15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Και 2 Σύροι από τα Χανιά συμμετέχουν στην απεργία πείνας των 300 στην πλατεία Συντάγματος | Φωτός

Ημερομηνία:

Το όλο και πιο έντονο πρόβλημα με τους Σύρους πρόσφυγες πολέμου που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα αλλά θέλουν να ταξιδέψουν προς τις πλούσιες χώρες του Βορρά, γίνεται ακόμα πιο εμφανές μέσα από την απόφαση περίπου 300 Σύρων να ξεκινήσουν τη Δευτέρα απεργία πείνας.

Η κατάσταση στην πλατεία Συντάγματος είναι δραματική. Ακριβώς απέναντι από τη Βουλή, οι πρόσφυγες από τη Συρία που μένουν εκεί για 7η συνεχόμενη ημέρα ξεκίνησαν απεργία πείνας.

Μία γυναίκα με συμπτώματα υποθερμίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Το ανήλικό παιδί της έκλαιγε, ενώ λίγη ώρα αργότερα κι ένας άνδρας έχασε τις αισθήσεις του. Λιποθύμησε στο σημείο όπου ξεκινάνε τα σκαλοπάτια προς την πλατεία Συντάγματος.

Ο γιατρός που βρισκόταν στο σημείο δεν μπόρεσε να διαγνώσει το λόγο της κατάρρευσης του Σύρου άνδρα, ενώ έπειτα από περίπου 20 λεπτά.

Οι Σύροι – περίπου 300 – μεταξύ τους και 25παιδιά – βρίσκονται απέναντι από τη Βουλή, σκεπασμένοι με κουβέρτες, ενώ έχουν αναρτήσει πανό στο οποίο αναγράφεται το αυτονόητο αίτημά τους. Έχουν κλείσει συμβολικά τα στόματά τους με μονωτική ταινία ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Τα παιδιά δεν απεργούν.

Ζητούν άσυλο και στέγη από τις ελληνικές αρχές, καθώς και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ κάποιοι από αυτούς θέλουν να τους δοθεί οι δυνατότητα να φύγουν με νόμιμο τρόπο σε άλλες χώρες, όπου έχουν συγγενείς.

2 Σύριοι από τα Χανιά στην απεργία πείνας της Πλατείας Συντάγματος

Μεταξύ των Σύρων προσφύγων απεργών πείνας της Πλατείας Συντάγματος, όπως πληροφορηθήκαμε, βρίσκονται και δύο που ξεκίνησαν από τα Χανιά. Πρόκειται για Σύρους που φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο “ΕΛΕΝΑ” στη Νέα Χώρα εδώ και περίπου 7 μήνες εγκλωβισμένοι στην πόλη μας και παραιτημένοι από το επίσημο κράτος.

Οι Σύροι που είναι ακόμη “εγκλωβισμένοι” στα Χανιά, είναι αυτοί που δεν μπόρεσαν, όλο αυτό το διάστημα να φύγουν παράνομα από την πόλη. Είναι σε άθλια οικονομική και ψυχολογική κατάσταση και έχουν οικογένειες με μωρά και μικρά παιδιά.

Δύο απ’ αυτούς, ξεκίνησαν την Κυριακή από τα Χανιά και έφθασαν τη Δευτέρα στην Αθήνα. Απεργούν μαζί με τους υπόλοιπους της Πλατείας Συντάγματος. Θεωρούν ότι ο αγώνας είναι κοινός αφού και αυτοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και ζητούν να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να μπορέσουν να φύγουν από τη χώρα. Ελπίζουν σε μία θετική έκβαση που θα απελευθερώσει και τις οικογένειές τους πίσω στα Χανιά

Για τους υπόλοιπους, τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα καλά. Αν και περίπου 50 φιλοξενούνται ακόμα από το ξενοδοχείο στη Νέα Χώρα, πλέον τρέφονται από τα συσσίτια της Κοινωνικής Κουζίνας ενώ από το ξενοδοχείο έχει σταματήσει εδώ και καιρό η παροχή ζεστού νερού.

Τα παιδιά πάντως, πηγαίνουν στο σχολείο.

Θυμηθείτε “το οδοιπορικό της προσφυγιάς των 150 Σύρων στα Χανιά“.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ