Καλό ξεκίνημα για τη φετινή ελαιοσυλλογή στην Κρήτη

Κανένα σχόλιο

Με καλούς οιωνούς για την παραγωγικότητα και την ποιότητα του ελαιόκαρπου ξεκινά φέτος η παραγωγική χρονιά. Αν και οι παραχθείσες ποσότητες είναι λίγες καθώς η ελαιοσυλλογή έχει διαρκέσει μέχρι τώρα μόλις 4-5 ημέρες, οι αποδόσεις και η ποιότητα του ελαιόκαρπου φαίνεται να είναι υψηλές, στις περισσότερες περιοχές του νομού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώην προέδρου στο Σύνδεσμο Ελαιουργών νομού Ηρακλείου Λεωνίδα Περάκη, που προέρχονται από την εικόνα που δίνουν οι συνάδελφοι του από διάφορες περιοχές, η ποιότητα του ελαιόλαδου φαίνεται να είναι εξαιρετικά υψηλή. Πιο συγκεκριμένα, δίνουν στοιχεία οξύτητας από 0,2 έως 0,6, πράγμα που σημαίνει ότι φέτος οι ελιές δεν έχουν σημαντικές προσβολές από το δάκο. Προφανώς φέτος η δακοκτονία πέτυχε σε μεγάλο βαθμό λόγω των κλιματικών συνθηκών, των προσπαθειών από τους ίδιους του ελαιοπαραγωγούς αλλά και της ετοιμότητας των αρμοδίων αρχών.

Επίσης, οι μέχρι σήμερα αποδόσεις φαίνεται να είναι πολύ καλές, αφού σε πολλές περιοχές κυμαίνονται μεταξύ 4 προς 1 (κιλά ελαιόκαρπου/ κιλά ελαιόλαδου), 5 προς 1 ακόμα και 3 προς 1 σε κάποιες περιπτώσεις.

"Sponsored links"

Αυτό δεν σημαίνει ότι παντού η εικόνα είναι η ίδια. Όμως τα πρώτα στοιχεία από πολλές περιοχές, επιβεβαιώνουν όπως φαίνεται τις αρχικές εκτιμήσεις για παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιόλαδου στο νομό Ηρακλείου και γενικότερα την Κρήτη.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τα λεγόμενα «λιγατάρια», δηλαδή τη συγκομιδή από λιόφυτα που δεν έχουν μεγάλες ποσότητες ελαιόκαρπου και που συνήθως αυτός είναι υποβαθμισμένος!

Όλοι ελπίζουν η ίδια εικόνα να συνεχιστεί και κατά την εξέλιξη της παραγωγικής χρονιάς.

«Η εικόνα που μας δίνουν μέχρι στιγμής τα ελαιουργεία για την ποιότητα και τις αποδόσεις του ελαιόκαρπου είναι πάρα πολύ καλή και ελπίζουμε να συνεχιστεί» επεσήμανε ο κ. Περάκης.

Αξίζει ακόμα να επισημανθεί ότι η φετινή χρονιά δεν είναι μία από τις πιο παραγωγικές στην Κρήτη, καθώς η ανθοφορία και η καρπόδεση δεν ήταν υψηλές σε αρκετές περιοχές. Ενώ η Κρήτη κατά μέσο όρο παράγει περίπου 100.000 τόνους (δεν συμπεριλαμβάνεται η περσινή χρονιά η οποία ήταν ως γνωστό ιδιαιτέρως προβληματική), φέτος θα παράγει περίπου 80.000 – 90.000 τόνους.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η αγορά «άνοιξε» με τιμή παραγωγού στα 2,80 – 2,90 ευρώ το κιλό για οξύτητες μέχρι 0,3, επίπεδα που χαρακτηρίζονται ικανοποιητικά από τους παραγωγούς. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις περαιτέρω ανόδου των τιμών.

Σε αυτές τις τιμές αγοράζουν η Ένωση Πεζών και ιδιώτες, ενώ η Ένωση Ηρακλείου αναμένεται να καθορίσει τη στάση της μέσα στο προσεχές δεκαήμερο.

agronews.gr

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live