15.8 C
Chania
Monday, December 11, 2023

Κατέρρευσε τμήμα του Φρουρίου Ιτζεδίν – Την άμεση λήψη μέτρων για τη διάσωση του ιστορικού τόπου ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης

Ημερομηνία:

Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης σχετικά με τη διάσωση του ιστορικού τόπου του Ιτζεδίν, η οποία κατατέθηκε για να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο.

Η Επερώτηση είναι συνέχεια των επανειλημμένων παρεμβάσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης για το Ιτζεδίν, τόπου στενά δεμένου με την Ιστορία του λαϊκού κινήματος, με ηρωικές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας της πατρίδας μας – με την Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού – που αφορούν όχι μόνο το Ν. Χανίων, μα γενικότερα τη χώρα μας, που όμως έχει αφεθεί να ρημάζει.

Μάλιστα,  πριν λίγες μέρες κατέρρευσε μέρος από τον εξωτερικό μαντρότοιχο του ιστορικού φρουρίου Ιτζεδίν,  μετά την κατάρρευση, το 2021, του διοικητηρίου και την πλήρη κατάρρευση μέρους του ανατολικού προμαχώνα.

Διαβάστε τη σχετική ερώτηση:

Τώρα να παρθούν μέτρα για τη διάσωση του ιστορικού τόπου του Ιτζεδίν, που ρημάζει λόγω της εγκατάλειψης.

Προς τον κ. Περιφερειάρχη,

Πριν λίγες μέρες κατέρρευσε μέρος από τον εξωτερικό μαντρότοιχο του ιστορικού φρουρίου Ιτζεδίν,  μετά την κατάρρευση,το 2021,του διοικητηρίου και την πλήρη κατάρρευση μέρους του ανατολικού προμαχώνα, ως συνέπειες ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος, που μόνο ντροπή, οργή και αγανάκτηση προκαλεί.

Αποτελεί προσβολή στη συλλογική ιστορική μας παρακαταθήκη ότι ρημάζει λόγω της εγκατάλειψης ένας τόπος στενά δεμένος με την Ιστορία του λαϊκού κινήματος,με ηρωικές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας της πατρίδας μας – με την Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού – που αφορούν όχι μόνο το Ν. Χανίων, μα γενικότερα τη χώρα μας.

Αποτελεί προσβολή στη μνήμη και την τιμή των νεκρών κομμουνιστών, των αγωνιστών, των ηρώων της ταξικής πάλης, που γι’ αυτούς το Ιτζεδίν έγινε τόπος μαρτυρίου,όπως η Μακρόνησος και η Γυάρος.   Έγινεχώρος όπου βασανίστηκαν, που στα κελιά του,όπου περνούσαν την τελευταία νύχτα πριν οδηγηθούν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα,υπάρχουν ακόμα χαραγμένα τα ονόματα και τα τελευταία λόγια κάποιων από αυτούς.

Είναι προφανής η πολιτικήπλήρους απαξίωσης του ιστορικού φρουρίου Ιτζεδίν,με διαχρονικές τις ευθύνες όλων των  εμπλεκόμενων  φορέων (Κυβερνήσεων – Υπουργείου Πολιτισμού – Περιφέρειας Κρήτης –  Δήμων).

Είναι πρόκληση ότι παρόλο που το Ιτζεδίν από το 1986  έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο και υπάγεται και στις αρμοδιότητες του υπουργείου Πολιτισμού,  δεν έχουν ληφθεί  μέτρα προστασίας από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ούτε καν για τη στοιχειώδη συντήρηση του μνημείου. Ότι δεν είναι σήμερα ανοιχτό και επισκέψιμο για το κοινό,παρά τη μεγάλη ιστορική και πολιτιστική του αξία, καθώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Κρήτης και συνολικά της πατρίδας μας.

Το ίδιο ισχύει και για την τοπική – περιφερειακή διοίκηση και τις χωρίς αντίκρισμα -τουλάχιστον μέχρι σήμερα- δεσμεύσεις της. Υπενθυμίζουμε, για άλλη μία φορά,  ότι τον Οκτώβρη του 2021  το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ενέκρινε ομόφωνο ψήφισμα (απόφαση με αριθμ. 93/2021 πρακτικό Ν° 17/05-10-2021) για την αποκατάσταση του ιστορικού φρουρίου του Ιτζεδίν, ενώ ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε για την ένταξη στο ΕΣΠΑ των απαιτούμενων μελετών,μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», του παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και μαζικών φορέων.

Επαναλαμβάνουμε ότι δε συμβιβαζόμαστε με την εγκατάλειψη του φρουρίου Ιτζεδίν.  Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης συνεχίζει να διεκδικεί,μαζί με τους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς των Χανίων,τη διάσωση του ιστορικού αυτού τόπου, την αποκατάσταση του Ιτζεδίν, για να γίνει επισκέψιμο,προσβάσιμο στον λαό και στη νεολαία της περιοχής και τους επισκέπτες απ’ όλη τη χώρα και τον κόσμο.Για να είναι το φρούριο του Ιτζεδίν «σχολείο» της συλλογικής μνήμης, για να διδάσκονται οι νέες γενιές την ιστορία του τόπου μας.

Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η περιφερειακή αρχή ώστε:

"google ad"

Τώρα να παρθούν μέτρα για τη διάσωση του Ιτζεδίν ! Να αποκατασταθεί άμεσα, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, ώστε να μπορεί να αξιοποιείται από τον  λαό και τη νεολαία για την ανάδειξη της ιστορίας του λαϊκού κινήματος του τόπου, ως ένα από τα ιστορικά του σύμβολα.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ – ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ – ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗ ΓΕΝΟΒΕΦΑ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ