24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Κάλεσμα των Γερμανών Αντιφασιστών της Ομάδας AK Distomo για συγκέντρωση μπροστά από τη Γερμανική Πρεσβεία

Ημερομηνία:

Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Στις 10 Ιουνίου 2024 συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου από τα SS. Μετά από απόφαση του Εφετείου Λιβαδειάς το 1997, η Γερμανία οφείλει 28 εκατομμύρια ευρώ στους επιζώντες και τους συγγενείς των δολοφονηθέντων. Η Γερμανία αρνείται να καταβάλει οποιαδήποτε πληρωμή και υποστηρίζει ότι, ως κράτος, έχει ασυλία στις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων.

Το 2001 επρόκειτο να αρχίσει η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός γερμανικών ακινήτων, όπως για παράδειγμα του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Αθήνα. Αλλά ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης αρνήθηκε να εγκρίνει την εκτέλεση.

Συνεπώς, η εκτέλεση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στο εξωτερικό. Μια προσπάθεια έγινε στην Ιταλία. Όμως η Γερμανία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο αποφάνθηκε το 2012 ότι η αρχή της κρατικής ασυλίας ισχύει και στην περίπτωση των ναζιστικών εγκλημάτων πολέμου.

Τα ιταλικά δικαστήρια διαφώνησαν:  Η διαδικασία εκτέλεσης μπορούσε να συνεχιστεί στην Ιταλία.

Ως εκ τούτου, η Γερμανία προσέφυγε εκ νέου στο Διεθνές Δικαστήριο το 2022, υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις των ιταλικών δικαστηρίων ήταν αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο. Στη συνέχεια, η Ιταλία σταμάτησε με νόμο όλες τις διαδικασίες αποζημίωσης για τους Ιταλούς θύματα του εθνικοσοσιαλισμού. Έκτοτε, Ιταλοί μπορούν να διεκδικήσουν μόνο ένα μικρό ποσό αποζημίωσης από ένα ιταλικό κρατικό ταμείο αποζημίωσης.

Αλλά η υπόθεση Δίστομο συνεχίζεται. Στις αρχές Μαρτίου 2024, ένα εφετείο στη Ρώμη αποφάσισε ότι ο νόμος εφαρμόζεται μόνο στα ιταλικά θύματα των ναζί, αλλά όχι στο Δίστομο. Συνεπώς, η απόφαση επιτρέπει την εκτέλεση της ελληνικής δικαστικής απόφασης στην Ιταλία. Το αποτέλεσμα είναι ανοικτό. Πάντως μπορούμε να πούμε ότι η Γερμανία δεν έχει ακόμη καταφέρει να αποποιηθεί την ιστορική της ευθύνη για το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στο Δίστομο.

Απαιτούμε:

Η Γερμανία πρέπει να αποζημιώσει όλα τα θύματα του εθνικοσοσιαλισμού!

Τα ναζιστικά εγκλήματα δεν πρέπει να συγχωρεθούν, η αντιφασιστική αντίσταση δεν πρέπει να ξεχαστεί!

Κοινός αγώνας ενάντια στον αναγεννημένο φασισμό στην Ευρώπη!

Συγκέντρωση μπροστά από τη Γερμανική Πρεσβεία, Καραολή και Δημητρίου με Υψηλάντου, Τρίτη 4.6.2024, 12 το μεσημέρι

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ