρους της Δημοτικής Αγοράς, από την Ειδική Συνεργάτιδα των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Ζαχαρένια Σημανδηράκη, η οποία μάλιστα, διέθεσε σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την προσωπική της συλλογή.