19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κλιματική κρίση: Εφιαλτικό το μέλλον της ανθρωπότητας – Βιβλίο προαναγγέλει την κατάρρευση του πλανήτη

Ημερομηνία:

Η κοινωνία χρειάζεται να είναι προετοιμασμένη για μία αναπόφευκτη κατάρρευση, υποστηρίζουν οι συγγραφείς Ουές Τζάκσον και Ρόμπερτ Γιένσεν, στο βιβλίο τους «Μια Άβολη Αποκάλυψη», όπου αναφέρονται στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Παίρνοντας τον ρόλο των «αγγέλων της Αποκάλυψης», οι δύο συγγραφείς έχουν άσχημα νέα: η κοινωνική κατάρρευση σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αναπόφευκτη και όσοι καταφέρουν να επιζήσουν από τους μαζικούς θανάτους κατά την διάρκεια της καταστροφής του κόσμου θα πρέπει να προσαρμοστούν στις δραματικές συνθήκες που θα επικρατήσουν…

Οι Τζάκσον και Γιένσεν γράφουν πως δεν υπάρχει τρόπος αποφυγής αυτής της διαδικασίας– ούτε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα σώσουν τον πλανήτη, ούτε οι πολιτικές συμφωνίες για την προστασία του κλίματος.

Ο τρόπος ζωής όπως τον ξέρουμε σήμερα είναι καταδικασμένος και γι αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε για να μπορέσουν να προσαρμοστούν όσο γίνεται πιο εύκολα όσοι θα μείνουν ζωντανοί όταν θα έρθει η ώρα της «Αποκάλυψης».

«Το βιβλίο προσπαθεί να είναι σαφές και έντιμο για το βάθος της κρίσης», λέει ο Γιένσεν, «να είναι σαφές για τις λύσεις που έχουμε».

«Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό δρόμο σε σχέση με τις κοινωνίες των τροφοσυλλεκτών και των κυνηγών. Κάποια μέρα βλέπω ότι αυτό θα το πληρώσουμε και μάλιστα πολύ ακριβά», προσθέτει ο συγγραφέας.

Ο Τζάκσον είναι αγρονόμος, που έχει περάσει μεγάλο μέρος της καριέρας του μελετώντας τα προβλήματα της διάβρωσης του εδάφους.

Ο Γιένσεν είναι δημοσιογράφος και έχει γράψει αρκετά βιβλία για την οικολογία και τον φεμινισμό.

Κατά τις απόψεις των δύο συγγραφέων η αυγή της γεωργίας είναι κάτι σαν το προπατορικό αμάρτημα.

Από κει ξεκίνησε η πορεία της ανθρωπότητας για την ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας και της κατασπατάλησης των πόρων, που οδήγησαν στην οικολογική κρίση.

Θεωρούν ότι είναι μείζον σφάλμα του σύγχρονου ανθρώπου που υπερκαταναλώνει ενέργεια και αναπτύσσει σε μεγάλη κλίμακα γεωργικές εκμεταλλεύσεις, κάτι που θα αποδειχτεί και καταδίκη.

Οι δύο συγγραφείς θεωρούν πως ο πλανήτης δεν είναι βιώσιμος φιλοξενώντας τα 7,7 δισεκατομμύρια του πληθυσμού και γι αυτό ο πληθυσμός θα μειωθεί αναπόφευκτα περίπου στα 2-3 δισεκατομμύρια άτομα.

Στο βιβλίο «Μία Άβολη Αποκάλυψη» δεν αναφέρουν πως θα μειωθεί ο πληθυσμός του πλανήτη, ούτε εξετάζουν το τι σημαίνει για τις κοινωνίες η διαδικασία μείωσης του πληθυσμού.

O άνθρωπος θα εξαρτάται κυρίως από τη μυική του δύναμη για να τα βγάλει πέρα

"google ad"

«Δεν έχουμε λύση. Αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εύκολες και προφανείς λύσεις δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αγνοούμε το θέμα», λέει ο Γιένσεν.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς από την στιγμή που θα επέλθει η κατάρρευση και θα αρχίσει να μειώνεται ο πληθυσμός, εξαρτάται αποκλειστικά από τον άνθρωπο να «ανακαλύψει» πως θα επιβιώνει σε ένα μέλλον με «χαμηλή κατανάλωση ενέργειας».

Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα χρησιμοποιούνται πλέον ορυκτά καύσιμα και ο άνθρωπος θα εξαρτάται κυρίως από τη μυική του δύναμη για να τα βγάλει πέρα.

Τα τελευταία 10.000 χρόνια της αποκαλούμενης προόδου μας οδήγησαν σε αυτή τη «δεινή κατάσταση», λένε και προσθέτουν ότι ο άνθρωπος πρέπει να μελετήσει τους προϊστορικούς χρόνους πριν από την ανάπτυξη της γεωργίας και την οικοδόμηση κοινωνικής ιεραρχίας.

Αυτό σημαίνει ότι παραπέμπουν στην πλήρη εγκατάλειψη του κοσμοπολίτικου και καταναλωτικού μοντέλου και στην επιστροφή στις κοινωνίες του ανταλλακτικού εμπορίου μεταξύ καλλιεργητών.

«Το μέλλον της συνεχιζόμενης και ατέλειωτης επέκτασης που έχουμε φανταστεί έχει φτάσει στα όριά του και έρχεται ένα νέο μέλλον, εντελώς αντίθετο», υποστηρίζουν οι δύο συγγραφείς.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ