“Για να πληρώσουν ένα επαχθές χρέος, οι φοιτητές θα πεινάσουν”: Καταγγελία φοιτητών για την σίτιση στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου

Κανένα σχόλιο

Φοιτητές των ΕΑΑΚ καταδικάζουν το γεγονός ότι 203 συνάδελφοί τους στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου έχασαν ξαφνικά το δικαίωμα να σιτίζονται δωρεάν και σχολιάζουν τα γεγονότα που ακολούθησαν την κινητοποίηση την περασμένη Παρασκευή στην πρυτανεία στο Ηράκλειο.

Την διαμαρτυρία, την οποία στήριξαν φοιτητικοί σύλλογοι από το Ρέθυμνο ,το Ηράκλειο και ο ενιαίος σύλλογος φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά, «δεν φάνηκε σε καμία περίπτωση να πήραν συγκεκριμένα θέση απέναντι στο πρόβλημα αποκλεισμού από τη σίτιση των φοιτητών ούτε ο πρύτανης Στεφάνου ούτε η αντιπρύτανης Παπαδάκη», σύμφωνα με την Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση.

«Η στάση της πρυτανείας στην κατεύθυνση της χαλαρής πίεσης στο υπουργείο με μειλ και της διαπραγμάτευσης με τον ανάδοχο της σίτισης σε καμία περίπτωση δεν μας καλύπτει. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη στον τρόπο που θα κινηθεί και ο μεγαλοεργολάβος της εταιρίας ‘’Γευσήνους’’ που έχει αναλάβει τη σίτιση και ξέρουμε ποια συμφέρονται προασπίζεται. Ο ρόλος πάντως της πρυτανείας είναι να εξυπηρετεί τις ανάγκες μας και όχι να συγκαλύπτει σκόπιμα τις εκάστοτε κυβερνήσεις», τόνιζεται στη σχετική ανακοίνωση.

"Sponsored links"

Οι φοιτητές των ΕΑΑΚ καλούν σε νέα κινητοποίηση στην πρυτανεία Ρεθύμνου την αύριο, Τρίτη, στις 11:00 ζητώντας την άμεση κάλυψη των αιτημάτων τους.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Από την έναρξη του εαρινού εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης έχασαν το δικαίωμα να σιτίζονται δωρεάν 203 φοιτητές ξαφνικά. Σε αίτημα του το πανεπιστήμιο να λάβει το αποθεματικό ποσό  τόσο στο  υπουργείο Οικονομικών όσο και  στο υπουργείο Παιδείας για να το αξιοποιήσει για την κάλυψη των βασικών αναγκών των φοιτητών πήρε την εξής απάντηση: “ Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διατεθεί ποσό ταμειακού υπολοίπου το οποίο θα καλύψει ανάγκες πάνω από τα όρια του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, αφού αποφάσεις για χρήση ταμειακών διαθεσίμων πάνω από τα όρια αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία ελλειμμάτων του φορέα και κατ επέκταση την επίπτωση τους στο αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης.”  Όπως φαίνεται λοιπόν ,η δέσμευση μας από  το χρέος και την Ευρωπαϊκή Ένωση  δεν μας αφήνει περιθώριο για να καλυφτούν στοιχειώδεις φοιτητικές ανάγκες. Η υπακοή σε αυτές της κατευθύνσεις είναι μια συνειδητή επιλογή αυτή την στιγμή, που μέσα στα στενά όρια που αυτή θέτει, δεν μας επιτρέπει να καλύπτουμε ακόμα και τις βασικές μας ανάγκες. Με λίγα λόγια στο όνομα της επιτυχίας ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού η κυβέρνηση επιλέγει να μείνουν χωρίς δωρεάν σίτιση πολλοί φοιτητές του πανεπιστημίου. Για να μπορέσει δηλαδή να αποπληρώνει ένα χρέος, που κανένας από εμάς δεν το δημιούργησε διαλέγει να θυσιάσει τις βασικές ανάγκες για την επιβίωση μας.

Έπειτα  από γενικές συνελεύσεις στους περισσότερους συλλόγους του πανεπιστημίου Κρήτης αποφασίστηκε παγκρήτια κινητοποίηση στην πρυτανεία στο Ηράκλειο την περασμένη Παρασκευή 20/3. Την κινητοποίηση αυτή στήριξαν φοιτητικοί σύλλογοι από το Ρέθυμνο ,το Ηράκλειο και ο ενιαίος σύλλογος φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά. 

Δεν φάνηκε σε καμία περίπτωση να πήραν συγκεκριμένα θέση απέναντι στο πρόβλημα αποκλεισμού από τη σίτιση των φοιτητών ούτε ο πρύτανης Στεφάνου ούτε η αντιπρύτανης Παπαδάκη. Ήταν πάγια η στάση τους ότι δεν θα ενημερώσουν επίσημα τους φοιτητές για το πρόβλημα  αυτό της βίαιης διακοπής της δωρεάν σίτισης. Αλλά έδειξαν αδυναμία να μας εξηγήσουν και με ποιον τρόπο θα καταφέρουν να βρουν λύση παρόλο που οι ερωτήσεις των φοιτητών ήταν ξεκάθαρες και απόλυτα κατανοητές .Η στάση της πρυτανείας στην κατεύθυνση της χαλαρής πίεσης στο Υπουργείο με μειλ και της διαπραγμάτευσης με τον ανάδοχο της σίτισης σε καμία περίπτωση δεν μας καλύπτει. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη στον τρόπο που θα κινηθεί και ο μεγαλοεργολάβος της εταιρίας ‘’Γευσήνους’’ που έχει αναλάβει τη σίτιση και ξέρουμε ποια συμφέρονται προασπίζεται. Ο ρόλος πάντως της πρυτανείας είναι να εξυπηρετεί τις ανάγκες μας και όχι να συγκαλύπτει σκόπιμα τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Αλλά και το υπουργείο εδώ και τόσο καιρό επιδεικνύει απόλυτη αδιαφορία για το ζήτημα του αποκλεισμού από το δικαίωμα της δωρεάν σίτισης των φοιτητών. Αποδεικνύεται λοιπόν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης πέφτουν στο κενό, αφού προτιμούν να μείνουν πιστοί στη συμφωνία με το νέο μνημόνιο  για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς παρά να ταΐσουν τους φοιτητές που έχουν ανάγκη. Εξαιτίας της δέσμευσης στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αποπληρωμής ενός επαχθούς χρέος οι φοιτητές θα πεινάσουν! Απέναντι στη συνέχιση της εξαθλίωσης δεν θα υποταχθούμε αλλά θα γίνουμε εμείς πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα δεχτούμε τον αποκλεισμό των φοιτητών από τις βασικές τους ανάγκες και θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΑΥΤΕΣ , Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΥΡΙΡΧΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!
ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ,ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ».

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live