14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Καρά Τεπέ: «Καρφιά» από διεθνή ΜΜΕ για την δίωξη για κακούργημα της εγγυους Αφγανής προσφύγισσας επειδή αυτοπυρπολήθηκε

Ημερομηνία:

Μία 26χρονη Αφγανή πρόσφυγας, έγκυος στον όγδοο μήνα της κύησης της, μητέρα άλλων δυο παιδιών, αυτοπυρπολήθηκε την περασμένη Κυριακή μέσα στη σκηνή που διέμενε, στον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, όντας απελπισμένη καθώς την τελευταία στιγμή της απαγόρεψαν να αναχωρήσει για την Γερμανία.

Συγκεκριμένα η γυναίκα είναι αναγνωρισμένη πρόσφυγας που είχε περάσει στη Μυτιλήνη με τα παιδιά της μόνη της, και επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη την περασμένη Τετάρτη με προορισμό τη Γερμανία. Όμως της ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, με τις αρχές να επικαλούνται ως δικαιολογία, την προχωρημένη εγκυμοσύνη της.

Το πρωί της Κυριακής έβγαλε τα παιδιά της από τη σκηνή και αυτοπυρπολήθηκε διαμαρτυρόμενη. Με παρέμβαση υπαλλήλων του ΚΥΤ και άλλων αιτούντων άσυλο που διαμένουν εκεί η φωτιά σβήστηκε, η 26χρονη δε, μεταφέρθηκε με εγκαύματα στο νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, ενώ ελέγχεται και ψυχολογικά.

Η γυναίκα παρά τη δραματική της κατάσταση, σωματικά και ψυχολογικά, επρόκειτο να μεταφερθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης απολογούμενη για την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση σε βαθμό κακουργήματος!

Η είδηση της αυτοπυρπόλησης αλλά και η… μεταχείρισή της από την ελληνική δικαιοσύνη έκανε αίσθηση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλά μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης που φιλοξένησαν ρεπορτάζ με τη χώρα μας να έχει την… τιμητική της όσον αφορά το πώς αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Aνάμεσα στα διεθνή ΜΜΕ που ασχολήθηκαν με το θέμα ήταν οι ιστοστελίδες των Guardian, New York Times και The Telegraph.

Στο ρεπορτάζ του Guardian ο τίτλος είναι «Γυναίκα που αυτοπυρπολήθηκε στο στρατόπεδο προσφύγων της Λέσβου μπορεί να αντιμετωπίσει κατηγορίες για εμπρησμό» και υπότιτλο «Έγκυος αφγανική γυναίκα, η οποία δεν έχει κατονομαστεί, αναγκάστηκε να καταθέσει σε εισαγγελική αρχή από το νοσοκομειακό της κρεβάτι»!

«Όταν της είπαν ότι δεν μπορούσε να ταξιδέψει, η αγωνία και η απογοήτευσή της ήταν τέτοια που προσπάθησε να αυτοκτονήσει», δήλωσε ο ανακριτής Νίκος Τριανταφύλλος στον Guardian. «Λυπάται πάρα πολύ για τις ενέργειές της. Έχει υποστεί εγκαύματα στα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι της. Είναι γεμάτη τύψεις. Πρόκειται να γεννήσει το τέταρτο παιδί της την επόμενη εβδομάδα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «η γυναίκα αντιμετωπίζει τώρα κατηγορία για εμπρησμό μετά την καταστροφή της σκηνής της κατά την απόπειρα αυτοκτονίας της. Η εισαγγελέας που θα αποφασίσει εάν θα έπρεπε να δικαστεί, επισκέφθηκε το νοσοκομείο στη Μυτιλήνη, την πρωτεύουσα του νησιού, την Πέμπτη για να λάβει την κατάθεσή της».

Και προσθέτει:

«Η κράτηση των αιτούντων άσυλο σε κλειστές δομές απέναντι από τις τουρκικές ακτές κατηγορήθηκε ότι προκαλεί κρίσεις ψυχικής υγείας στους πρόσφυγες και εκεί ψυχοκοινωνικοί εμπειρογνώμονες έχουν αποδώσει την αύξηση των αποπειρών αυτοκτονίας και των περιπτώσεων αυτοτραυματισμού».

Η Telegraph έχει ρεπορτάζ στο οποίο αναφέρεται στον θάνατο 40 μεταναστών στις ιταλικές ακτές και στην «έγκυο πρόσφυγα που αυτοπυρπολήθηκε στην Ελλάδα»

"google ad"

New York Times αναφέρει ότι «πρόσφυγας που αυτοπυρπολήθηκε στην Ελλάδα κατηγορείται για εμπρησμό» και ότι «γυναίκα έβαλε φωτιά στη σκηνή της στο νησί της Λέσβου σε μια προσπάθεια της να αυτοκτονήσει καθώς η μετάβαση της οικογένειά της στη Γερμανία αναβλήθηκε».

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News και στο facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...