14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

«Καμπανάκι» Σολτς: Μεγάλος κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία

Ημερομηνία:

Την Παρασκευή οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν 76 πυραύλους κατά ουκρανικών στόχων, τη μεγαλύτερη επίθεση από την αρχή του πολέμου. Η Ρωσία λέει ότι η κλιμάκωση οφείλεται στην διαρκή ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων με οπλικά συστήματα από χώρες της Δύσης, όμως η Δύση λέει ότι η Ρωσία δε μπορεί να υπαγορεύει τι είδους στρατιωτική βοήθεια θα παράσχει στην Ουκρανία και θεωρεί ότι η κλιμάκωση οφείλεται στην στρατιωτική αποτυχία της Ρωσίας.

Χαρακτηριστική είναι και η συνέντευξή του καγκελάριου Όλαφ Σολτς που δημοσιεύεται στη σημερινή Süddeutsche Zeitung:

«Λόγω της στρατιωτικής αποτυχίας της Ρωσίας, ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου είναι μεγάλος. Έχουμε θέσει γερά θεμέλια κατά της πυρηνικής κλιμάκωσης. […] Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Πούτιν να συνεχίσει τον πόλεμο με ανελέητη βιαιότητα, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Η Ρωσία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο Πούτιν πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο, να αποσύρει τα στρατεύματα και να δημιουργήσει έτσι τη δυνατότητα για αμοιβαία κατανόηση».

«Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να υπαγορεύσει τη στρατιωτική βοήθεια που θα παράσχουμε στην Ουκρανία», διαμηνύει εκπρόσωπος του Πενταγώνου μέσω της Frankfurter Allgemeine Zeitung, υπενθυμίζοντας πάντως οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να παράσχουν κάθε υλική αρωγή στην Ουκρανία, όχι όμως και έμψυχο στρατιωτικό δυναμικό.

Το γερμανικό μέσο κάνει ακόμη λόγο για συντονισμένο πολυετές σχέδιο της Ρωσίας που έχει τεθεί σε εφαρμογή και επιτυγχάνει ήδη μέρος των σκοπών του: «η ιδέα δεν ήταν μόνο στρατιωτική, αλλά επιπλέον οικονομική και πολιτική: να αποδυναμωθεί η Ουκρανία και να προκληθεί ένα προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη. Ο κύριος στόχος της «ειδικής επιχείρησης» είναι αφενός να καταστήσει την Ουκρανία μη ελκυστική για τους Ρώσους και αφετέρου να κάνει την Ουκρανία να υποφέρει περισσότερο από τη Ρωσία. Ο σκοπός έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής – εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Παρά τις κυρώσεις και τις κινητοποιήσεις από τις 24 Φεβρουαρίου, η ύφεση στην Ουκρανία φέτος ανέρχεται στο 35%, ενώ στη Ρωσία είναι περίπου 15%. Οι κυβερνήτες του Κρεμλίνου προσπαθούν να μετατρέψουν την Ουκρανία σε ένα εγκαταλελειμμένο ερείπιο».

Deutche Welle

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...