16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Και η ΕΛΜΕ Χανίων υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των μουσείων

Ημερομηνία:

Με ψήφισμά της η ΕΛΜΕ Χανίων εκφράζει τη στήριξή τηςστον δημόσιο χαρακτήρα των μουσείων. Υπενθυμίζουμε ότι με νόμο που πέρασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το καθεστώς του τροποποιείται αφού  μετατρέπονται σε ΝΠΠΔ.

Στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:

Στις 13 Φεβρουαρίου 2023 εισήχθη για ψήφιση στη Βουλή σχέδιο νόμου για τη μετατροπή σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) κορυφαίων κρατικών μουσείων της χώρας που σήμερα λειτουργούν ως Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ δηλώνει την αντίθεσή του σε αυτήν την προοπτική που υπονομεύει ευθέως τον δημόσιο χαρακτήρα των δημόσιων/κρατικών μουσείων, τα αποσπά από τον κορμό της δημόσιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αποδυναμώνει τον επιστημονικό και παιδευτικό τους ρόλο, θέτει σε κίνδυνο την επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωσή τους, ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία τους, καθώς και για μακρόχρονη εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό μέσα από την θεσμοθέτηση «παραρτημάτων» ελληνικών Μουσείων σε άλλες χώρες.

Ο μουσειακός πλούτος της χώρας έχει πρωτίστως παιδευτικό περιεχόμενο, είναι δημόσιο αγαθό που υποστηρίζει τη συλλογική μνήμη. Τα υλικά ίχνη του παρελθόντος είναι κοινή κληρονομιά και περιουσία, που δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται με όρους οικονομικής ανταποδοτικότητας, ιδιωτικού μάνατζμεντ και εμπορευματικής λογικής. Ούτε η διαχείρισή του να παραδίδεται σε διορισμένα από τον εκάστοτε υπουργό Διοικητικά Συμβούλια ημετέρων και παρατρεχάμενων, στελεχών «πολιτιστικών» Ιδρυμάτων και ιδιωτών.

Η εκπαιδευτική κοινότητα γνωρίζει καλά τις αστείρευτες εκπαιδευτικές/μορφωτικές δυνατότητες που εμπεριέχουν οι μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις των δημόσιων/κρατικών μουσείων για τους μαθητές και τις μαθήτριες, συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια με τους εργαζόμενους στα μουσεία, μέσα από τα οργανωμένα και δωρεάν παρεχόμενα μουσειακά εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους, συμμετέχοντας στις επιμορφωτικές δράσεις για την πολύπλευρη εκπαιδευτική αξιοποίηση των μουσείων, χρησιμοποιώντας το πλούσιο έντυπο και ψηφιακό υλικό που παράγουν και διαθέτουν δωρεάν.

Μαζί με τους εργαζόμενους στα δημόσια/κρατικά μουσεία της χώρας:

  • διεκδικούμε την ενίσχυση των κρατικών μουσείων σε έμψυχο δυναμικό και πόρους, ώστε να διευρύνουν τις δωρεάν και υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικές παροχές τους, υλοποιώντας τον ευρύτερο παιδευτικό τους ρόλο
  • αρνούμαστε την υπαγωγή των δημόσιων αγαθών και του μνημειακού πλούτου στους νόμους της αγοράς και στα κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα
  • υπερασπιζόμαστε την λειτουργία των δημόσιων/κρατικών μουσείων ως υπηρεσιών του δημοσίου, αναπόσπαστα ενταγμένων στην αρχαιολογική υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη-Επιδοτήσεις: “Ανάσταση” για χιλιάδες αγρότες

Ανάσταση για χιλιάδες αγρότες της Κρήτης καθώς ξεκινούν από...

Συνάντηση Δαφέρμου με την Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χανίων

Την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χανίων συνάντησε η υποψήφια...

Πώς θα λειτουργούν τα beach bars και οι καντίνες στις παραλίες

Αυστηρούς κανόνες στη λειτουργία των επιχειρήσεων, στις οποίες θα παραχωρηθεί το...

Γιώργος Γεννηματάς: 30 χρόνια από το θάνατo ενός σπουδαίου πολιτικού

«Η καρδιά του Γιώργου Γεννηματά έπαψε να κτυπά στις 9.15 π.μ.,...