Καταγγέλουν σχέδιο εξαφάνισής τους και ετοιμάζονται για αγωνιστικες κινητοποιήσεις οι επιχειρηματίες του Συλλόγου Εστίασης ν. Χανίων

Κανένα σχόλιο

Οριακά είναι τα πράγματα για εκατοντάδες επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και στον τόπο μας από το παρατεταμένο λοκντάουν, αλλά πιο σημαντικά από τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μαζικά λουκέτα.

Ο Σύλλογος Εστίασης νομου Χανίων με κειμενο που έδωσε στη δημοσιότητα επισημαίνει τα πολλά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η ολιγωρία της κυβέρνησης και η ανεπάρκεια μέτρων στήριξης και γνωστοποιούν προς κάθε κατεύθυνση ότι θα αγωνιστούν για την επιβίωσή τους ενάντια σε αυτό που αναγνωρίζουν ως σχέδιο εξαφάνισής τους.

Καλεί σε συμπόρευση τους συλλόγους που έχουν πληγει, από τον Εμπορικό Σύλλογο έως τον Σύλλογο Κομματών, με ενιαίο πλαίσιο διεκδίκησης.

"Sponsored links"

Η αρχή θα γινει με συμμετοχή στην παράστααση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου έξω από την Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Διαβάστε τι αναφέρεται αναλυτικά στην ανακοίνωση του Συλλόγου Εστίασης:

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

3 μήνες μετά από , άλλο ένα, lockdown και σχεδόν ένα χρόνο με τον covid στη ζωή μας, δυστυχώς είναι σαν βρισκόμαστε πάλι στην άνοιξη του 2020…

Θα μπορούσαμε να επαναλάβουμε λέξεις όπως ολιγωρία, καθυστέρηση, ανικανότητα κλπ. από πλευράς της κυβέρνησης σχετικά με την στήριξη των επιχειρήσεων μας και γενικά για την διαχείριση της υγειονομικής αυτής κρίσης. Όχι όμως συνάδελφοι. Είναι πλέον ξεκάθαρο , ότι πριν από όλα αυτά, οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι επιλογές καθ’ όλα συνειδητές!

Είναι πολιτική στάση και θέση. Μην έχουμε αυταπάτες. Ποιά δικαιολογία υπάρχει για ότι ένα χρόνο σχεδόν μετά, την εκδήλωση του ιού στην χώρα , το δημόσιο  σύστημα υγείας είναι εντελώς ξεκρέμαστο και πλέον “πηγαίνει με τις αναθυμιάσεις” ?

Λεφτά με το σταγονόμετρο σε τμήματα της κοινωνίας που το έχουν ανάγκη από τη μία και από την άλλη εκατομμύρια “στο φτερό” σε  μονοπωλιακούς ομίλους ?

Ολοένα και παραπάνω περιορισμός προσωπικών ελευθεριών και μετακινήσεων για τον απλό κόσμο  με πρόστιμα και ελέγχους, κλείσιμο των καταστημάτων μας επ αόριστον και από την άλλη κανένα έλεγχο αλλά ούτε και μέτρα προστασίας στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και στα μεγάλα εργοτάξια ή στις αποθήκες των super market και των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων που λειτουργούν με ηλεκτρονικό εμπόριο (ή και στις μεταφορές όπως ζήσαμε το καλοκαίρι) . Εμείς οι μεν μικροί επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι είμαστε διαρθρωτικό πρόβλημα της οικονομίας (με δικές τους δηλώσεις!) και οι δε μεγάλοι όμιλοι είναι η “αναπτυξη”!

Αυτη είναι η ξεκάθαρη θέση και στάση της κυβέρνησης και αυτή θα είναι και μετά την πανδημία που θα έρθει νέο κύμα οικονομικής κρίσης. “Πισσαρίδης” και νέα μέτρα και νέος ¨Πτωχευτικός κώδικας” είναι ήδη το φάρμακο που μας έχουν έτοιμο.

"Sponsored links"

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ξεκίνησε πάλι η συζήτηση για το πότε θα ανοίξει πάλι η εστίαση , τώρα. Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την κατάθεση της “επιστρεπτέας 5”. Το μοναδικό μέτρο οικονομικής στήριξης που μας προσφέρει η κυβέρνηση( είναι ο “καλός” δανεισμός’)  και στην προκειμένη προβλέπεται πιο μειωμένος! Εκατομμύρια ευρώ για “την ανάπτυξη” τους και για εμάς “παντεσπάνι”. Οι επιστρεπτέες δεν βοηθάνε επι της ουσίας το μεγαλύτερο τμήμα του κλάδου και το κυριότερο είναι ότι κάποιον τον οποίο τον έχει γονατίσει η κατάσταση με την πανδημία δεν τον βοηθάει ο περεταίρω δανεισμός . Το ερώτημα που παραμένει συνάδελφοι είναι  – εμείς τι κάνουμε ? Πως απαντάμε σε όλα αυτά? Πως σχεδιάζουμε την σωτηρία μας και την άμυνα σε όλα αυτά ?

Στην παρούσα φάση πιστεύουμε ότι για τα γενικότερα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, πρέπει να συντονιστούμε και να παλέψουμε μαζί και με συναδέλφους από άλλους κλάδους για τα κοινα μας προβλήματα. Το σαβ/κο 9-10/1/21 στείλαμε σε μία σειρά από συλλόγους(Ομοσπονδία επαγγ/βιοτεχνών Χανίων, Λογιστές, Μηχ/κούς αυτοκινήτων, Εμπορικό Σύλλογο Χανίων, Σύλλογο Κομμωτών κλπ) μία επιστολή με ένα ενιαίο πλαίσιο διεκδίκησης που αφορά όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, με σκοπό να συντονίσουμε την δράση μας. Δυστυχώς οι πλειοψηφίες των διοικήσεων τους μάλλον συμφωνούν με την ΓΣΕΒΕΕ που θεωρεί ότι η κυβέρνηση τα κάνει όλα καλά ή με την ΟΕΒΕΝΧ που εδώ και μήνες έχει αρκείται σε τηλεδιασκέψεις για “τσάι και συμπάθεια” με τα κυβερνητικά στελέχη και σε παρακαλετά βοήθειας.

Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίζουμε οτι δεν παρακαλάμε ή δείχνουμε “κατανόηση” προς την κυβέρνηση όπως κάνουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργάνων μας. Απαιτούμε άμεσα μέτρα και τώρα και μετά “άνοιγμα”. Πληρώσαμε μια φορά την κρίση τους με φόρους, μέτρα και μνημόνια. Δεν θα την πληρώσουμε πάλι εμείς. Δε συμφωνούμε με την δήθεν “σύγχρονες” και “εφικτές” προτάσεις συνδικαλιστών που επιβεβαιώνουν από τη μία οτι για όλα φταίνε οι “κακοί επαγγελματίες” και από την άλλη η “ατομική ευθύνη”.  Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα προσφέρουμε άλλοθι στη κυβέρνηση να συνεχίσει την καταστροφική πολιτική της απέναντι στους μικρούς επαγγελματίες.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΦΟΡΕΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ,  ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΧΑΝΙΩΝ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 27-1-21 ΣΤΙΣ 12:ΟΟ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Για την Αντιμετώπιση Πανδημίας:

 • Άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό νοσοκομείων, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ .
 • Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.
 • Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.
 • Επίσπευση στην εφαρμογή του μαζικού εμβολιασμού.

Οικονομικά μέτρα στήριξης:

 • Αναστολή όλων των φορολογικών -ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
  Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους συναδέλφους είναι άνεργοι.
 • Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
 • Ο τρέχον κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ.
 • Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να εντα­χθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
 • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων.
 • Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα         περιορι­σμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
 • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ, κράτος, για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
 • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
 • Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.
 • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
 • Απαλ­λαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές καταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
 • Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις. Προστασία εργαζομένων μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για όσο διάστημα υπολειτουργούν τα καταστήματα εστίασης λόγω των υγειονομικών περιορισμών.
 • Διατήρηση της μείωσης των ενοικίων κατά 40% για το πρώτο εξάμηνο του 2021 και παράταση όλων μισθώσεων κατά ένα έτος με απαγόρευση των εξώσεων.
 • Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε 6-13 % .

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις