20.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Καταγγελία σοκ για Κιβωτό του Κόσμου: Ο πάτερ Αντώνιος, η “κομμωτική για γυναίκες” και ένα βουνό από ρούχα που κάηκε

Ημερομηνία:

Συγκλονίζει η νέα μαρτυρία πρώην τροφίμου της Κιβωτού του Κόσμου, ο οποίος περιέγραψε ένα κανονικό κολαστήριο. Ο νεαρός πέρασε από τις δομές της Αθήνας στον Κολωνό, των Ιωαννίνων και της Χίου. Μιλώντας στο MEGA και σε συνέχεια άλλων καταγγελιών, αναφέρει πως ο πάτερ Αντώνιος ήταν ενήμερος για τους ξυλοδαρμούς, κατονόμασε τον υπάλληλο που τον χτυπούσε, ενώ ανέφερε πως ο εμπνευστής της οργάνωσης δεν άφηνε πολλά παιδιά να πάνε σχολείο, αποφασίζοντας ο ίδιος για το μέλλον τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο νεαρός που του άλλαξαν το όνομα όταν μπήκε στη δομή, αναφέρει πως ήθελε να βγάλει το Λύκειο για να γίνει κομμωτής, ωστόσο ο πάτερ τον “προόριζε” για οικοδομικές εργασίες. Από όσα λέει είναι σαφές πως η οργάνωση περισσότερο θυμίζει μια ιδιότυπη αίρεση με πρακτικές που προκαλούν οργή.

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο καταγγέλλων, όταν μπήκε στην Κιβωτό στην ηλικία των 12 ετών, βαφτίστηκε ως “Παΐσιος”. “Μπήκα στην Κιβωτό το καλοκαίρι του 2013. Ως τότε με έλεγαν με άλλο όνομα”, αναφέρει. Στην οργάνωση όπως τονίζει, εντάχθηκε μαζί με τις δύο μικρές του αδερφές καθώς προέρχονταν από άπορη οικογένεια. “Στην αρχή χαιρόμουν που έβλεπα πολλά παιδάκια. Κάποια παιδιά τα γνώριζα απ’ έξω. Ήμουν από φτωχή οικογένεια και μας έστειλαν εκεί για ένα καλύτερο αύριο”, λέει.

Περιγράφει πως για ένα χρονικό διάστημα ήταν στην Αθήνα. “Ήμουν ένα χρονικό διάστημα στην Αθήνα και μια κυρία με ενημέρωσε πως εγώ και οι αδερφές μου θα πάμε στα Ιωάννινα”.

Ο πάτερ ήξερε τα πάντα

Στη συνέχεια, τα όσα αναφέρει περί ξυλοδαρμών, προκαλούν αποτροπιασμό. “Ήμουν άτακτο παιδί, έφαγα πάρα πολύ ξύλο. Δε μιλάμε για σφαλιάρες. Μιλάμε για γροθιές και κλωτσιές, μου έλεγαν να δουλέψω να μη ξαναπάω στο σχολείο”. Ο νεαρός κατονομάζει με θάρρος εν συνεχεία των υπάλληλο που τον χτυπούσε. “Τις κλωτσιές και τις μπουνιές μου τις έδινε ο Πασχάλης, σίγουρα ξέρουν και αυτός και η γυναίκα του τι μου έκαναν. Και άλλα δύο παιδιά είχαν υποστεί τα ίδια με εμένα”

“Την εντολή για τους ξυλοδαρμούς δεν ξέρω αν την έδινε ο πάτερ, αλλά σίγουρα ήξερε για όσα γίνονταν”, υπογραμμίζει.

Απομόνωση για εννέα μήνες

“Μετά με έστειλαν στη Χίο”, συνεχίζει ο “Παΐσιος”. “Εκεί με είχαν κλείσει σε απομόνωση εννέα μήνες, παρακαλούσα να πάω στο σχολείο. Με είχαν κλειδωμένο σε ένα πολύ μικρό δωμάτιο με μια τουαλέτα. Με έβγαζαν οκτώ το πρωί με τρεις το μεσημέρι για να δουλέψω. Μου έφερναν φαγητό, αν το θυμούνταν. Τότε ήμουν 15 ετών, πήγαινα Δευτέρα Γυμνασίου”, λέει ο νεαρός.

Σχετικά με τις σπουδές του τονίζει πως “η Κιβωτός με έχει καταστρέψει γιατί δεν έχω χαρτί Λυκείου και δεν μπορώ να δουλέψω. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κι άλλα παιδιά που δουλεύουν και δεν πηγαίνουν στο σχολείο”

“Ο παπα Αντώνης μου είπε να μην πάω σχολείο”, σημειώνει.

Το κομμωτήριο είναι για τις γυναίκες

“Έβγαλα την τρίτη Γυμνασίου και ήταν να δω τις αδερφές μου στη Χίο. Ο υπεύθυνος της δομής εκεί με έστειλε στον πάτερ. Εκείνος με ρώτησε τι θέλω να κάνω, του είπα πως θέλω να γίνω κομμωτής. Μου είπε πως αυτό δεν είναι για εμένα επειδή είμαι ογκώδης και πως είμαι μόνο για την οικοδομή. Τότε ήμουν 16 ετών.

Μου είπε αυτό είναι για τις γυναίκες, όχι για εμένα. Υπήρχε ένα παιδί που ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής. Δεν το άφησε. Ο πάτερ ήθελε να τους κρατάει μέσα για να μην έχει περισσότερα έξοδα. Εκείνος αποφάσιζε για το ποιος θα κάνει τι”.

"google ad"

Σχετικά με τις συνθήκες “εργασίας”, λέει:

“Δε με έβγαλαν εκτός Κιβωτού, δούλευα στη Χίο και πληρωνόμουν 10 λεπτά την ώρα. Ήμουν με τα ζώα, τα καθαρίζαμε, καθαρίζαμε αποθήκες, καίγαμε ρούχα που μας έδινε ο κόσμος.

Αυτό το κάναμε κατ’ εξακολούθηση, τα κάναμε βουνό και τα καίγαμε. Άλλα ρούχα που τα βάζαμε σε αποθήκες μούχλιαζαν γιατί έμεναν εκεί”.

Σχετικά με την οικογένειά του σήμερα, ο νεαρός τονίζει:

“Με τις αδερφές μου χωριστήκαμε το 2017 στην αλλαγή του χρόνου. Μας έστειλαν σε διαφορετικές δομές, γιατί μας θεωρούσαν “κακά” παιδιά και κακή επιρροή για τους άλλους. Παρακαλούσα τη Κιβωτό να φέρουν τις δύο αδερφές μου που είναι υιοθετημένες, και δεν μας επανένωσαν ποτέ. Εκεί μέσα είχα ξεχάσει το πρόσωπο του πατέρα μου. Σε επισκεπτήριο στον Κολωνό δεν τον άφησαν να με δει. Τον έδιωξαν. Σήμερα με τον πατέρα μου δουλεύουμε μαζί σκληρά, προσπαθούμε για να προχωρήσουμε όσο δύσκολο κι αν είναι. Με τα λεφτά που έβγαζα εκεί πήρα ένα κινητό για να μιλάω με τους γονείς μου. Μου έκαναν όμως έλεγχο για να δουν με ποιους μιλάω. Στο χέρι μου είχα χαράξει τα ονόματα των αδερφών μου και της μητέρας και του πατέρα μου”.

Πού επικεντρώνονται οι έρευνες των Αρχών

Μετά τις καταγγελίες “βροχή”, η έρευνα των Αρχών έχει επικεντρωθεί σε ό,τι αφορά την σεξουαλική κακοποίηση, σε βάρος του κορυφαίου στελέχους της οργάνωσης, ενώ σε ό,τι αφορά τους ξυλοδαρμούς και τις γενικότερες κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος των παιδιών, που περιλαμβάνουν ακόμα και εγκλεισμούς σε απομόνωση, υποσιτισμό για τιμωρία και ραβδισμούς, η έρευνα πέρα από το κορυφαίο στέλεχος, επικεντρώνεται και σε συγκεκριμένα στελέχη της δομής των Ιωαννίνων και του Κολωνού, ενώ καταγγελίες έχουν γίνει και για τον Βόλο.

Συγκεκριμένα, από την καταγγελία που είχε γίνει στον “Συνήγορο του Πολίτη” είχε γίνει αναφορά σε έναν συγκεκριμένο “παιδαγωγό” και πρώην τρόφιμο στην δομή των Ιωαννίνων, για ξυλοδαρμούς σε βάρος παιδιών για την κάλυψη που φέρεται να απολάμβανε από την υπεύθυνη της δομής και σύζυγό του, για κακοποιητική συμπεριφορά από εργαζόμενο του Κολωνού, ενώ υπήρχαν καταγγελίες και για τον Βόλο.

Ως προς την δομή των Ιωαννίνων, το 2015 είχε καταλήξει μία επιστολή στην τοπική Αστυνομική Διεύθυνση που έκανε λόγο για ξυλοδαρμούς παιδιών, όμως από την τότε έρευνα που έγινε όλοι όσοι κλήθηκαν να καταθέσουν αρνήθηκαν πως συνέβαινε κάτι τέτοιο και καθώς δεν συγκεντρώθηκαν αποδεικτικά στοιχεία η υπόθεση δεν προχώρησε.

Υπενθυμίζεται πως το δεύτερο παιδί που κατέθεσε στην Αστυνομία πριν φύγει ο φάκελος στην Εισαγγελία, επιβεβαίωσε πλήρως τα όσα κατήγγειλε ο 19χρονος για αυτά που βίωνε και για συγκεκριμένα περιστατικά στα οποία αναφέρθηκε.

Με την ολοκλήρωση των ερευνών και των καταθέσεων όλων των εμπλεκομένων που γίνεται με μεγάλες ταχύτητες, αναμένεται να ασκηθούν και σχετικές διώξεις που θα καταμεριστούν σε πράξεις και σε πρόσωπα.

Παράλληλα, έρευνα γίνεται και από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος για την “Κιβωτό του Κόσμου”. Αναμένεται να ελεγχθούν τα περιουσιακά στοιχεία υψηλόβαθμου στελέχους της δομής, στενών συγγενών του και τρίτων προσώπων.

Οι στενοί συνεργάτες του πατέρα Αντώνιου

Στο επίκεντρο της έρευνας των Αρχών βρίσκονται τέσσερα πρόσωπα. Πρόκειται για το υψηλόβαθμο στέλεχος της Οργάνωσης και άλλα τρία που ήταν τα πιο κοντινά του. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τα συγκεκριμένα πρόσωπα πρωταγωνιστούν σε δεκάδες περιστατικά φρίκης με απομόνωση παίδων, ξυλοδαρμούς και ψυχολογικούς εκβιασμούς.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

  • Τον Π.Σ. παιδαγωγό στη δομή των Ιωαννίνων, ο οποίος ήταν πρώην τρόφιμος της Οργάνωσης και είναι αντιμέτωπος με καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και τιμωρίες.
  • Την Α.Θ. υπεύθυνη της δομής Ιωαννίνων, σύζυγο του Π.Σ., η οποία λέγεται ότι γνώριζε για τις κακοποιήσεις και δεν προχώρησε σε καταγγελία
  • Τον Π.Μ. εργαζόμενος στη δομή του Κολωνού, ο οποίος περιγράφεται ως νευρικός, απότομος και άτομο που ψυχολογική βία.

Όλοι τους βρίσκονται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης και αναμένεται να καταθέσουν όσα γνωρίζουν και φέρονται να έχουν κάνει.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...