18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

«Κιβωτός του Κόσμου»: Καταγγελία και για άγριους ξυλοδαρμούς

Ημερομηνία:

Δυστυχως έρχονται και νέες θλιβερές αποκαλύψεις για την «Κιβωτό του Κόσμου». Συμμετοχή σε βίαιες πράξεις και ξυλοδαρμούς, είχαν δύο ακόμη άτομα της δομής «Κιβωτός του Κόσμου», που ήταν κοντά στο στέλεχος που καταγγέλλει ο 19χρονος ότι ασελγούσε σε βάρος του για δύο ολόκληρα χρονια.

Πληροφορίες που δημοσιεύει το protothema.gr αναφέρουν πως υπήρχαν και άλλα παιδιά που ζούσαν τον εφιάλτη κλειδωμένα σε δωμάτια και τιμωρούνταν με άγριους ξυλοδαρμούς.

Στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, ο 19χρονος ανέφερε πως ένας φίλος του, του είπε ότι δύο άτομα που κατονόμασε, τον χτυπούσαν με ένα σίδερο στα καλάμια των ποδιών του, μέχρι που μάτωσε.

Τις εντολές για τον άγριο ξυλοδαρμό τις έδινε το στέλεχος που καταγγέλλεται για ασέλγεια.

Οι αστυνομικοί αναμένεται να καλέσουν για κατάθεση και το συγκεκριμένο παιδί που κακοποιούνταν, ενώ στη συνέχεια, λένε οι ίδιες πηγές, θα ακολουθήσουν άλλα τέσσερα άτομα που φιλοξενούνταν στη δομή, όπου φέρεται, σύμφωνα με την καταγγελία του 19χρονου, να μεταφέρθηκαν απο τη δομή της Καλαμάτας στην Αθήνα και για ενα μήνα να τους είχαν κλειδωμένους σε δωμάτια και να τους χτυπούσαν καθημερινά, παρουσία του στελέχους που καταγγέλλεται.

Οι εξελίξεις στην υπόθεση είναι καταιγιστικές και αναμένεται πολλά παιδιά που φιλοξενούνταν στις δομές να περάσουν ένα-ένα τα γραφεία του Ανηλίκων για κατάθεση.

Τι κατήγγειλε ο 19χρονος

H αρχή έγινε από έναν 19χρονο, ο οποίος κατέθεσε ότι πρόσωπο της δομής ασελγούσε εις βάρος του για περίπου δύο χρόνια, από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022.

Ο νεαρός φέρεται να κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τον κακοποιούσε και λεκτικά, καθώς του συμπεριφερόταν με εξευτελιστικό τρόπο, ενώ μεταξύ άλλων, τον υποχρέωσε να σταματήσει το σχολείο και τον εκβίαζε να μην μιλήσει.

Μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτικούς σταθμούς η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε πως “δεν είχε φτάσει κάτι στα αφτιά μας, αν είχε φτάσει θα είχαμε κινηθεί άμεσα” και πρόσθεσε πως “όποιοι ήξεραν θα έπρεπε να ντρέπονται”. Τόνισε πως “πρέπει όλα να βγουν στη φόρα”.

“Τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν σε δομές αλλά σε ανάδοχες οικογένειες” πρόσθεσε η κα Μιχαηλίδου.

Πάτερ Αντώνιος – Κιβωτός του Κόσμου: “Κάποια παιδιά δεν μας συγχωρούν που πήραμε τη θέση των γονιών τους”

Ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου, εμπνευστής και δημιουργός της “Κιβωτού του κόσμου” πήρε θέση για τις καταγγελίες μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον Alpha. Ο ίδιος ανέφερε πως δεν γνωρίζει το όνομα του παιδιού που εμπλέκεται στην υπόθεση ούτε και μπορεί να σκεφτεί “ποιος μπορεί να είναι ο άνθρωπος που κατηγορείται”.

“Εμείς μάθαμε από ένα δημοσίευμα, τίποτα περαιτέρω δεν γνωρίζω” είπε συγκεκριμένα. “Δεν ξέρουμε το όνομά του, το επώνυμό του” είπε για το εν λόγω ανήλικο παιδί. Ωστόσο σε άλλο σημείο της συζήτησης είπε ότι “πάει” το μυαλό του σε ποιο παιδί μπορεί να έκανε την καταγγελία για κακοποίηση. Στις δηλώσεις του δήλωσε θλιμμένος “γιατί εμείς έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας, 25 χρόνια, στο παιδί που είναι σε ανάγκη και κίνδυνο”, και στη συνέχεια αναφέρθηκε στους χαρακτήρες των παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου.

"google ad"

Συγκεκριμένα δήλωσε: “Εμείς έχουμε και φιλοξενούμε παιδιά, τα οποία δεν είναι τα συνηθισμένα παιδιά, από παραβατικές οικογένειες, παιδιά μεγάλα σε ηλικία που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, παιδιά που δεν ήξεραν από όρια, παιδιά θέλουν να παραβατούν. Η Κιβωτός του Κόσμου με όλο το εξειδικευμένο προσωπικό της, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να θεραπεύσουμε το τραύμα της ψυχής αυτών των παιδιών από την απώλεια του φυσικού τους γονιού και αυτό είναι που πολλές φορές δεν μπορούν να συγχωρέσουν σε εμάς, ότι πήραμε τη θέση αυτή. Δεν πρόκειται να συγχωρέσουν ότι εμείς είμαστε στη ζωή τους και όχι οι γονείς τους”.

“Στον Κολωνό μαζί με τους παιδαγωγούς είναι 30 άτομα. Μιλήσαμε, τους μαζέψαμε και υποπτευόμαστε κι εμείς κάποια περιστατικά. Εννοείται ότι μεταξύ μας συζητήσαμε και καθίσαμε όλοι μαζί. Δεν έχει συμβεί κάτι”, είπε σε άλλο σημείο.

Προκαταρκτική έρευνα για τις συνθήκες διαβίωσης

Σημειώνεται πως σε εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική έρευνα που διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής για τις συνθήκες διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων της “Κιβωτού του Κόσμου”.

Η διερεύνηση ξεκίνησε ύστερα από σχετική καταγγελία που έγινε στον “Συνήγορο του Πολίτη” από ένα αγόρι που σήμερα είναι 18 ετών, και πρώην τρόφιμο της δομής, που κάνει λόγο για κακοποιητική συμπεριφορά και σεξουαλική κακοποίηση από ένα συγκεκριμένο άτομο της δομής.

Τα περιστατικά αυτά ξεκίνησαν να εκτυλίσσονται σε βάρος του πριν δύο χρόνια, όπως καταγγέλει.

Ο ανήλικος πέρασε την πόρτα της Ασφάλειας και έδωσε κατάθεση στην αρμόδια Υπηρεσία και η έρευνα θα συνεχιστεί για να διαπιστωθεί αν έχει βάσει η καταγγελία, σε τι βαθμό και ποιοι είναι υπεύθυνοι για πράξεις τις οποίες καταγγέλλει ο ανήλικος ότι έγιναν σε βάρος του.

Παράλληλα, θα διερευνηθεί αν υπάρχουν και τυχόν άλλα θύματα όπως και τυχόν άλλοι δράστες, καθώς το αγόρι φέρεται να έκανε λόγο για κακοποίηση και σε βάρος άλλων παιδιών. Η έρευνα διενεργείται για δομή της Αθήνας και για δομές της επαρχίας.

Παράλληλα το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την απόσυρση της διάταξης για παραχώρηση χρήσης κτιρίου του ΕΦΚΑ στην “Κιβωτό του Κόσμου” μετά τη σχετική καταγγελία για κακοποιητική συμπεριφορά και σεξουαλική κακοποίηση.

Στο μεταξύ εκτός απο τον νεαρό που μίλησε για άλλα περιστατικά κακοποίσης,  δημοσίευμα της Καθημερινής φιλοξενεί μαρτυρίες τριών νέων που έζησαν σε δομές της Κιβωτού.  Και οι τρεις περιγράφουν αθλιες συνθήκες με σκληρή εργασία, συνεχείς και βαρύτατες τιμωρίες, μεθοδική απόκρυψη όσων συνέβαιναν με σκηνοθετημένες δηλώσεις στα ΜΜΕ, αλλά και αποκλεισμό από τους οικείους και συγγενείς εκτός δομών.

Σε μία περίπτωση μάλιστα, νεαρός καταγγέλλει ότι και αυτός αντιμετώπισε σεξουαλική κακοποίηση από υψηλά ιστάμενο εργαζόμενο της δομής.

Η επίσημη ανακοίνωση της “Κιβωτού του Κόσμου”:

Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας.

Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές.

Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες.

Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας.

Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...

Τ’ άκουσες τα νέα Καλλιάνε; Το ΕΣΥ νοσεί!

Του Δημήτρη Καρυωτάκη Η ιστορία με το βουλευτή - μετεωρολόγο Γιάννη...