15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

ΚΑΙ εδώ Μάτι,και εκεί Μάτι, παντού Μάτι – Η Ελλάδα φλέγεται μέσα σε μία απροσδόκητη οικολογική καταστροφή

Ημερομηνία:

Jeffrey Levett

International Gusi Peace Prize Laureate

Vice President, World Philosophical Forum *

  • Είναι λυπηρό ότι, αν και εδώ στην αρχαιότητα άκμασε η Υγιεινή, δεν καταβλήθηκε η αναγκαία προσοχή μετά την αναγέννηση σε ότι αφορά την διδασκαλία και την εφαρμογή αυτής της επιστήμης.
  • ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ, Η ΕΠΟΠΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ; ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ Η ΕΝΤΟΛΗ <<ΕΚΚΕΝΩΣΤΕ> ;
  • «Συγχαρητήρια στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας για τις υποδειγματικές και αξιέπαινες προσπάθειές της όσον αφορά τους πληγέντες πληθυσμούς αλλά και για τη σύσφιξη σχέσεων μεταξύ γειτονικώνκρατών.»{Πρόεδρος WADEM Παγκόσμιας Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής και Ιατρικής Καταστροφών) Εξώφυλλο: HealthDisasterManagement-Hellenic-TurkishSolidarityBuilding, 2008.}
  • «….η τύχη μας έχει τους Έλληνες πάντοτε ολίγους. Ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θεριά πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε. Τρώνε από μας και μένει και μαγιά. Και οι ολίγοι αποφασίζουν να πεθάνουν.Κιότανκάνουναυτήνητηναπόφασιν,λίγεςφορές χάνουν και πολλές κερδίζουν.»
  • Είναι ντροπή που οι Κυβερνήσεις δεν έχουν φροντίσει ανάλογα με τα κοινωνικά προβλήματα και κατάλληλα για τη κουλτούρα για τη μοναδική Σχολή της που έχει γράψει ιστορία.
  • «Εν μέσω πυρκαγιών, θανατηφόρων πλημμυρών και ιστορικών αλλαγών στο τροπικό δάσος, ο πλανήτης αισθάνεται ήδη τις συνέπειες της συνεχούς αδράνειας».

Oι ακραίες και θανατηφόρες καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη κατέληξαν να είναι συνήθεια αυτό το καλοκαίρι μαζί με κατεστραμένα όνειρα των πολιτών. Πρώτα στο βορρά, με υπερβολικές βροχές, πλημμύρες, κατολισθήσεις και αστέγους, τώρα στο νότο, με ανυπόφορη ζέστη, φωτιά και πνιγμούς από το κάψιμο δασικών εκτάσεων και μετά σπιτιών. Το καλοκαίρι γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο λόγω τηςαύξησης της θερμοκρασίας, ενώ λίγα γίνονται για την κλιματική προσαρμογή τωνεπαναλαμβανόμενων πλημμυρών και του καύσωνα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι πληθυσμοί που επηρεάζονται βρίσκονται σε κατάσταση συναισθηματικής σύγχυσης.Όμως καίγεται ο πλανήτης και ο καπνός απλώνεται μέχριτοΒόρειο Πόλο.

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εμπρηστική ρητορική και προφανή καθημερινήεπιθετικότητα σε βάρος της, μια πιθανή αναζωπύρωση του COVID και συνέχιση του καύσωνα. Ο συνδυασμός ακραίων θερμοκρασιών και υψηλής υγρασίας δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες λόγω θερμότητας, ενω λιγοστεύουν οι πνεύμονες – κυψελίδες πρασίνουτης Ελλάδας.Και ακούγονται ξανά κραυγαλέες κριτικές, συμβουλές και πολιτικές προτάσεις για θέματαγια τα οποία,εκείνοι οι οποίοι ασκούν την κριτική,μπορούσαν οι ίδιοι να κάνουν κάτι, και δεν εκαναν ή για πράγματα που ποτέ δεν εφαρμόστηκαν.Η κλιματική κρίση απαιτεί πρόσθετα μέτρα, η κατάσταση δεν προσφέρεται για πρόχειρες δικαιολογίες, ότι υπάρχουν εκθέσεις ειδικών που δεν λήφθηκαν υπ’ όψιν, ότι δεν υπάρχεικαμιά μέριμνα για πρόληψη προστασίας των δασών, κανένα αποτελεσματικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ανεπαρκείς ενισχύσεις μέσων, προσωπικού, δυνάμεων πυρόσβεσηςΠριν μερικές μέρες ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο πόρισμα Goldammer σχετικά με το Μάτι, που δεν εφαρμόστικε και όπως ξέρουμε δεν έδωσε καμία αναγνωσηστη δημόσια υγεία. οι ανεφάρμοστες προτάσεις που δόθηκαν στις Ελληνικές αρχές (Υπουργεία Υγείας και Εξωτερικών) από την ΕΣΔΥ μεταξύ 2000-2012 είναι όμοιες. Σαφώς  οι ελληνικές αρχές δεν αναφέρθηκαν στην ιστορική Σχολή της, αφου ηταν έτοιμη για «εκτέλεση», (κλείσιμο δηλαδή) μολονότι έδωσε σημαντική βοήθεια προς τη ανάπτυξη νεας-σύστατης Σχολής στη Γερμανία.

Καθώς καίγονται τα πολύτιμα δάση της Ελλάδας, ο πόνος είναι αβάσταχτος και κάποιοι έχουνπια σταματήσεινα βλέπουν τα σπίτια τους να γίνονται στάχτη. Το ανθρώπινο δυναμικό των βασικών λειτουργιών της πολιτείας κάνει ηράκλειεςπροσπάθειες, μέχρι εξαντλήσεως, για να σταματήσει ο μανιασμένος χορός των κυμάτων της φλόγας. Οι συνθήκες είναι τέτοιες, ώστε πριν τα νερά ακουμπήσουν την κόλαση, ένα σημαντικό μέρος τους θα έχει ήδη εξατμιστεί εξαιτίας του θερμικούφορτίου του εξαιρετικά ξηρού εδάφους:η υγρασία δηλαδή εξατμίζεται από το έδαφος πολύ πιο γρήγορα και η βλάστηση γίνεται πιο εύφλεκτη. Η προσευχή όλων είναι οι φλόγες να πέσουν και η κόλαση να σταματήσει για να δοθεί ανάπαυλα στην ξεραμένη γη, αλλά και στους πολίτες πράσινο και παράτασηζωής.

Παρόλο που η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ χαρακτηρίζει τις πυρκαγιές ως φυσικές καταστροφές, σχεδόν το 85% των πυρκαγιών οφείλονται σε ανθρώπους που αφήνουν τις πυρκαγιές χωρίς επίβλεψη, απορρίπτοντας τσιγάρα και ακόμη και σε εμπρησμούς.Επιπλέον, μια νέα μελέτη προβλέπει ότι η υπερθέρμανση του κλίματος θα αυξήσει δραματικά τον κίνδυνο μεγάλων, καταστροφικών πυρκαγιών τις επόμενες δεκαετίες.Ο βασικός δείκτης της κλιματικής αλλαγής – πιο ζεστός και ξηρός καιρός – δημιουργεί συνθήκες για πιο συχνές, μεγαλύτερες και υψηλότερης έντασης πυρκαγιές, επειδή η υγρασία εξατμίζεται από το έδαφος πολύ πιο γρήγορα και η βλάστηση γίνεται πιο εύφλεκτη.

Η ατμόσφαιρα είναι θολή καικορεσμένη απόσωματίδια με μεγέθη που μπορούν να προσβάλλουν σοβαρά τους πνεύμονες. Οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους είναι επιτακτικές και για πολλούς είναι επίσης επιτακτικές ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους, ενώ αναγκάζονται οι άνθρωποι να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους και να μένουν όσο το δυνατόν περισσότερο σε ερμητικά κλειστές κατοικίες.Τα μικροσκοπικά σωματίδια από τον καπνό είναι επιβλαβή για την υγεία των πολιτών, ακόμη και αν αυτοί βρίσκονται αρκετά μακριά από τη φωτιά.

Μολονότι πολλά μέρη της γης φλέγονται δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω απ’ αυτό, διότι είναι σαννα κατηγορούμε,απλά και μόνο, τους ανθρώπους της Θάλασσας (Sea people) για την πλανητική κόλαση. Οι δυνάμεις της καταστροφής έχουν αποκόψει την ανθρωπότητα από το άστρο της. Για να θεραπεύσουμε τη γη και να προστατεύουμε την ανθρωπότητα, πρέπει να γνωρίσουμε καλά ποιοι είναι αυτοί οι συγχρονοι Sea people,που από απληστία και για το κέρδος,θυσιάζουν το περιβάλλον και την ανθρωπότητα.

Οι ανάγκες για την αντιμετώπιση, διαχείριση και αποκατάσταση των επιπτώσεων στην υγεία από καταστροφές, είναι σήμερα σημαντική προτεραιότητα των κοινωνιών, σε παγκόσμιο επίπεδο. Την περίοδο 2000-2012 η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) πραγματοποίησεσειρά επιστημονικών ανακοινώσεων σε διεθνή συνέδρια, σε πολλές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Σερβία, Ισραήλ, Τουρκία, Η.Π.Α.) που αφορούσαν στην πρόληψη και αντιμετώπιση των υγειονομικών επιπτώσεων από φυσικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές κρίσεις και καταστροφές (δασικές πυρκαγιές, οικονομική κρίση και λιτότητα, κ.α.) στους πληγέντες πληθυσμούς. Βάσει αυτών,έχουν υποβληθεί στιςαρμόδιες ελληνικές αρχές χρήσιμες προτάσεις,που αποτελούν καρπό πολύχρονης έρευνας και επιστημονικής συνεργασίας με τους αρμόδιους ελληνικούς και διεθνείς φορείς και παραμένουν επίκαιρες μέχρι σήμερα.Οι προτάσεις αφορούσαν τη δημιουργία μεταπτυχιακών σπουδών, βασισμένων στη δημόσια υγεία, την ανθρώπινη ασφάλεια (human security} και την υγειονομική διπλωματία (health diplomacy), την προώθηση της ευρύτερης δυνατής συνεργασίας με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και τη σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την προώθηση της κοινωνικής επιστημονικής ετοιμότητας, των σχετικών εκπαιδευτικών προσεγγίσεων και της διευκόλυνσης της παρακολούθησης των καταστροφών. Θα έλεγα ότι δεν υπάρχει Ελληνας που να μηνγνωρίζει τον κίνδυνο των πλημμυρών ως αποτέλεσμα των μπαζωμένων ρεμάτων. Εξοχικές κατοικίες που χτίστηκαν σύμφωνα με τα αρχικά αρχιτεκτονικά σχέδια είναι σπάνιες.

Τα συχνά χτυπήματα, οι διαδοχικές καταστροφές (σεισμοί, δασικές πυρκαγιές, πετρελαιοκηλίδα, πλημμύρες) μας υπενθυμίζουν τις διαρκείς υποχρεώσεις μας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση – διαχείριση των καταστροφών. Υπενθυμίζω ότι η ΕΣΔΥ ιδρύθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο ως απάντηση στις άθλιες συνθήκες υγείας της εποχής, με σκοπό να ενισχυθεί η φτωχή τότε επιστημονική γνώση στη χώρα μας, να διαμορφωθεί πολιτισμός δημόσιας υγείας καινα οικοδομηθεί σταθερή συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα.

Η κοινωνική άνια(socialdementia) και απραξίατων διανοουμένωναποτελεί επικίνδυνη απειλή για τη δημοκρατική κοινωνία, την ανθρώπινη ύπαρξη και πρακτική καταστροφή της ψυχικής υγείας.

Αρκετές πολύτιμες σκέψεις υπάρχουν στο Πρότυπο Utstein του WADEM που μεταφράστηκε εν μέρει στα ελληνικά και χρησιμοποιήθηκε στη διδασκαλία, σε σχολεία και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Στην 50ή επέτειο της Ένωσης Σχολείων Δημόσιας Υγείας στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, ASPHER (2016), πουσυγκλήθηκε στην Εθνική ΣχολήΔημόσιας Υγείας, μέσω του Athens ASPHER Accord (AAA) εκφράστηκε η ανησυχίαγια το δύσεπίλυτοπρόβλημα της αυξανόμενης ευπάθειας και για την ανάγκη προετοιμασίας της δημόσιας υγείας σχετικά με τις προβληματικές καταστάσεις που κατακλύζουν την Ευρώπη. Οι δυνάμεις της καταστροφής έχουν διαχωρίσει την ανθρωπότητα από το αστέρι της.

"google ad"

Το 2019, στην επείγουσα έκκλησή του, το Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Φόρουμ κατέφυγεστην Κλασική Φιλοσοφία και στην ελληνική φιλοσοφική παράδοση και σύγχρονο πολιτισμό για την αντιμετώπιση των προκλήσεωνκαι την άντληση και διαχείρισηπολλά υποσχόμενωνευκαιριώναλλαγής και ανάπτυξης.Η Ελλάδα πρότεινε την ελαχιστοποίηση των μεθόδων που συντελούνστην κλιματική αλλαγή ώστε να καταστεί η ζωή ευκολότερη ενόψει ακραίων καιρικών φαινομένωνκαι του μέλλοντος που εγκυμονούν, όπως ήδη συμβαίνει τώρα, με την έντονησεισμική δραστηριότητα αλλά και γενικότερα,ώστε να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία για την αντιμετώπιση ενός φοβερού“μενού” συχνότερων καταστροφών.Η ζέστη του φετινού καλοκαιριού είναι μόνο μια προεπισκόπηση του τι να περιμένουμε στο μέλλον.

Προς τον BanKi-moon: Κατά την τελευταία επίσκεψή σαςστην Αθήνα,για να εξετάσετε τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών κατά την αναζήτησή τους για ένα ασφαλές λιμάνι, λάβατε το συμβολικό σωσίβιο. Ο συμβολισμός είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Αντιπροσωπεύει ένα SOS, καθώς η ρύπανση κατακλύζει τον πλανήτη, τα χιόνια στους πόλους λιώνουν, οι φωτιές σαρώνουν τα δάση και οι πλημμύρες διαβρώνουν τη γόνιμη Γη.

Ο πλανήτης μας και η ανθρωπότητα αντιμετωπίζουν καταστροφή και θάνατο, σε διαφορετικές χρονικές σταθερές, με το “κουμπί της συνεχούς καταστροφής” μόνιμα“πατημένο”, με τη σταδιακή υπερθέρμανση της γης και μεμία ζωή συνυφασμένη με τη διαφθορά και τηνκοινωνική απραξία. Κανείς όμως δεν ακούει και κανείς δεν αποκαλύπτεται ότιφταίει. Ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου μέρους της Αμερικής, καίγεται. Η πύλη προς το λιμάνι της Βηρυτού, από όπου εισήλθε ο πυρετός του Δάγκειου στην Ελλάδα πριν από 90 χρόνια, έχει καταρρεύσει, ενώ η μοναδική Σχολή Δημόσιας Υγείας “κατακρεουργήθηκε με το πολιτικό τσεκούρι” μετά από τις πλημμύρες στη Μάντρα, δυτικά της Αθήνας καιτο φλεγόμενο Μάτι, ανατολικά της Αθήνας , πριν από τον COVID 19 που έχει κάνει όλεςτις δυσάρεστες καταστάσεις, ακόμα χειρότερες. Κανένα ίδρυμα,ούτε καν ηΑκαδημία δεν διαμαρτυρήθηκε, όταν οι πολιτικοί εκτελεστές έκοψαν το 90χρονο δέντρο δημόσιας υγείας, στην Αθήνα (2019). Ενώ η δημόσια υγεία μπορεί να συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός ανθεκτικού, ειρηνικού κόσμου, οι δημοκράτες δεν υποστηρίζουν στην πράξη ένα τέτοιο κόσμο,που, καθώς φαίνεται, δεν έχει την υποστήριξη, ούτε από τους ευφυείςτου κοινωνικού ιστού,ούτε από τους κρατούντες. Αυτό που χρειάζονται τώρα, η Ελλάδα και ο κόσμος, είναι μια νέα ηθική πυξίδα και ένα νέο Βόρειο Άστρο,με το οποίο μπορεί να πλοηγηθεί ένας καλύτερος τρόπος διαχείρισης των παραπάνω προβλημάτων.

Ας δώσουμε κουράγιο στους πυροσβέστες της Ελλάδας, που σπεύδουνσε πολλές περιοχές, όπου υπάρχει ακραίος (συναγερμός κατηγορίας 5) και πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4). Η Ελλάδα διαθέτει πολλά μέσα πληροφόρησης, από κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής προστασίας έως χάρτες πρόβλεψης πυρκαγιάς και,επίσης, ένα εύλογο σύνολο βασικών κοινωνικών λειτουργιών. Δεν διαθέτει ωστόσοεπαρκείς πόρους για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στα πολλά μέτωπα που συμβαίνουν και δεν έχει πλέον τη μοναδική Σχολή Δημόσιας Υγείας που διέθετε. Η κατάργησή τηςήταν επίθεση κατά της διεπιστημονικής δημόσιας υγείας και προσβολή της εκπαίδευσης και της εμπειρίας στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Η ανάπτυξη που προκρίνει ηοικονομικήελίτ δεν φροντίζει, ούτε στο ελάχιστο για την ποιότητα ζωής που θα πρέπει να διασφαλίζεται μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος, με προληπτικους όρους.Eνα καμένο πευκοδάσος έχει άραγε τη δυνατότητα φυσικής αναγέννησης, με πευκάκια που φυτρώνουν μετά τα πρωτοβρόχια;Οι ευχές καιοι ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα,χωρίς άλλη καμένη γη, πρέπει να μετουσιωθούν σε παράγοντες πραγματικής αλλαγής, πιο δυνατούς από τις φλόγες της καταστροφής. Ωστόσο, εδώ ανακύπτει το ερώτημα, αν η ελληνική κοινωνία, έτσι όπως είναι, διαθέτει τα κότσια να το κάμει.

Επιτρέψτε μου να κλείσω το θέμα, παραθέτοντας τη ρήση τουPeterSafar,ενόςαπό τους γίγαντες της επείγουσας Ιατρικής και διαχείρισης καταστροφών,που μας λέειπως ό, τι κάνουμε, το κάνουμε για ενα καλύτερο κόσμο, γιανα εμπλουτίσουμε τη ζωή, και επειδή νοιαζόμαστε και επειδήείμαστε ανθρωπιστές. Το κάνουμε θέλοντας να δώσουμε νόημα στη ζωή μας.

* Ο Jeffrey Levett είναι Ομότιμος Καθηγητής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Αθήνα, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Κέντρου Ειρήνης και Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο της Ειρήνης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ΟΗΕ, Βελιγράδι, Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ. Έλαβε το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Gusi (Gusi Peace Prize International, 2019),που θεωρείται το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης της Ανατολής και με αυτό έλαβε το κλειδί της πόλεως της Μανίλα (πρωτεύουσας των Φιλιππίνων), για τις υπηρεσίες του στην Παγκόσμια Δημόσια Υγεία και τη διάδοση της Ελληνικής σκέψης και των αρχών της κλασικής φιλοσοφίας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ