25.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Κατάρρευση αυτοκρατοριών και Ευρωπαϊκή Ένωση

Ημερομηνία:

Aυτοκρατορίες και πολιτισμοί καταρρέουν στην διάρκεια των αιώνων.Ας θυμηθούμε την πιο αρχαία που είναι η Ελληνική αυτοκρατορία του Μέγα Αλέξανδρου που τεμαχίστηκε αμέσως μετά τον πρόωρο θάνατο του από τους διαδόχους του. H ιστορία της Ευρώπης συνίσταται από μια αλληλουχία αυτοκρατοριών που διαλύονται από τα μέσα. Μερικές, όπως η Ρωμαϊκή, η Αγία Ρωμαϊκή με τους Καρλομάγνους, η Οθωμανική και η Αυστρο – Ουγγρική, υπήρξαν απλά υπερμεγέθεις και κατέρρευσαν από εθνικιστικές εξεγέρσεις ως αποτέλεσμα μιας εσωτερικής πολιτικής και οικονομικής αδράνειας. Άλλες, όπως η ναζιστική της Γερμανίας, κατέρρευσε πνίγοντας την Ευρώπη στο αίμα. Η Σοβιετική με τη Ρωσία απέτυχε στους στόχους της και πνίγηκε από τον κρατισμό και την κομματική γραφειοκρατία. Η φασιστική της Ιταλίας παρασύρθηκε από την μεγαλομανία της και τις συμμαχίες της.Η Γαλλική του Ναπολέοντα, η Ισπανική και η Πορτογαλική, κατέρρευσαν ως συνέπεια της στρατιωτικής επιθετικότητας και των αδιάλλειπτων μηχανορραφιών των εξωτερικών δυνάμεων.
Η ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ
Σύμφωνα με τα διδάγματα της ιστορίας ήταν αναπόφευκτο να καταρρεύσει και
η πρώτη αρχαία πόλη κράτος της Ελλάδας , η Αθήνα με τον λαμπρότερο πνευματικό πολιτισμό του κόσμου.Ο Φρίντριχ Ένγκελς υποστηρίζει ότι αιτία της κατάρρευσης του αρχαίου Ελληνικού κόσμου ήταν η δουλοκτησία.Ο επικ. καθηγητής φιλοσοφίας Δημήτρης Λιαντίνης υποστηρίζει ότι ναι μεν υπήρξε μεγίστη η εποχή του Περικλή αλλά ότι¨ “Μένα λόγο έγινε αυτό που γίνεται πάντα, όταν η επιτυχία σπάζει τα φρένα του νου.Οι Έλληνες και κύρια οι Αθηναίοι “καβάλησαν καλάμι.” Το ένα είναι η ιμπεριαλιστική τους τροπή που αρχίζει πολύ ενωρίς. Την επαύριον κιόλας των Μηδικών ο Θεμιστοκλής θα εξαπατήσει τους Δωριείς, και θα κτίσει κρυφά τα μακρά τείχη.Το άλλο είναι η ανεπαίσθητη κατολίσθηση του Αθηναίου πολίτη από τη θέση του συμμάχου στη θέση του καταχτητή των Ελλήνων.Και όπως λένε οι ιστορικοί η Αθηναϊκή Συμμαχία μετετράπη σε “Αθηναϊκή ηγεμονία.” Ο Θουκιδίδης περιγράφει τον σκαιό τρόπο που φέρθηκαν οι Αθηναίοι στους Μηλίους επειδή αρνήθηκαν να μπουν στην συμμαχία τους και θέλησαν ουδετερότητα.
Θα υπακούσετε τους μήνυσαν, επειδή εμείς είμαστε οι δυνατοί και εσείς οι αδύνατοι.
Όταν αρνήθηκαν να υπακούσουν έκαψαν την Μήλο σκότωσαν τους άνδρες και βίασαν τις γυναίκες.Ο Λιαντίνης υποστηρίζει ότι επί Περικλή υπήρξε η ακμή των ΑΘΗΝΩΝ με το “χρυσό αιώνα” αλλά άρχισε και η παρακμή με τον Πελοποννησιακό πόλεμο.
Και ότι από παιδαγωγικής απόψεως είναι προτιμότερο να διδάσκονται στα σχολεία ως μεγαλύτερης ουσίας οι νέοι, τους παλαιότερους ηγέτες όπως ο σοφός Σόλων που εδραίωσαν την Δημοκρατία στην Αθήνα.
“Έτσι η ισότητα της δημοκρατίας του Σόλωνα εδράζεται πάνω στη φυσική ανισότητα των πολιτών, που παρόλο ανισότητα κατά το όμοιο, όλοι οι δάσκαλοι λ.χ δεν έχουν το ίδιο ταλέντο, ωστόσο είναι ισότητα κατά το διάφορο, δάσκαλοι και πολιτικοί και μαστόροι λόγου χάρη είναι ίσοι απέναντι στην πόλη. Την ισότητα των πολιτών κατά το διάφορο μέσα στη πόλη τη θεσπίζει η ίδια ισότητα των όντων κατά το διάφορο μέσα στη φύση.Ο λόφος ,λόγου χάρη ,έχει τον ιδικό του λόγο απέναντι στο όρος, η κρήνη έχει τη δική της φυσιογνωμία απέναντι στον ποταμό. Ο γαλάζιος αστέρας στέκεται άφθαστος στον ουρανό, αλλά ο ταπεινός λύχνος ,είναι ο χρειαζούμενος στην κάμαρη.”ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ ΕΠΙΚ.ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ .”ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ”
“Τα νομοθετικά μέτρα του Σόλωνα ήταν πολύ τολμηρά, αλλά και δραστικά και αντικατοπτρίζουν το μέγεθος της κρίσης που κλήθηκαν να θεραπεύσουν. Βασίζονταν στην αρχή της ανισότητας και όχι της ισότητας, ενώ επιδίωκαν να αποτρέψουν την εμφύλια διαμάχη και τη διάλυση της πολιτικής κοινότητας της Αθήνας διατηρώντας παράλληλα την κοινωνική διαστρωμάτωση και την προβολή αυτής της διαστρωμάτωσης στη νομή της εξουσίας.{ΒΙΚΗΠΑΙΔΕΙΑ}

Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
“Η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει να υποφέρει από τα συμπτώματα της κατηγορίας των ευρωπαϊκών αυτοκρατοριών που απέτυχαν: το μεγάλο μέγεθός της, μια άκαμπτη και πλεονάζουσα γραφειοκρατία και η οικονομική κατάρρευσή της. Καθώς η Ευρώπη παλεύει να μετασχηματιστεί σε ένα πιο ενιαίο και ομοσπονδιακό οργανισμό, η διάρρηξη των σχέσεων των κρατών μελών με ένα διαχωρισμό Βορρά – Νότου και την οικονομία σε άσχημη κατάσταση απειλούν να την τινάξουν στον αέρα σαν χάρτινο πύργο.
Θα τρίζουν σήμερα τα οστά των οραματιστών της Ενωμένης Ευρώπης ΖΑΝ ΜΟΝΕ, ΡΟΜΠΕΡ ΣΟΥΜΑΝ, ΑΝΤΕΝΑΟΥΕΡ, ΝΤΕ ΓΚΑΣΠΕΡΙ που θέλησαν μια αλληλέγγυα και ειρηνική Ευρώπη χωρίς πλέον πολέμους στο έδαφος της. Θα το κατανοήσουν οι νεώτεροι Ευρωπαίοι ηγέτες ΠΟΥ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ