Το φαράγγι της Σαμαριάς δεν θα λειτουργήσει σήμερα λόγω πρόβλεψης για έντονα καιρικά φαινόμενα – Έκτακτο δελτίο από ΕΜΥ και ενεργοποίηση πρωτοκόλλων ασφαλείας
Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) ανακοίνωσε πως το φαράγγι της Σαμαριάς θα παραμείνει κλειστό για σήμερα, Σάββατο 31 Μαΐου 2025, εξαιτίας της αυξημένης πιθανότητας έντονων καταιγίδων στην περιοχή.
Η απόφαση ελήφθη με βάση τα τελευταία δεδομένα από την εφαρμογή nowcasting, η οποία ανιχνεύει σε πραγματικό χρόνο την πιθανότητα ακραίων καιρικών φαινομένων. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, προβλέπονται ισχυρές καταιγίδες και υετός που συνολικά αναμένεται να φτάσει έως και τα 40 χιλιοστά (mm), ποσότητα που ξεπερνά τα εγκεκριμένα όρια ασφαλείας που έχουν τεθεί από την Αντιπεριφέρεια Κρήτης για την ασφαλή λειτουργία του φαραγγιού.
Η προειδοποίηση επιβεβαιώθηκε και από το επικαιροποιημένο πρωινό δελτίο πρόγνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), το οποίο προειδοποιεί για ασταθείς καιρικές συνθήκες σε ορεινές περιοχές της Κρήτης.
Το φαράγγι της Σαμαριάς, ένας από τους πιο εμβληματικούς φυσικούς προορισμούς της Ελλάδας και δημοφιλής πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά, θα παραμείνει κλειστό και από τις δύο εισόδους του — τόσο από τη θέση Ξυλόσκαλο στα Λευκά Όρη όσο και από την Αγία Ρουμέλη.
Ο ΟΦΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τις αρμόδιες τοπικές αρχές, εφαρμόζει αυστηρά τα πρωτόκολλα πρόληψης και ασφάλειας για την αποτροπή ατυχημάτων και την προστασία των επισκεπτών και του προσωπικού.