24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Κινέζοι δημιούργησαν μεταλλαγμένο κορωνοϊό 100% θανατηφόρο σε ποντίκια

Ημερομηνία:

Κινέζοι επιστήμονες έχουν διεξάγει πειράματα με μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού που είναι 100% θανατηφόρο σε ποντίκια, παρά τις ανησυχίες ότι μια τέτοια έρευνα θα μπορούσε να πυροδοτήσει άλλη μια πανδημία, όπως αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Daily Mail, επιστήμονες στο Πεκίνο κλωνοποίησαν έναν ιό τύπου Covid που βρέθηκε σε παγκολίνους, γνωστό ως GX_P2V και τον χρησιμοποίησαν για να μολύνουν ποντίκια.

Τα ποντίκια του πειράματος, είχαν μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε ανθρώπους.

Κάθε τρωκτικό το οποίο μολύνθηκε από το παθογόνο στέλεχος του ιού, πέθανε μέσα σε οκτώ ημέρες, κάτι που οι ερευνητές περιέγραψαν ως «παραδόξως» γρήγορο.

Η επιστημονική ομάδα εξεπλάγη και από το ότι εντόπισε υψηλά επίπεδα ιικού φορτίου στον εγκέφαλο και τα μάτια των ποντικιών.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, σε επιστημονική εργασία που δεν έχει δημοσιευθεί, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι το εύρημα «υπογραμμίζει τον κίνδυνο διάχυσης του GX_P2V στους ανθρώπους».

“Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη αναφορά που δείχνει ότι ένας κορονοϊός που σχετίζεται με τον SARS-CoV-2 και μπορεί να προκαλέσει 100% θνησιμότητα σε ποντίκια hACE2, γεγονός που υποδηλώνει τον κίνδυνο ο GX_P2V να διαχυθεί στον άνθρωπο”, προσθέτουν οι ερευνητές.

Λίγες ημέρες πριν από το θάνατό τους, τα ποντίκια είχαν χάσει γρήγορα βάρος, παρουσίαζαν καμπουριασμένη στάση και κινούνταν εξαιρετικά νωθρά.

Ακόμη και τα μάτια τους έγιναν εντελώς λευκά την ημέρα πριν από το θάνατό τους, αναφέρει η έκθεση.

Πάντως, για τα πειράματα των Κινέζων, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων από τον καθηγητή Francois Balloux, ειδικό σε μολυσματικές ασθένειες με έδρα το University College του Λονδίνου, ο οποίος τόνισε ότι «είναι μια απαίσια μελέτη, επιστημονικά εντελώς άσκοπη».

“Δεν βλέπω τίποτα που να έχει αόριστο ενδιαφέρον και να μπορεί να μαθευτεί από την αναγκαστική μόλυνση μιας παράξενης φυλής εξανθρωπισμένων ποντικιών με έναν τυχαίο ιό. Αντίθετα, θα μπορούσα να δω πόσα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε στραβά”, έγραψε ο Francois Balloux, σε ανάρτησή του στο X.com.

“Το προκείμενο δεν διευκρινίζει το επίπεδο βιοασφάλειας και τις προφυλάξεις βιοασφάλειας που χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα”, συνέχισε.

Η Κίνα προειδοποιεί για πιθανή αναζωπύρωση του Covid

Οι κινεζικές αρχές προειδοποίησαν την Κυριακή για μια πιθανή επανεμφάνιση του Covid αυτόν τον μήνα με αιτία την υποπαραλλαγή JN.1. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC) υπογράμμισε την αυξανόμενη παρουσία του JN.1 και δήλωσε ότι πολλαπλές αναπνευστικές ασθένειες είναι πιθανό να εξαπλωθούν αυτόν τον χειμώνα και την επόμενη άνοιξη.

“Οι ιοί της γρίπης αναμένεται να παραμείνουν το κυρίαρχο παθογόνο”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Wang Dayan, επικεφαλής του Κινεζικού Εθνικού Κέντρου Γρίπης.

Ο ίδιος απέδωσε την άνοδο του JN.1 σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των εισαγόμενων κρουσμάτων, των χαμηλότερων ποσοστών γρίπης και της μειωμένης ανοσίας του πληθυσμού.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ