15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κίνημα για το “χρέος και τη Δημοκρατία”- Τι λένε σε κείμενό τους οι ιδρυτές της πρωτοβουλίας που σκοπό έχει να ξαναζωντανέψει τις πλατείες

Ημερομηνία:

Πάνω από 46.000 συμμετοχές μέσα σε λίγες ημέρες έχει συγκεντρώσει η σελίδα που δημιουργήθηκε για να εκφράσει την επιθυμία των πολιτών να σταθούν συμπαραστάτες στον αγώνα που θα δίνει η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες για τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους.

Ο σκοπός είναι να διοργανωθούν πορείες σε πόλεις της Ελλάδας, να γεμίσουν ξανά οι πλατείες, αυτή τη φορά χωρίς ΜΑΤ να δέρνουν τους πολίτες, για να γίνει σε όλους κατανοητό ότι οι άνθρωποι είναι πάνω από τις στατιστικές κι ότι το αίτημα του ελληνικού λαού για ανεξαρτησία, δημοκρατία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια είναι αδιαπραγμάτευτο.

Όπως είχαμε σημειώσει, αν και αναφέρεται ότι το συλλαλητήριο θα διεξαχθεί στις 16 Φεβρουαρίου, η ημερομηνία είναι ενδεικτική και θα οριστικοποιηθεί όταν γίνει γνωστή η ημερομηνία της συνδιάσκεψης.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζεται και σε άλλες πόλεις όπου έχουν ιδρυθεί παρόμοιες πρωτοβουλίες με τους πολίτες σε Ηράκλειο, σε Χανιά αλλά και στην Πάτρα να οργανώνονται και να ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.

Το βέβαιο είναι ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν πρόκειται να τελειώσει με τη διοργάνωση μίας διαδήλωσης αφού οι πολίτες εκφράζουν την επιθυμία μέσω αυτού να ζωντανέψουν ξανά οι πλατείες ως κύτταρο άμεσης δημοκρατίας.

Σε σχετικό κείμενο που δημοσίευσαν οι ιδρυτές της σελίδας επισημαίνουν ότι αυτό που συμβαίνει αποτελεί μία ευκαιρία για να ενεργοποιηθεί ο ελληνικός λαός. Αυτή τη φορά δίχως τα λάθη του παρελθόντος.

Ακολουθεί το κείμενο:

Επειδή συσσωρεύονται πολλές απορίες εντός και εκτός σελίδας σχετικά με αυτό που συμβαίνει εδώ μέσα, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια γενική τοποθέτηση, μήπως και λυθούν κάποιες από αυτές.

Η συγκεκριμένη σελίδα-εκδήλωση, δημιουργήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 28/1, από μια αυθόρμητη ιδέα που είχαν οι δύο διαχειριστές της, οι οποίοι είναι απλά δύο ανένταχτοι ενεργοί πολίτες αυτής της χώρας.

Η τεράστια απήχηση που υπήρξε, κατά τη γνώμη μας οφείλεται κυρίως στο κατάλληλο timing.

Ο Ελληνικός λαός, συνειδητοποιώντας την κρίσιμη ιστορική στιγμή στην οποία βρίσκεται η χώρα, ένιωσε την επιθυμία να βγει στο προσκήνιο, πράγμα που ίσως τελικά γινόταν ακόμη και χωρίς κάποιο συγκεκριμένο κάλεσμα.

Το δεύτερο στοιχείο που κατά τη γνώμη μας ευθύνεται για την επιτυχία αυτής της σελίδας, είναι ότι στήθηκε με τρόπο που έτυχε να αγγίξει τις ψυχές των Ελλήνων πολιτών.

Καθώς οι δύο διαχειριστές της σελίδας συμμετείχαν τόσο στο κίνημα της πλατείας του 2011, όσο και στην μετεξέλιξή του στις ανεξάρτητες ομάδες πολιτών των δήμων της χώρας, έστησαν την σελίδα με βάση τις αρχές που οικοδομήθηκαν τότε. Δηλαδή τον υπερκομματικό άρα και πατριωτικό, τον φιλειρηνικό και τον αμεσοδημοκρατικό χαρακτήρα, που για άλλη μια φορά αποδείχτηκαν η σωστή συνταγή για την ενεργοποίηση του Ελληνικού λαού.

Από τη δεύτερη κιόλας μέρα, οι δύο διαχειριστές συνειδητοποίησαν, ότι η σελίδα ουσιαστικά αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία ενός νέου παλλαϊκού κινήματος, που σύντομα θα εκδήλωνε την παρουσία του, όχι μόνο στο διαδίκτυο, αλλά και στο φυσικό του χώρο, που είναι οι πλατείες της χώρας.

"google ad"

Άμεσα παρέδωσαν τα ηνία στην ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, πιστοί στις αρχές του κινήματος της πλατείας και έκτοτε αποτελούν απλά εκτελεστικά όργανα, δεσμευμένα να υλοποιούν τις αποφάσεις των ψηφισμάτων.

Εκ των πραγμάτων, αποτελούν -τουλάχιστον προς το παρόν- και τους δύο εκπροσώπους του νέου αυτού κινήματος, στην επαφή του με τον έξω κόσμο.

Εύχομαι αυτή τη φορά, να μη γίνουν τα λάθη του παρελθόντος και να βρει τον τρόπο ο Ελληνικός λαός να υπερβεί τα όποια εμπόδια παρουσιαστούν, ώστε αυτό το κίνημα να μετατραπεί σε ένα πανίσχυρο εργαλείο της δημοκρατίας, δημιουργώντας ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας της.

Επισκεφθείτε την κεντρική σελίδα της διαδήλωσης στην Πλατεία Συντάγματος και στο Λευκό Πύργο πατώντας ΕΔΩ.

ΕΔΩ η σελίδα της κίνησης στα Χανιά.

ΕΔΩ η σελίδα της κίνησης στο Ηράκλειο

ΕΔΩ η σελίδα της κίνησης στην Πάτρα

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ