24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

“Κάτω τα χέρια απ’ τα πτυχία!”: Στους δρόμους για ακόμη μια βδομάδα οι φοιτητές των Χανίων – Αποφασισμένοι να πάνε μέχρι τέλους | Φωτός

Ημερομηνία:

Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης συνεχίζουν για τέταρτη βδομάδα τις κινητοποιήσεις με αυξημένη μάλιστα δυναμική.

Και σήμερα το μεσημέρι, όπως κάθε Πέμπτη τις τελευταίες βδομάδες, οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς πριν προχωρήσουν σε πορεία στους δρόμους των Χανίων.

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης αναφέρθηκε στην αυξημένη προσέλευση φοιτητών στη συνέλευση της Τρίτης, που πάρθηκε με μεγάλη πλειοψηφία απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων και της κατάληψης έναντι του πλαισίου που κατέβαση η κυβερνητική παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Είπε σχετικά:

“Ο σύλλογος των φοιτητών πραγματοποιήσε μια μαζική συνέλευση όπου από το χώρο του αμφιθέατρου πέρασαν πάνω από 1.000 φοιτητές. Τελικά το πλαίσιο υπέρ της κατάληψης και των κινητοποιήσεων υπερψηφίστηκε με 100 ψήφους παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα τη στιγμή όπου την πρόταση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για παύση των κινητοποιήσεων υπερψήφισαν λίγοι παραπάνω από 100 φοιτητές. Αυτή τη στιγμή υπό κατάληψη τελούν πολλές δεκάδες σχολές, πολλές παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα τόσο στην Ελλάδα όσο και ειδικά στην Κρήτη αποτυπώνοντας με αυτό τον τρόπο την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για ένα δημόσιο πανεπιστήμια.

Η κυβέρηση για ακόμη μια φορά καλεί τον Εισαγγελέα, σε όλα τα ιδιρύματα για να σπάσουν οι αγώνες μας. Εδώ στο Πολυτεχνείο Κρήτης γνωρίζουμε καλά τι θα πει εισαγγελική παρέμβαση αφού έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στοχοποίησε 8 αγωνιστές, εκλεγμένα μέλη των Δ.Σ. των Συλλόγων μας. Πιστεύουμε ότι μία τέτοια κίνηση δε θα έχει αποτέλεσμα όπως φάνηκε και από τη μεγάλη συμμετοχή.

Όχι μόνο δεν φόβισαν τους φοιτητές αλλά τους πείσμωσαν και τους αναπτέρωσαν το ηθικό και με την παρουσία τους έδωσαν ένα μήνυμα ότι δεν τρομοκρατούμαστε! Δε μας τρομοκρατούν οι τραμπουκισμοί της κυβερνητικής νεολαίας, δε θα σταματήσουμε τον αγώνα μέχρι να πούμε ένα μεγάλο “ΟΧΙ” στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Στη συνέλευση που πραγματοποιήσαμε πήραμε και απόφαση την επόμενη εβδομάδα να πάμε όλοι μαζί στην Αθήνα για να συμμετάσχουμε στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήρια ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Εκεί θα είμαστε κι εμείς για να στείλουμε ένα σαφέστατο μήνυμα.”

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα όπως:

  • Θέλουμε δουλειά και οχι ανεργία κάτω τα χέρια από τα πτυχία
  • Η Γιαννακου εχασε Κυριακο η σειρα σου, τους φοιτητες θα βρισκεις για παντοτε μπροστά σου
  • Το λογο για το μελλον μας τον έχουμε εμεις, και οχι οι πρυτάνεις, τα ματ κι οι εισαγγελείς
  • Κυριακο, πιερρακακη ακουστε το καλα, αυτο το νομοσχέδιο θα πεσει στη φωτιά!

Οι διαδηλωτές αφού διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους των Χανίων επέστρεψαν στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς όπου και διαλύθηκαν ειρηνικά.

Οι φοιτητές απαιτούν

  • Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες.
  • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.
  • Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα πτυχία μας! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Όχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών σε δύο κύκλους, σύμφωνα με τη στρατηγική της Μπολόνια.
  • Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη δουλειά στο αντικείμενο.

  • Κατάργηση της ισοτίμησης των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολλέγια!
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση! Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς εργολαβίες.
  • Καμία σκέψη για τηλεκπαίδευση και τηλεξεταστική και αξιοποίησής της για υπονόμευση των δράσεων του συλλόγου
  • Κατάργηση της ΕΒΕ
  • Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου περί απώλειας εξεταστικής

Οι φοιτητές δηλώνουν αποφασισμένοι να μην σταματήσουν τον αγώνα τους έως την απόσυρση του νομοσχεδίου. Μάλιστα, εκφράζουν την βούληση για “μπλακ-άουτ” σε περίπτωση κατάθεσης και εισαγωγής του νομοσχεδίου για ψήφιση.

Υπενθυμίζουμε ότι η κατάληψη στο Πολυτεχνείο Κρήτης θα συνεχιστεί έως την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου όπου και θα πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση στις 1 το μεσημέρι. 

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ