Ιωακείμ Γρυσπολάκης για ανακατάληψη στο Λόφο Καστέλι: “Νίκη των Χανίων – Ήττα του Πολυτεχνείου Κρήτης” – Μην λησμονείτε ότι τα Χανιά έδωσαν 73% στο ΟΧΙ του Ιουλίου 2015

1 Σχόλιο

Με κείμενο που ανέρτησε στην ιστοσελίδα του ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και υπερμαχος της ξενοδοχοποίησης στο Λόφο Καστέλι κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης αναφέρει τα εξής για την ανακατάληψη του κτιρίου της Μεραρχίας Κρήτης από τη συλλογικότητα Rosa Nera:

Νίκη των Χανίων – Ήττα του Πολυτεχνείου Κρήτης

Οι επίσημοι φορείς των Χανίων, επιστημονικές οργανώσεις, τα Δ.Σ. των περισσοτέρων συλλόγων διακήρυξαν προ εννέα μηνών ότι οι αποφάσεις της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης για την αξιοποίηση ακινήτων, που του ανήκουν, δεν πρέπει να υλοποιηθούν. Από το 2016 έως το 2020 το ανώτατο όργανο του ιδρύματος αποφάσισε την ενοικίαση των κτηρίων πρώην Μεραρχία, Παλαιές Φυλακές και Στρατώνες, αλλά και του Αύλιου χώρου στην εταιρεία Belvedere, προκειμένου να αναστυλωθούν και να χρησιμοποιηθούν ως ξενοδοχειακή μονάδα για είκοσι χρόνια. Το αντίτιμο θα ήταν η καταβολή 360.000€ ετησίως στο ίδρυμα και η δαπάνη 18.000.000€ για τις μελέτες και την υλοποίησή τους.

"Sponsored links"

Όπως τελικά απεδείχθη, η άρνηση των φορέων της πόλης, δηλαδή του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, του ΤΕΕ/ Τμήμα Δ. Κρήτης, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων, της ΕΛΜΕ Χανίων και πολλών άλλων, ήταν πολύ ισχυρή και είχε ευτυχές για αυτούς αποτέλεσμα. Η εταιρεία δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τα σχέδιά της υπό το βάρος των πιέσεων, των απειλών και των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και ΤΕΕ/ Τμήμα Δ. Κρήτης. Ήταν η περιφανής νίκη όλων αυτών και τους την καταλογίζω ως τέτοια.

Το αποτέλεσμα ήταν η εταιρεία να ζητήσει από την Αστυνομία να παύσει να προστατεύει το συγκρότημα, η Αστυνομία να αποχωρήσει και η συλλογικότητα Rosa Nera να ανακαταλάβει το κτήριο της Μεραρχίας.

Όμως, τα ερωτήματα, που παραμένουν αναπάντητα είναι αμείλικτα και αναμένουν απαντήσει, όσο κι αν ο Παύλος Πολάκης, οι συλλογικότητες, η ΑΥΓΗ, η Εφ.Συν., ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς πανηγυρίζουν. Και αυτά είναι (1) ποιος θα πληρώνει επί είκοσι χρόνια 360.000€/ έτος στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ώστε να καλύπτει μέρος των δαπανών λειτουργίας του, (2) ποιος θα βρει τα χρήματα για τις μελέτες αναστύλωσης και την υλοποίησή τους για να γλυτώσει από τη φθορά του χρόνου το Ενετικό Σύνολο του Πολυτεχνείου Κρήτης και (3) ποιος θα απαλλάξει τα Χανιά από την τραγική εικόνα εγκατάλειψης του «Μπαλκονιού των Χανίων», όπως το ονομάζουν όλοι εκείνοι, που έδωσαν την «μάχη των μαχών» για την ματαίωση της απόφασης του Πολυτεχνείου Κρήτης;

Τα ερωτήματα αυτά αποτελούν τις σταγόνες, που . . . «ξεχειλίζουν το ποτήρι», διότι προστίθενται στα αμείλικτα ερωτήματα, που παραμένουν αναπάντητα επί χρόνια και είναι τα ακόλουθα: Ποιος θα αποφασίσει για τη χρήση εμβληματικών και ιστορικών κτηρίων της πόλης και ποιος θα βρει τους πόρους για την εκπόνηση των μελετών (όχι μόνον κτηριολογικές, αλλά και οριστικές μελέτες και μελέτες εφαρμογής) και την αναστύλωση (3) ωνα επτά συνεχόμενων Νεωρίων, (4) των Ιταλικών Στρατώνων, (5) του Παλαιού Δημαρχείου Χανίων στην οδό Χάληδων, (6) του κτηρίου Βιβλιοθήκης έναντι Δημοτικού Κήπου, που αγόρασε η προηγούμενη δημοτική αρχή;

Το «ΟΧΙ σε Όλα» είναι η εύκολη και ηρωική απάντηση. Όμως, αυτό αποτελεί καταδίκη σε μιζέρια και υποβάθμιση.

Υ.Γ. Μην λησμονείτε ότι τα Χανιά έδωσαν 73% στο ΟΧΙ του Ιουλίου 2015 και το μεγαλύτερο ποσοστό στον ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Επικράτεια. Επίσης, δεν εξέλεξαν τον Γιώργο Σταθάκη, αλλά τον Παύλο Πολάκη τον Ιούλιο 2019. Σημειωτέον, το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση (κατά πλειοψηφία) να αλλάξει το χωροταξικό της Παλιάς Πόλης, προκειμένου να μην μπορεί να γίνει ξενοδοχείο στην περιοχή. Και αυτό παρά τη λειτουργία πολλών ξενοδοχειακών μονάδων σε παλαιά κτήρια της περιοχής. Αλλά και η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ Δ. Κρήτης αποφάσισε εναντίον της επένδυσης. Τέλος, η ευκαιρία για να χρησιμοποιηθεί η Μεραρχία από το Πολυτεχνείο χάθηκε τον Δεκέμβριο 2010. ¨Εφυγα από την πρυτανεία στις 10-12-2010 και η έγκριση της σύμβασης, που είχαμε υπογράψει με εργοληπτική εταιρεία ήρθε στις 28-12-2010. Ο πρύτανης, που με αντικατέστησε (υποψήφιος με το ΜΕΡΑ25 το 2019) αρνήθηκε να προσκαλέσει την εταιρεία να αρχίσει την αναστύλωση της Μεραρχίας, διότι δεν θέλησε να έρθει σε ρήξη με την Rosa Nera. Έτσι, χάθηκαν τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ, η αναστύλωση του κτηρίου και η Σχολή Καλών Τεχνών, που θα στεγαζόταν εκεί.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 Σχόλιο

  1. Alexandros Raskolnick

    Εκείνο που εξόργισε την χανιώτικη κοινωνία, δεν ήταν η πρόθεση κατασκευής ξενοδοχείου στο λόφο, όπως υποκριτικά αναφέρθηκε απ’ όλες τις δημοτικές παρατάξεις, αφού ένας περίπατος στη γειτονιά αποκαλύπτει (sic) πληθώρα ξενοδοχείων. Αυτό που εξόργισε ήταν η προδήλως καταχρηστική σύμβαση παραχώρησης, εις βάρος των συμφερόντων του Ιδρύματος. Η πρόθεση των Χανιωτών ήταν να “προικίσουμε” το Πολυτεχνείο, όχι κάποιους “χρυσοδάχτυλους”.

    Καθόλου αβάσιμα, οι καταληψίες ισχυρίζονται ότι χωρίς τη δική τους παρέμβαση το κτίριο θα είχε καταρρεύσει προ πολλού…

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live