20.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Κοινή ανακοίνωση: STOP στις σεισμικές έρευνες υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης ζητούν ξανά οι οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και ClientEarth

Ημερομηνία:

Την ακύρωση των εν εξελίξει σεισμικών ερευνών και συνολικά του προγράμματος εξόρυξης υδρογονανθράκων στη θάλασσα της Κρήτης και σε τμήμα της Ελληνικής Τάφρου ζητούν από την ελληνική πολιτεία οι οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και ClientEarth.

Σύμφωνα με τη NAVTEX που δημοσιεύθηκε, oι έρευνες που αυτές τις μέρες διενεργεί το σκάφος RAMFORM HYPERION, υποστηριζόμενο από άλλα τρία πλοία, στη θάλασσα της Κρήτης και σε τμήμα της Ελληνικής Τάφρου, ξεκίνησαν στις 22 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσουν έως τις 31 Μαρτίου 2024. Ωστόσο, καμία επίσημη ανακοίνωση από πλευράς της κοινοπραξίας των δύο πετρελαϊκών εταιρειών, στις οποίες έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης», δεν έχει υπάρξει μέχρι αυτή τη στιγμή.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης κατά παράβαση της ενωσιακής νομοθεσίας. Τον Δεκέμβριο του 2023 οι οργανώσεις κατέθεσαν επίσημη καταγγελία ενημερώνοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συστηματικές παραβιάσεις της ενωσιακής νομοθεσίας μέσα από τις εγκρίσεις προγραμμάτων έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και ορυκτού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία και δεδομένα δημοσιευμένα σε πρόσφατη επιστημονική μελέτη του ελληνικού γραφείου της Greenpeace και του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών “Πέλαγος” επιβεβαιώθηκε ότι κατ’ ελάχιστον τέσσερα είδη θαλάσσιων θηλαστικών ζουν στα βαθιά νερά της Ελληνικής Τάφρου τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα. Μέχρι πρόσφατα, η έλλειψη επιστημονικών δεδομένων επικαλούνταν για να δικαιολογήσει και να επιτρέψει τη διενέργεια σεισμικών ερευνών (βλαπτικών για τις φάλαινες και τα δελφίνια) κατά τη χειμερινή περίοδο.

Οι οργανώσεις στην επίσημη καταγγελία τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταξύ άλλων αναφέρουν τα ακόλουθα:

  • Τα προγράμματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες εγκρίνονται κατά παράβαση των απαιτήσεων της ενωσιακής νομοθεσίας,  δεδομένου ότι οι ελληνικές αρχές δεν εκτιμούν επαρκώς τις επιπτώσεις των προγραμμάτων αυτών (συμπεριλαμβανομένων των σεισμικών ερευνών) στη θαλάσσια βιοποικιλότητα.
  • Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι σεισμικές έρευνες δεν υποβάλλονται στην υποχρεωτική από τη νομοθεσία της ΕΕ εκτίμηση επιπτώσεων. Ουσιαστικά, οι σεισμικές έρευνες εξαιρούνται από οποιαδήποτε διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
  • Τα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι τέτοιες επιβλαβείς δραστηριότητες είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και να απειλήσουν τα είδη που ζουν εκεί και βρίσκονται υπό εξαφάνιση, όπως φάλαινες, δελφίνια, φώκιες και θαλάσσιες χελώνες.

Παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ότι σε έναν κόσμο κλιματικής κρίσης, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη το οικονομικό τοπίο για τα ορυκτά καύσιμα κατά τα επόμενα χρόνια, δεν υπάρχει χώρος για νέους υδρογονάνθρακες, η Ελλάδα παραμένει προσκολλημένη στα ορυκτά καύσιμα και προωθεί τις άκρως επικίνδυνες γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στις ευαίσθητες θάλασσές της.

Οι οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και ClientEarth επαναλαμβάνουν το αίτημά τους για την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση τον άμεσο τερματισμό των σχεδιαζόμενων δραστηριοτήτων για την εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια καθώς εγκρίνονται κατά παράβαση  της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...