15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Και εργοστάσιο της ΔΕΗ και εγκαταστάσεις καυσίμων στο Μαράθι!

Ημερομηνία:

Κύριε Διευθυντά
Το Μαράθι και το Ακρωτήρι είναι διαχρονικά στόχος όλων των χοροταξικών μελετών για την εγκατάσταση οχλουσών δραστηριοτήτων. Ετσι δεν πρέπει να μας εκπλήσσει η πρόσφατη “αποκάλυψη” της μελετητικής ομάδας της Περιφέρειας Κρήτης για την αναθεώρηση του Χωροταξικού, για την πρότασή της να γίνει ενεργειακό κέντρο του νομού η περιοχή αυτή. Το νέο στοιχείο είναι η “πρόταση” για τη μεταφορά του εργοστασίου της ΔΕΗ από την Ξυλοκαμάρα στο Ακρωτήρι. Το παλιό είναι ότι και οι εξειδικευμένες μελέτες του Πολυτεχνείου Κρήτης, προτείνουν ανάλογες εγκαταστάσεις στο Μαράθι.
Οπως γνωρίζουμε ήδη απο το 2011, η μελέτη που έχει παραδοθεί στην Περιφέρεια Κρήτης από το 2010 και προσπάθησαν να μας κρατήσουν κρυφή για να μην προκληθούν αντιδράσεις, προτείνει τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων καυσίμων μεταξύ άλλων, στο Καστέλι Κισσάμου, στο Πέρα Πλατάνι Σούδας και το Μαράθι. Κι αν έχει αλλάξει κάτι, ας βγούν οι μελετητές να το διαψεύσουν.
Η μελέτη είχε ανατεθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων στο Πολυτεχνείο Κρητης σχετικά με τη χωροθέτηση οχλουσών εγκαταστάσεων και δεξαμενών αποθήκευσης υγρών καυσίμων στο Νομό Χανίων. Το πόρισμα της μελέτης που εκπόνησαν ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης Θεοχάρης Τσούτσος και ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Γεώργιος Παπαδάκης, ελήφθη υπόψη κατά την αναθεώρηση του εγκεκριμένου Περιφερειακού Πλαισίου Κρήτης, με βάση τις απόψεις και τα κριτήρια που όριζε το Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.
Η εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων στο Μαράθι, που προφανώς συνδέεται και με την νέα πρόταση περί…Ξυλοκαμάρας, συζητείται από την εποχή του Πολέμου στο Ιράκ, όπου η Aegean Oil πίεζε να της δωθεί άδεια για εγκατάσταση δεξαμενών υγρών καυσίμων στο Μαράθι – καθώς στα ανοιχτά του κόλπου της Σούδας εφοδίαζε εν πλω τα Νατοϊκά καράβια- ενώ υπάρχει και επιστολή Νομάρχη Χανίων που ζητούσε από το αρμόδιο Υπουργείο τη χωροθέτηση τέτοιων εγκαταστάσεων στην ίδια περιοχή.
Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί, η πρόθεση της ΔΕΗ να εγκαταστήσει κεντρικό Υποσταθμό της στο Ακρωτήρι και η πρόθεση μετατροπής της περιοχής σε “μπαταρία” με την ανάπτυξη διαφόρων μεγεθών βιομηχανικων ΑΠΕ, δηλ. Φωτοβολταϊκών και Ηλιοθερμικών πάρκων. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Πρόγραμμα Ηλιος που “ζητούσε” μεγάλες δημοτικές εκτάσεις στην περιοχή για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών – το πρόγραμμα ακυρώθηκε λόγω των αντιδράσεων που υπήρξαν σε όλη τη χώρα.
Ας μην καμώνεται λοιπόν ο κ. Καλογερής ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης ότι όλ’ αυτά είναι” σενάρια επιστημονικής φαντασίας”, γιατί γνωρίζει από την αρχή της θητείας του ποιές περιοχές είναι να “εκβιομηχανιστούν” και με ποιόν τρόπο.

Υ.Γ. Οσο για το τί ΘΑ γίνει τελικά, η απόφαση των κατοίκων του Ακρωτηρίου όπως έχει εκφραστεί με ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων του πρώην καποδιστριακού Δήμου Ακρωτηρίου και οι οποίες έχουν ακόμα ισχύ (μια και η κατάργηση των καποδιστριακών Δήμων δεν ακύρωσαν τις αποφάσεις τους) λένε ΟΧΙ σε οποιαδήποτε νέα οχλούσα δραστηριότητα στον τόπο μας.
Και  αυτές οι αποφάσεις των κατοίκων, είτε θα γίνουν σεβαστές, είτε θα επιβληθούν.

Γιώργος Γυπάκης,
Δημοσιογράφος, π. Εκδότης της Εφ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ