23.8 C
Chania
Thursday, May 15, 2025

Κονκλάβιο: Στις 7 Μαΐου ξεκινά η σύνοδος των καρδιναλίων για την εκλογή νέου Πάπα

Ημερομηνία:

Οι Ρωμαιοκαθολικοί καρδινάλιοι θα ξεκινήσουν τις επαφές τους, σε μυστικό κονκλάβιο στις 7 Μαΐου, για να εκλέξουν τον νέο Πάπα, επιβεβαίωσε το Βατικανό.

Η ημερομηνία αποφασίστηκε στη συνάντηση των καρδιναλίων όλων των ηλικιών νωρίς τη Δευτέρα, δύο ημέρες μετά την κηδεία του Φραγκίσκου. Οι 252 καρδινάλιοι της Εκκλησίας κλήθηκαν πίσω στη Ρώμη μετά το θάνατο του Αργεντινού, αν και μόνο 135 έχουν δικαίωμα ψήφου στο κονκλάβιο.

Στις 7 Μαΐου οι καρδινάλιοι θα συμμετάσχουν το πρωί σε λειτουργία στη βασιλική του Αγίου Πέτρου και το απόγευμα θα κλειστούν στην Καπέλα Σιξτίνα για τη διεξαγωγή κεκλεισμένων των θυρών της ψηφοφορίας. Περίπου 135 καρδινάλιοι, όλοι κάτω των 80 ετών και από όλο τον κόσμο, έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στο κονκλάβιο και να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος ηγέτης της Εκκλησίας των 1,4 δισεκατομμυρίων μελών.

Η Καπέλα Σιξτίνα του 16ου αιώνα, όπου πραγματοποιούνται τα κονκλάβια, έκλεισε για τους τουρίστες τη Δευτέρα για να επιτραπεί η προετοιμασία της ψηφοφορίας.

Τα δύο προηγούμενα κονκλάβια, το 2005 και το 2013, διήρκεσαν μόλις δύο ημέρες. Αλλά ο Σουηδός καρδινάλιος Άντερς Αρμπορέλιους δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει ότι αυτό το κονκλάβιο μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, καθώς πολλοί από τους καρδιναλίους που διορίζονται από τον Πάπα Φραγκίσκο δεν έχουν συναντηθεί ποτέ πριν μεταξύ τους.

Ο Φραγκίσκος έθεσε ως προτεραιότητα τον διορισμό καρδιναλίων από μέρη που δεν είχαν ποτέ διοριστεί, όπως η Μιανμάρ, η Αϊτή και η Ρουάντα. «Δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας», δήλωσε ο Αρμπορέλιους, ένας από τους περίπου 135 καρδιναλίους κάτω των 80 ετών που θα συμμετάσχουν στο κονκλάβιο.

Το νωρίτερο που θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει το κονκλάβιο ήταν στις 6 Μαΐου. Η έναρξή του μια ημέρα αργότερα σημαίνει ότι οι καρδινάλιοι θα έχουν λίγο περισσότερο χρόνο για τις γενικές συζητήσεις τους πριν από τη βαρυσήμαντη ψηφοφορία.

Ο Φραγκίσκος, πάπας από το 2013, πέθανε σε ηλικία 88 ετών στις 21 Απριλίου. Η κηδεία του το Σάββατο και η πομπή μέσω της Ρώμης προς τον τόπο ταφής του στη Βασιλική της Αγίας Μαρίας του Μεγάλου προσέλκυσε πλήθος κόσμου που υπολογίζεται σε περισσότερους από 400.000.

Ο Γερμανός καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica ότι η πληθώρα των πενθούντων για τον Φραγκίσκο δείχνει ότι οι καθολικοί θέλουν ο επόμενος πάπας να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό στυλ της παποσύνης του.

Ο Φραγκίσκος, ο πρώτος πάπας από τη Λατινική Αμερική, προσπάθησε σε μεγάλο βαθμό να ανοίξει τη συχνά νηφάλια Εκκλησία σε νέες συζητήσεις. Επέτρεψε τη συζήτηση για θέματα όπως η χειροτονία των γυναικών σε κληρικούς και η προσέγγιση των LGBTQ καθολικών.

«Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να προχωρήσουμε στα βήματα του Φραγκίσκου» δήλωσε ο Κάσπερ, ο οποίος είναι 92 ετών και δεν θα λάβει μέρος στο κονκλάβιο. Ωστόσο, ένα μπλοκ συντηρητικών καρδιναλίων είναι βέβαιο ότι θα αντιταχθεί σε αυτό και θα αναζητήσει έναν πάπα που θα επαναφέρει τις παραδόσεις και θα περιορίσει το όραμα του Φραγκίσκου για μια πιο περιεκτική Εκκλησία.

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΦΗ: Το συγκλονιστικό video των Κρητικών για τον τελικό του Κυπέλλου

Ο ΟΦΗ δημοσίευσε το τελευταίο video ενόψει του τελικού...

Βαρουφάκης: Επεισοδιακή συνέντευξη με προκλητική δημοσιογράφο σε συνέδριο – «Είστε γελοία κυρία μου»

Ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, βρέθηκε στην Πάτρα προκειμένου να...