32.8 C
Chania
Wednesday, July 24, 2024

Κατάληψη φοιτητών στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης για τη φοιτητική στέγη

Ημερομηνία:

Σε κατάληψη της πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά προχώρησαν οι εστιακοί φοιτητές, διαμαρτυρόμενοι για το σοβαρό πρόβλημα της στέγασης, αλλά και για τον τρόπο που διαχειρίζεται η πρυτανεία τις ελάχιστες φοιτητικές εστίες, προχωρώντας ακόμα και σε εξώσεις.

Η κατάληψη των φοιτητών ξεκίνησε το πρωΐ της Πέμπτης, με τους φοιτητές να τονίζουν ότι οι εστίες, ακόμα και σήμερα με τους λιγότερους εισακτέους των τελευταίων χρόνων, αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και το 5% όλων των ενεργών φοιτητών.

Επιπρόσθετα το ζήτημα της εύρεσης κατοικίας είναι τραγικό καθώς τις περισσότερες φορές το μέσο νοίκι ξεπερνά τα 350 – 400 ευρώ το μήνα και μάλιστα για ένα μικρό δωμάτιο.

Ο Σύλλογος Φοιτητών Εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης αναφέρεται σε περιπτώσεις φοιτητών που διώχνονται από την εστία διότι δεν έχουν περασμένα μαθήματα στο φοιτητολόγιο, ενώ παρακολουθούν κανονικά την σχολή τους και περνάνε μαθήματα στην επαναληπτική εξέταση του Σεπτέμβρη, αλλά και σε περίπτωση φοιτήτριας που παίρνει αναδρομικό επίδομα η οικογένειά της για λόγους υγείας και κόβεται λόγω της αύξησης που εμφανίζει στο εκκαθαριστικό της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση και τα αιτήματα του συλλόγου:


«Ο Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης, πραγματοποιεί σήμερα κατάληψη της πρυτανείας του ιδρύματος, λόγω της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στις υποδομές της στέγασης αλλά και του «διαγωνισμού φτώχειας» που έχει διαμορφωθεί γύρω από αυτές. Οι εστίες, ακόμα και σήμερα με τους λιγότερους εισακτέους των τελευταίων χρόνων, αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και το 5% όλων των ενεργών φοιτητών. Επιπρόσθετα το ζήτημα της εύρευσης κατοικίας για τις οικογένειες όλων των συναδέλφων είναι τραγικό. Τις περισσότερες φορές το μέσο νοίκι ξεπερνά τα 350 – 400 ευρώ το μήνα και μάλιστα για ένα δωμάτιο που καλά – καλά δεν χωράμε. Πολλοί πρωτοετείς αλλά και μεγαλύτεροι συνάδελφοι, αποκαρδιωμένοι από τα υπέρογκα κόστη, αναγκάζονται να κάνουν διακοπή σπουδών ώστε να τα βγάλουν πέρα ή δουλεύουν σεζόν, ήλιο με ήλιο, ώστε να έχουν ένα κομπόδεμα για να τα βγάλουν πέρα το χειμώνα.

Μπροστά σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση αλλά και στα δίκαια αιτήματα των οικότροφων φοιτητών, η πρυτανεία του ιδρύματος «νίπτει τας χείρας» της. Έχοντας δημιουργήσει απαράδεκτα κριτήρια γύρω από την εξέταση του εκάστοτε οικότροφου φοιτητή, έχει φτάσει στο σημείο να κόβει αιτήσεις συναδέλφων για ακαδημαϊκά κριτήρια ή και για κοινωνικά. Υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων που πετιόνται έξω από την εστία διότι δεν έχουν περασμένα μαθήματα στο φοιτητολόγιο, ενώ παρακολουθούν κανονικά την σχολή τους και περνάνε μαθήματα στην επαναληπτική εξέταση του Σεπτέμβρη ή ακόμα και περίπτωση συναδέρφισσας που παίρνει αναδρομικό επίδομα η οικογένειά της για λόγους υγείας και κόβεται λόγω της αύξησης που εμφανίζει στο εκκαθαριστικό της!!!

Ουκ ολίγες φορές, ο σύλλογος πραγματοποίησε κινητοποιήσεις, στην πρυτανεία, την αντιπεριφέρεια, τον δήμο. Όλοι τους επικαλούνται την «αναρμοδιότητά» τους ή το ότι δεν υπάρχουν χρήματα ως δικαιολογία για την επικράτηση αυτής της εξευτελιστικής κατάστασης. Εμείς κάνουμε ξεκάθαρο από μεριάς μας, πως δεν θα αφήσουμε κανέναν και καμία που έχει δικαίωμα στις σπουδές και χρειάζεται δωμάτιο στο έλεος των συνθηκών που έχει φτιάξει η κυβέρνηση, το υπουργείο παιδείας και η πρυτανεία. Διεκδικούμε:

  • Κανένας εστιακός που δικαιούται δωμάτιο να μην πεταχτεί έξω από την εστία!
  • 300 ευρώ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν.
  • Να καταργηθούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια και το οικονομικό όριο να ανέλθει στις 30.000 ευρώ.Οι εστίες να δίνονται με οικονομικά-κοινωνικά κριτήρια και όχι ως έπαινος αριστείας.
  • Αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων, υποδομών στην ιδιοκτησία των ΑΕΙ, των δήμων, του ΕΦΚΑ, αλλά και ενοικίαση ξενοδοχείων για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Κανένας φοιτητής να μη μείνει χωρίς σπίτι!
  • Κατάργηση των δημοτικών τελών, μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Δωρεάν σίτιση, ίντερνετ για όλους τους φοιτητές. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.
  • Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και κάλυψη με ευθύνη του κράτους των εξόδων για τη μετακίνηση των φοιτητών προς τον τόπο σπουδών τους.
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η ανακαίνιση των εστιών. Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων εντός της πόλης των Χανίων, αλλά και αχρησιμοποίητων κτιρίων του Δημοσίου, των δήμων και Περιφερειών για δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια».
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΣΟΚ: Εκλογική διαδικασία «μπάτε σκύλοι αλέστε»

Του Όμηρου Ταχμαζίδη Η Άννα Διαμαντοπούλου “αποκρίθηκε” στο ερώτημά μου...

Ο Κρητικός που καλπάζει προς την κορυφή του Παρισιού στους Ολυμπιακούς

Η ολυμπιακή κλεψύδρα γύρισε και μετράει αντίστροφα τον χρόνο...

Σινεμά Κάτω Από Τ΄Αστέρια στον Δημοτικό Κινηματογράφο ΚΗΠΟΣ και σε 3 γωνιές της πόλης

Για ένα δεκαήμερο το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων προτείνει...