20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Καταγγέλουν την άρνηση του Εργατικού Κέντρου να γίνουν μέλη τα σωματεία των Μισθωτών Τεχνικών και το Επιχειρησιακό της e-food

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση Φ. Ρηγανάκου, Μ. Ξανθουδάκη, εκλεγμένων στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χανίων:

Στη συνεδρίαση της 25.11.2022 με θέμα την εγγραφή του Επιχειρησιακού Σωματείου της Efood Ν. Χανίων και του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Ν. Χανίων στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου Χανίων (ΕΚΧ)  και δυο μήνες περίπου πριν το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Ε.Κ.Χ, η ηγεσία του  έδειξε τις προθέσειςτης:με απόφασή της δεν έκανε δεκτή την αίτηση εγγραφής τουΠαραρτήματος Χανίων του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και εισηγήθηκε τη μη εγγραφή του Σωματείου εργαζομένων στην Efood Χανίων αλλά δεν ολοκληρώθηκε η συζήτηση.

Σε μία περίοδο, που το λαϊκό εισόδημα κατασπαράζεται από τις αυξήσεις φωτιά στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπου κυβέρνηση και εργοδοσία συνεχίζουν την επίθεση σε όλα τα δικαιώματά μας, που η ένταση της καταστολής δυναμώνει, εργαζόμενοι και συνδικάτα , μπαίνουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, με την αισιοδοξία που πηγάζειαπό τον απόηχο της πετυχημένης απεργίαςτης 9ης Νοεμβρίου, όπου οι εργαζόμενοι έστειλαν  ξεκάθαρο μήνυμα σε κράτος και εργοδοσία ότι δε θα πεινάσουν, δε θα κρυώσουν, δε θα μπουν στο στόχαστρο οι εργατικές-λαϊκές οικογένειες για τα κέρδη των λίγων.Σε αυτές τις συνθήκες η ηγετική ομάδα του Ε.Κ.Χ. αποδεικνύει περίτρανα το ρόλο και τη στάση της.

Απευθυνόμαστε στην εργατική τάξη, τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς του Νομού Χανίων, όλης της χώρας:

Η ηγετική ομάδα του ΕΚΧ στη συνεδρίαση του ΔΣστις 25.11.2022απέρριψε την αίτηση εγγραφής του Παραρτήματος Χανίων του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, γιατί  το αμάρτημάτου συγκεκριμένου Πανελλαδικού σωματείου είναι ότι το καταστατικό του έχει πρόβλεψη να γίνονται μέλη του μεταξύ άλλων καιοι συνάδελφοι που εργάζονται με μπλοκάκι(!). Ένα σωματείο που τα παραρτήματά του είναι εγγεγραμμένα στα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα (μεταξύ άλλων στο μεγαλύτερο της χώρας, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας), που ο Γραμματέας του παραρτήματος Χανίων κλήθηκε από την «επιτροπή δεοντολογίας»-πειθαρχικό  του Πολυτεχνείου Κρήτης, γιατί ανέδειξε με κείμενο του σωματείου  τις εργασιακές συνθήκες που υπήρχαν στα εργαστήρια του χώρου, που το Παράρτημα Χανίωνδίνει μάχη στο πλάι εργαζομένης  που δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση.

Στην ίδια συνεδρίαση η ηγετική ομάδα του ΕΚΧ εισηγήθηκε τη μη ένταξη στη δύναμη του Κέντρου του Σωματείου ΕργαζομένωνστηνEfood  Χανίων!Δηλαδή η ηγετική ομάδα του ΕΚΧ γύρισε την πλάτη σε εκείνους τους εργαζόμενους που το Σεπτέμβρη του 2021ο παραδειγματικός αγώνα τους ήταν στα χείλη όλων των εργαζόμενων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για Σ.Σ.Ε. που θα τους εξασφαλίζει ανθρώπινους όρους εργασίας και τα κατάφεραν!! Τη στιγμή μάλιστα  που ο Γραμματέας του διώκεται για την συνδικαλιστική του δράση από την εργοδοσία, η ηγετική ομάδατου Ε.Κ.Χ. επιδιώκει να μη εγγράψει το σωματείο αυτό,επειδή«έχειfreelancer»!.Να τους θυμίσουμε το βασικό σύνθημα που φώναζαν οι εργαζόμενοι της efood το Σεπτέμβρη του 2021: «Είμαστε εργάτες και όχι συνεργάτες !!!» και το απέδειξαν με την τους αγώνες τους και τη δημιουργία σειράς σωματείων ανά τη χώρα!

Η ίδια ηγετική ομάδα τελικάδιέλυσε τη συνεδρίαση του Δ.Σ., αποφεύγοντας να πάρει απόφαση για το Σωματείο Εργαζομένων στην EfoodΧανίων,με πρόσχημα ότι είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι και από τα δύο σωματεία και ζητούσαν το αυτονόητο, την ένταξη των σωματείων τους στη δύναμη του Ε.Κ.Χ!Αντιλαμβανόμαστε την αντίδρασή τους δεδομένου ότι δεν έχουν μάθει να κουβεντιάζουν με εργάτες….

Τα κριτήρια της ηγετικής ομάδας του Ε.Κ.Χ.  για τα σωματεία δεν είναι εάν αποτελούνται από εργαζόμενους που :

  • Ήταν μπροστάρηδες όλο το προηγούμενο διάστημα στον αγώνα των συναδέλφων τους για σταθερή δουλειά με δικαιώματα,
  • Aντιμάχονται τις συνθήκες γαλέρας στους χώρους δουλειάς,
  • Παλεύουν για ΣΣΕ και ζωή με δικαιώματα!!

Σωματεία με αυτά τα χαρακτηριστικά, η ηγετική ομάδα του Ε.Κ.Χ., συνειδητά, δεν τα θέλει μέλη του Εργατικού Κέντρου!Γι’ αυτό επιδιώκει να μην τα εντάσσει στη δύναμη του Κέντρου!!

Βέβαια η μεροληψία και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της ηγετικής ομάδας αποκαλύπτονται αφού: στη δύναμη του Ε.Κ.Χ υπάρχει οΣύλλογος Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Σ.Τ.Υ.Ε.) παράρτημα Χανίων,όπου αναφέρει ρητάστο καταστατικό τους ότι μέλη τους είναι και εργαζόμενοι με μπλοκάκι (!!!), δηλαδή freelancer. Παράλληλα δέχτηκαν άρον άρον για μέλος του Εργατικού Κέντρου ένα αντί-σωματείο,το «παράρτημα Χανίων του πανελλαδικού σωματείουΙδιωτικών Υπαλλήλων η Ένωση», του γνωστού, στην εργατική τάξη όλης της χώρας για τα έργα και τις ημέρες του από τα συνέδρια της ΓΣΕΕ,Καραγεωργόπουλου,που έστησε και εδώ στο νομό Χανίων ένα σωματείο-φαντομά.Μάλιστα το συγκεκριμένο εντάχθηκε στο ΕΚΧ με διαδικασίεςφαστ τρακ χωρίς να δώσουν, ως όφειλαν και όπως ορίζει το καταστατικό του Ε.Κ.Χ.,σε κανέναμέλος του ΔΣ το δικαίωμα  να ελέγξει τις καταστατικέςπροϋποθέσεις,δηλαδή το καταστατικό του σωματείου,πόσοι και ποιοι κτλ, την ίδια στιγμή που για τα δύο σωματεία που δεν εγγράφει η πλειοψηφία, έχουν ζητήσει μέχρι και νομική γνωμοδότηση! Ποια ήταν τελικά η ανάγκη και η αγωνία τους να εντάξουν στη δύναμη τους αντι-σωματείο, όταν  στο νομό μας υπάρχει,έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει δείγματα γραφής υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων ο ΣύνδεσμοςΙδιωτικώνΥπάλληλωνΝ. Χανίων που λειτουργεί από το 1917(!);

Ρωτάμε λοιπόν: Ποιον εξυπηρετεί αντικειμενικά αυτή η στάση σε νέα όξυνση της επίθεσης κυβερνήσεων και εργοδοσίας; Ποιον εξυπηρετούν τελικά όλοι αυτοί που θέλουν έξω από το Εργατικό Κέντρο τους εργαζομένους και τα ζωντανά σωματεία τους;

Αυτά είναι τα κριτήριατης ηγετικής ομάδας!Είναι μαθημένοι σε σωματεία παραγωγής αντιπροσώπων μιας χρήσης, για να διατηρούν τις  θέσειςτους στο ΔΣ του ΕΚΧ. Άραγε για το συμφέρον ποιανού;;; Άλλωστε η ίδια ηγετική ομάδα βαρύνεται από την τεράστια ευθύνη απέναντι την εργατική τάξη του νομού και την κοινωνία των Χανίων για τη αδρανοποίηση των 33 από τα συνολικά 78 σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου ή το 42% των σωματείων: με λίγα λόγια  έχουν μάθει να διαλύουν σωματεία … όχι να τα ζωντανεύουν με την οργάνωση και τον αγώνα!

Αυτές είναι οι μεθοδεύσεις του προεδρείου, που νομίζει ότι με ηλεκτρονικές εκλογές και διαβλητές διαδικασίες, μπορεί να ελέγξει το εργατικό κίνημα στο νομό μας. Είναιβαθιάγελασμένοι αν πιστεύουν ότι μπορούν να το καταφέρουν!Αυτό φάνηκε άλλωστε με τους εκατοντάδεςεργάτες με τα σωματεία τους στην απεργίατης 9ηςΝοέμβρη, που οργάνωσαν την απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση και  που αφήσαν άλλη μια φορά στην μοναξιάτην ηγετική ομάδατου ΕΚΧ.

Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες της ηγετικής ομάδας του ΕΚΧ, που θα αποκαλυφτούν περίτρανα όσο θα πλησιάζουμε στο Συνέδριο του Κέντρου.

"google ad"

Καλούμε όλα τα σωματεία, κάθε τίμιο συνδικαλιστή,τους συναδέλφους από όλους τους κλάδους και τις επιχειρήσεις,να βγάλουν συμπεράσματα και να απαιτήσουμε όλοι μαζί ένα Συνέδριο χωρίς αποκλεισμούς, δημοκρατικό, γνήσιο, εργατικό!Για να αλλάξει επιτέλους αυτή η κατάσταση μέσα στο Ε.Κ.Χ.!, για ένα ΕργατικόΚέντρο που θα  γίνει κέντρο μάχης για τον σχεδιασμό των αγώνων,για την καλυτέρευση της ζωής της  εργατικής τάξης , που θα παρεμβαίνει για όλα τα ζητήματα, που θα είναι πραγματικό σπίτι όλων των εργατών!

Καλούμε ΤΩΡΑ να γίνουν μέλη του Εργατικού Κέντρου τα σωματεία των Μισθωτών Τεχνικών-Παράρτημα Χανίων και το Επιχειρησιακό της efood!

Να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότεροι: Κανένασπίτι στα χεριάτραπεζίτη, Σ.Σ.Ε. στο ύψος των αναγκών μας, μέτρα ελάφρυνσης και ανακούφισης για την ακρίβεια,καμίαδίωξη στη συνδικαλιστικήδράση!!!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος στον Δήμο Χανίων για την ΜΠΕ Γραμμής Μεταφοράς 150kV Χανιά-Δαμάστα

Με τον Δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη συναντήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος...