Ισχυρό “ΟΧΙ” των Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισσάμου στις εξορύξεις για γύψο δίπλα στο Ελαφονήσι

Κανένα σχόλιο

Στην Κρήτη δε θα έχουμε μόνο γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες αλλά και για… γύψο. Και μάλιστα δίπλα στην Λαφόνησο!

Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισσάμου εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της προς τη διενέργεια γεωτρήσεων που θα οδηγήσουν στην αδειοδότηση λατομείων εξόρυξης γύψου στις περιοχές Προφήτη Ηλία Στομίου, Βάθη Ιναχωρίου και δήμου Κισάμου.

Να σημειώσουμε ότι η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης να εγκρίνει ερευνητικές εργασίες γύψου  προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις τόσο από φορείς όσο και από κατοίκους.

"Sponsored links"

Στην επιστολή της η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου ζητά από τον δήμαρχο Κισάμου “άμεσα να επιβεβαιώσει την αντίθεση του συνόλου της κοινωνίας και των φορέων  με μια νέα ομόφωνη απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα. Να δώσει ευρύτατη δημοσιότητα στο θέμα και να ενεργήσει προς κάθε κατεύθυνση, σε συνεργασία με όλους τους φορείς του δήμου και του νομού, ώστε ο Αρμόδιος Υπουργός να μην εγκρίνει ποτέ την διενέργεια τέτοιων ερευνητικών δήθεν εργασιών”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Πληροφορηθήκαμε ότι η συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης προχώρησε σε έγκριση διενέργειας ερευνητικών εργασιών του ΒΟ γύψου  σε τρεις τοποθεσίες, στην ευρύτερη περιοχή Προφήτης Ηλίας Στομίου, Βάθης Ιναχωρίου, Δήμου Κισάμου, σε συνολική έκταση περίπου 600 στρεμμάτων.

Εδώ και περίπου 15 χρόνια έχει δηλωθεί, με συνεχείς ομόφωνες αποφάσεις του συνόλου των φορέων του πρώην Δήμου Ιναχωρίου και νυν Δήμου Κισάμου η αντίθεση στις δραστηριότητες λατομείων εξόρυξης γύψου για λόγους σύγκρουσης χρήσης γης, αναπτυξιακούς και περιβαλλοντικούς. Η εξορυκτική δραστηριότητα ενός  προϊόντος απολύτου ευτελούς αξίας ακυρώνει και ζημιώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό δύο άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες,  δηλ. του τουρισμού και του αγροτικού τομέα με τις πολύ δυναμικές αγροτικές καλλιέργειες υπό κάλυψη (θερμοκήπια) από όπου προέρχεται το 98% του εισοδήματος της περιοχής αλλά και όπου προσφέρονται πολλές θέσεις εργασίας.

Επιβεβαιώνουμε ότι συμφωνούμε απόλυτα με τις ομόφωνες αποφάσεις του συνόλου των συλλογικών οργάνων του Νομού Χανίων, που πάρθηκαν ήδη από την δεκαετία του 2000 έως και σήμερα, οι οποίες στο σύνολο τους είναι αρνητικές για τις εξορυκτικές δραστηριότητες.

To διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου δηλώνει ότι:

  • Ρητά και κατηγορηματικά  ότι είμαστε αντίθετοι στην διενέργεια τέτοιων γεωτρήσεων, που τελικά οδηγούν στην αδειοδότηση λατομείων εξόρυξης γύψου και ανυδρίτη γύψου.
  • Ότι πρέπει άμεσα να τρέξουν οι διαδικασίες έγκρισης του χωροταξικού σχεδίου του πρώην δήμου Ιναχωρίου, ώστε στο μέλλον να αποτραπούν παρόμοιες ενέργειες αλόγιστης εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της περιοχής.
  • Ζητάμε από τον Δήμο Κισάμου άμεσα να επιβεβαιώσει την αντίθεση του συνόλου της κοινωνίας και των φορέων  με μια νέα ομόφωνη απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα. Να δώσει ευρύτατη δημοσιότητα στο θέμα και να ενεργήσει προς κάθε κατεύθυνση, σε συνεργασία με όλους τους φορείς του δήμου και του νομού, ώστε ο Αρμόδιος Υπουργός να μην εγκρίνει ποτέ την διενέργεια τέτοιων ερευνητικών δήθεν εργασιών. Να ενημερώσει ειδικότερα τον Υπουργό, για το γεγονός ότι η Χωροταξική Μελέτη ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Ιναχωρίου αποτυπώνει τα γυψοφόρα πετρώματα με βάση τις μελέτες και του χάρτες του ΙΓΜΕ, όπως έχει υποχρέωση να κάνει (αποτύπωση υπάρχουσας κατάστασης) και ρητά και ομόφωνα να του ανακοινώσει ότι δεν επιτρέπει την ανάπτυξη εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην συγκεκριμένη περιοχή, για λόγους αναπτυξιακούς-χωροταξικούς-περιβαλλοντικούς.
  • Δηλώνουμε την αγωνιστικότητα και την ετοιμότητα μας, να μην  επιτρέψουμε να καταστραφεί η Περιοχή του πρώην Δήμου Ιναχωρίου, αλλά και η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κισάμου.”

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις