20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Στην Αθήνα ο Χουάν Κάρλος – Τα σκάνδαλα κι η προίκα στη Σοφία από την τσέπη των Ελλήνων

Ημερομηνία:

Λίγο μετά τις 11:30 το πρωί της Δευτέρας έφτασαν στη Μητρόπολη, υποβασταζόμενος, ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, κρατώντας τη σύζυγό του και αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου βασίλισσα Σοφία και τις δύο κόρες τους.

Η αδερφή του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, Σοφία, επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας, βρέθηκε στην Αθήνα από την Πέμπτη, αφού ταξίδεψε απευθείας από το Βατικανό, όπου είχε μεταβεί για την κηδεία του Βενέδικτου XVI. Το “παρών” έδωσε και ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, ο οποίος ζει τα τελευταία χρόνια στο Αμπού Ντάμπι.

Η παρουσία του Χουάν Κάρλος στο πλευρό της επίσημης αντιπροσωπείας της Ισπανίας στην κηδεία της Ελισάβετ, είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Ισπανική Αριστερά, ενώ οι φωτογραφίες σε δεξίωση στο παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο είχαν προκαλέσει ποικίλα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο 84χρονος πρώην βασιλιάς της Ισπανίας και τρίτος ξάδερφος της βασίλισσας Ελισάβετ, παραιτήθηκε το 2014, αφήνοντας το στέμμα στον γιο του Φίλιππο, και από το 2020 είναι “αυτοεξόριστος” στο Αμπού Ντάμπι, μετά τις έρευνες που έγιναν στην Ισπανία για τις οικονομικές του συναλλαγές. Ο ίδιος επιθυμεί να επιστρέψει στην Ισπανία, ωστόσο η πλειοψηφία της ισπανικής κοινής γνώμης, έχει αντίθετη άποψη. Η θέση του “έκπτωτου βασιλιά”, είναι να γυρίσει στο Παλάτι Ζαρζουέλα, την κατοικία της ισπανικής βασιλικής οικογένειας στη Μαδρίτη.

Οι ποινικές έρευνες εναντίον του Χουάν Κάρλος και οι σχέσεις με τον Φράνκο

Η μία έρευνα εναντίον του αφορούσε τη χρήση πιστωτικών καρτών που συνδέονται με ξένους λογαριασμούς μετά την παραίτησή του τον Ιούνιο του 2014, όταν και έχασε την συνταγματική του προστασία. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2020 ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα από το Ανώτατο Δικαστήριο για την φερόμενη εμπλοκή του πρώην βασιλιά στη σύμβαση ανάμεσα σε μια κοινοπραξία ισπανικών εταιριών και τη Σαουδική Αραβία, με την βασιλική οικογένεια της οποίας διατηρούσε στενές σχέσεις, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, προκειμένου να κατασκευαστεί η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τη Μέκκα με τη Μεδίνα.

Η υπόθεση ανακινήθηκε όταν μία επιχειρηματίας και πρώην ερωμένη του Χουάν Κάρλος τον κατηγόρησε ότι είχε λάβει προμήθεια. Στον απόηχο του σκανδάλου, ο πρώην βασιλιάς εγκατέλειψε την Ισπανία. Οι έρευνες αυτές αποσύρθηκαν λόγω ανεπαρκών αποδεικτικών στοιχείων.

Η ελβετική εφημερίδα La Tribune της Γενεύης έγραψε ότι ο Χουάν Κάρλος έλαβε το 2008 100 εκατομμύρια δολάρια από τον τότε βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα. Τα χρήματα κατατέθηκαν στον λογαριασμό ενός παναμέζικου ιδρύματος, στην Ελβετία. Τον ίδιο μήνα, η βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph έγραψε ότι ο Φελίπε μετέχει σε αυτό το ίδρυμα.

Ο βασιλιάς Φίλιππος αποποιήθηκε την κληρονομιά του και κατήργησε το ετήσιο βασιλικό επίδομα που λάμβανε ο πατέρας του.

Οι εισαγγελείς προσπαθούν ακόμη να εξακριβώσουν εάν ο πρώην βασιλιάς είχε πρόσβαση σε κεφάλαια που είχαν κατατεθεί σε λογαριασμούς ενός Μεξικανού επιχειρηματία και ενός αξιωματούχου της ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το 2021, ο δικηγόρος του Χουάν Κάρλος δήλωσε πως ο πρώην βασιλιάς έχει εξοφλήσει επιστροφή φόρου αξίας άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ (4,9 εκατομμύρια δολάρια) σε διακανονισμό με τις Αρχές.

Τα σκάνδαλα διαφθοράς άγγιξαν αρχικά τη βασιλική οικογένεια όταν η κόρη του, η Ινφάντα Κριστίνα, κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή το 2014. Ήταν το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας που προσήχθη σε δίκη. Αργότερα αθωώθηκε, όμως ο σύζυγός της κρίθηκε ένοχος.

Παράλληλα, κακό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη είχαν οι δηλώσεις πρώην ερωμένης του Corinna zu Sayn-Wittgenstein, η οποία φέρεται να είναι μία από τις χιλιάδες ερωμένες που είχε ο πρώην βασιλιάς, όπως υποστηρίζει στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 2016 ο Ισπανός Ιστορικός Μαρτινέζ Ινγκλές. Η Wittgenstein τον είχε κατηγορήσει για παρενοχλήσεις γυναικών, ενώ είναι η ίδια που τον “έμπλεξε” στην υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας.

Σημειώνεται πως ο Χουάν Κάρλος είχε διοριστεί ως προσωρινός αρχηγός του κράτους της Ισπανίας στις 30 Οκτωβρίου του 1975 από τον ετοιμοθάνατο τότε, Φράνκοκαι δύο ημέρες μετά τον θάνατο του δικτάτορα, στις 22 Νοεμβρίου 1975, ο Χουάν Κάρλος ανακηρύχθηκε βασιλιάς βάσει του νόμου της διαδοχής που είχε συντάξει ο ίδιος ο Φράνκο. Εν συνεχεία, ο Χουάν Κάρλος διόρισε πρωθυπουργό τον Αδόλφο Σουάρεθ και προχώρησε σε εκλογές υπό την πίεση της κοινής γνώμης.

Μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, στις 23 Φεβρουαρίου 1981, ο Χουάν Κάρλος με τηλεοπτικό διάγγελμά του στήριξε την κυβέρνηση της νεαρής τότε ισπανικής δημοκρατίας. Η στήριξη αυτή θεωρήθηκε αποφασιστικής σημασίας καθώς απέτρεψε την επιστροφή στη δικτατορία.

"google ad"

Ο Φράνκο ήταν πάντως εκείνος που δέχθηκε να εγκατασταθεί ο Χουάν Κάρλος στην Ισπανία το 1948 και να σπουδάσει εκεί. Η οικογένεια του Χουάν Κάρλος ζούσε εξόριστη στην Πορτογαλία και αν και η Ισπανία ήταν βασίλειο, ο θρόνος ήταν κενός, και χρέη αρχηγού κράτους εκτελούσε ο δικτάτορας.

Παρότι ο πατέρας του Χουάν Κάρλος, Χουάν των Βουρβόνων, νόμιμος διάδοχος του θρόνου, ήταν φανατικά εναντίον του καθεστώτος του Φράνκο, ο δικτάτορας στις 22 Ιουλίου του 1969, ανακοίνωσε την απόφασή του να ορίσει δικό του διάδοχο, και επομένως διάδοχο του ισπανικού θρόνου, τον ηλικίας 31 ετών τότε, Χουάν Κάρλος. Στις 23 Ιουλίου του ίδιου έτους, ο Χουάν Κάρλος έδωσε τον όρκο νομιμοφροσύνης προς τον αρχηγό του κράτους, το εθνικό κίνημα και τους θεμελιώδεις νόμους του φασιστικού καθεστώτος.

Μετά τη δικτατορία του Φράνκο, ο Κάρλος τήρησε μια συμβιμαστική στάση υπέρ της δημοκρατίας. Προχώρησε στη χορήγηση αμνηστίας στους αντιφασίστες αντιστασιακούς, ωστόσο άφησε ατιμώρητους τους συνεργάτες του Φράνκο που είχαν διαπράξει πολιτικά αδικήματα.

Πέραν από τα σκάνδαλα, η κοινή γνώμη της Ισπανίας έχει εναντιωθεί στον Χουάν Κάρλος και λόγω των “παράπλευρων” δραστηριοτήτων του. Το 2012, στο αποκορύφωμα της ύφεσης και τη στιγμή που πολλοί Ισπανοί έμειναν άνεργοι, εν μέσω περικοπών για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, αποκαλύφθηκε ότι ο βασιλιάς είχε πάει να κάνει σαφάρι ελεφάντων στην Μποτσουάνα. Αργότερα, ζήτησε συγγνώμη για αυτό το ταξίδι.

Προίκα στην παιδεία, όχι στη Σοφία

Να σημειωθεί τέλος πως ο γάμος του Κάρλος με τη Σοφία έγινε στην Ελλάδα τον Μάιο του 1962, με τη Φρειδερίκη να πιέζει τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Καραμανλή να προικίσει πλουσιοπάροχα την κόρη της από το εισόδημα του ελληνικού λαού. Ο τότε πρωθυπουργός έφερε το θέμα στη Βουλή των Ελλήνων όπου υπερψηφίστηκε η προίκα με αποχή από την ψηφοφορία της Ενωσης Κέντρου και της ΕΔΑ. Το ποσό που επιβάρυνε το δημόσιο προϋπολογισμό ορίστηκε σε 300.000 δολάρια, ενώ στην ιστορία έμεινε το σύνθημα: “Προίκα στην παιδεία, όχι στη Σοφία”. Στις 11 Σεπτεμβρίου 1962 η κυβέρνηση αύξησε ακόμη τη βασιλική χορηγία από 384.000 δολάρια το χρόνο σε 567.000 δολάρια. Θέσπισε επίσης ειδική χορηγία προς τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο, 83.600 δολαρίων το χρόνο.

“Η προίκα όμως που πήρε η Σοφία δεν ήταν τίποτα μπροστά στα έξοδα – από δύο εκατομμύρια οκτακόσιες χιλιάδες δολάρια περίπου – που στοίχισαν οι τελετές του γάμου και μας παρουσίασαν στον υπόλοιπο κόσμο για μια ακόμα φορά σαν κράτος της Μπανανίας” επισημαίνει η δημοσιογράφος Σοφία Μαλτέζου στο βιβλίο της “Η εγγονή του Κάιζερ” (εκδόσεις “Ερμείας”), όπως έγραφε ο Ριζοσπάστης. “Στις δύο τελετές, μία στην καθολική εκκλησία και μία στη Μητρόπολη, πήραν μέρος 32 βασιλιάδες και πρίγκιπες, 109 έκπτωτοι εστεμμένοι ή πρίγκιπες, 3.000 Ισπανοί αριστοκράτες. Η νύφη με τον πατέρα της πήγε στον καθολικό Αγιο Διονύσιο και μετά στην ορθόδοξη εκκλησία με μια χρυσή άμαξα που έσερναν έξι χρυσοντημένα άλογα. Για να στολιστούν οι δύο εκκλησίες χρησιμοποιήθηκαν 80.000 τριαντάφυλλα και γαρίφαλα…”.

Προίκα πήρε και ο Κωνσταντίνος όταν παντρεύτηκε με την πριγκίπισσα της Δανίας Αννα Μαρία στις 18 Σεπτεμβρίου του 1964. Οι δύο γάμοι της Σοφίας και του Κωνσταντίνου υπολογίζεται πως στοίχισαν στους Ελληνες φορολογούμενους εκατόν πενήντα εκατομμύρια δραχμές, όπως γράφει η Σ. Μαλτέζου.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...