17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Κάλεσμα σε συγκέντρωση στο Δημαρχείο Χανίων από την Πρωτοβουλία για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου και την κατάληψη Rosa Nera

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου καλει σε κινητοποίηση αύριο Δευτέρα στις 15.30 το μεσημέρι έξω από το Δημαρχείο Χανίων.

Σε σχετικό κείμενο αναφέρει:

Την Δευτέρα 19/12/2022 συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Χανίων. Το ΔΣ θα αποφασίσει επί όλων των αιτήσεων-ενστάσεων φορέων και πολιτών που έχουν εξεταστεί από τις επιτροπές του ΓΠΣ καθώς και τη διατύπωση απόψεων-προτάσεων των Αναδόχων μελετητών επί αυτών. Στην ουσία ο Δήμος Χανίων θα παραλάβει την Β1 φάση της μελέτης και θα δώσει κατευθύνσεις στους μελετητές για την ολοκλήρωση της μελέτης του ΓΠΣ. Καταλαβαίνει κανείς τη σοβαρότητα του θέματος για το μέλλον της πόλης.

Ανάμεσα στα θέματα που θα έρθουν για έγκριση, είναι και οι ενστάσεις που αφορούν στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Η αρχική μελέτη προέβλεπε την πολεοδόμηση του δυτικού τμήματος του στρατοπέδου έκτασης 10 στρ. για να γίνει αστικό κέντρο, ενώ άφηνε το ανατολικό τμήμα (45 στρ.) για να γίνει αστικό πράσινο. Κατά της  πρότασης αυτής είχε καταθέσει ένσταση η «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου» με 580 υπογραφές πολιτών και η «Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων», αντιτείνοντας  το στρατόπεδο να γίνει εξ ολοκλήρου πράσινο, σύμφωνα με τις 4 ομόφωνες προηγούμενες Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην ένστασή μας οι μελετητές ήταν θετικοί, ενώ οι Επιτροπές του ΓΠΣ κατά πλειοψηφία αποφάσισαν να προτείνουν να πολεοδομηθεί ολόκληρο το στρατόπεδο για να μπορούν να ανεγερθούν εκεί κτίρια με χρήσεις, διοίκησης, πολιτιστικών εγκαταστάσεων,  εστίασης, βρεφονηπιακών σταθμών, δημοτικών σχολείων, κλπ και όχι να γίνει εξ’ ολοκλήρου πάρκο. Σύμφωνα με την μελέτη, από τη ΔΕ Χανίων λείπουν 300 στρέμματα πρασίνου και άλλα τόσα αθλητισμού.

Πιστεύουμε ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά στο μέλλον αυτής της πόλης, αφού είναι ο τελευταίος χώρος που μπορεί να της δώσει ανάσα, ως χώρος πρασίνου και αθλητισμού, δεν μπορεί να περάσει από το δημοτικό συμβούλιο χωρίς ξεχωριστή συζήτηση.

Ο ίδιος ο Δήμαρχος εξ άλλου έχει δεσμευτεί πολλές φορές δημόσια ότι θα γίνει ειδική συνεδρίαση του ΔΣ για να συζητηθεί το θέμα του στρατοπέδου Μαρκοπούλου και των όρων παραχώρησής του από το στρατό.

Αντ’ αυτού τσουβαλιάζεται στην γενικότερη πρόταση του ΓΠΣ ενώ και η ίδια η συζήτηση – απόφαση για το σοβαρό θέμα του πολεοδομικού σχεδιασμού της πόλης είναι στριμωγμένη ανάμεσα σε δύο άλλα σημαντικά θέματα για συζήτηση-απόφαση του ΔΣ, το τεχνικό πρόγραμμα και τον οικονομικό προϋπολογισμό για το έτος 2023 (σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις την ίδια μέρα)!

Αν αυτό δεν είναι υποτίμηση τότε τι είναι;

Θεωρούμε ότι η παραπάνω μεθόδευση είναι τουλάχιστον εμπαιγμός για την Δημοτική Κοινότητα Χανίων που έβγαλε ψήφισμα για να γίνει το στρατόπεδο πράσινο χωρίς συντελεστή δόμησης, για το Δημοτικό Συμβούλιο που υποβαθμίζεται σε τριτεύον διεκπεραιωτικό όργανο, για όλα τα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια που έχουν αποφασίσει το στρατόπεδο να γίνει χώρος πρασίνου, για όλους τους Χανιώτες, που έχουν δείξει στην πράξη την υποστήριξή τους στο πάνδημο αίτημα!

Απαιτούμε να γίνει ειδική συνεδρίαση το επόμενο άμεσο διάστημα αποκλειστικά για το θέμα της παραχώρησης και της χρήσης του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου, όπου θα ακουστούν και οι απόψεις των πολιτών και φορέων  και να μην παρθεί τώρα καμία απόφαση!

Καλούμε τους πολίτες σε παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 19/12/22 και ώρα 3,30 μ.μ. για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα για το στρατόπεδο Μαρκόπουλου.

Έκτακτο Κάλεσμα και από την Rosa Nera για κινητοποίηση στο Δημαρχείο Χανίων τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στις 15:30 το μεσημέρι.

Στο κάλεσμα αναφέρονται τα εξής:

"google ad"

Αιφνιδιαστικά η δημοτική αρχή ανακοινώνει ότι θα συζητηθούν την Δευτέρα 19/12 θέματα που αφορούν την αναθεώρηση και την επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στα Χανιά.

Στην συζήτηση αυτή εισάγονται ζητήματα του ΓΠΣ που αφορούν σημαντικά περιβαλλοντικά και πολεοδομικά θέματα για τα οποία έχουν γίνει αγώνες από το τοπικό κίνημα.

Ανάμεσα τους θα συζητηθούν οι χρήσεις στην περιοχή του Λόφου Καστέλι και την παλιά πόλη, όπως και για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου.

Καλούμε άμεσα σε συγκέντρωση στις 15:30, την Δευτέρα 19/12 στο Δημαρχείο Χανίων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ