19.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Κορονοϊός: Νέα συμπτώματα φέρνει η μετάλλαξη Δέλτα που έχει κυριαρχήσει στη Βρετανία

Ημερομηνία:

Διαφορετικά είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν όσοι ασθενούν με τη μετάλλαξη Δέλτα (ινδική) του κορονοϊού σε σύγκριση με τα κλασικά συμπτώματα που γνωρίζαμε έως τώρα.

Σύμφωνα με επιστήμονες στη Βρετανία, τα συμπτώματα που εμφανίζονται περισσότερο στα άτομα που νοσούν με την εν λόγω μετάλλαξη είναι πονοκέφαλος, ξηρός λαιμός και μύτη που τρέχει.

Ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ, που μελετά τη συμπτωματολογία του κορονοϊού, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι, ειδικά οι νεότεροι, που κολλούν τη μετάλλαξη Δέλτα εμφανίζουν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, όπως μεταδίδει το BBC.

Ωστόσο, ακόμα κι αν δε νιώθουν πολύ άρρωστοι, είναι μεταδοτικοί. Προτρέπει, μάλιστα, τον κόσμο να κάνει τεστ σε περίπτωση που υποψιάζεται ότι μπορεί να έχει covid.

Σύμφωνα με το NHS, τα κλασικά συμπτώματα του κορονοϊού είναι βήχας, πυρετός και απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης.

Όπως, όμως, αναφέρει ο Σπέκτορ στη μελέτη του, πλέον αυτά τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται με την ίδια συχνότητα.

«Από την αρχή του Μάη, εξετάζουμε τα κυριότερα συμπτώματα μέσω μιας εφαρμογής και σύμφωνα με τις καταγραφές των χρηστών δεν είναι τα ίδια με πριν», τόνισε.

Η αλλαγή αυτή παρατηρείται κυρίως στα άτομα που νοσούν με τη μετάλλαξη Δέλτα, που έχει κυριαρχήσει πλέον κατά 90% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Σπέκτορ εξήγησε ότι η μετάλλαξη αυτή λειτουργεί λίγο διαφορετικά. «Οι άνθρωποι μπορεί να νομίζουν ότι έχουν ένα κοινό κρυολόγημα και να συνεχίσουν κανονικά να πηγαίνουν σε πάρτι και έτσι μπορεί να το μεταδώσουν σε άλλα έξι άτομα τριγύρω τους», είπε για παράδειγμα.

Χθες, η Βρετανία ανέφερε 7.490 νέα περιστατικά μόλυνσης από την Covid-19 και οκτώ θανάτους, με τον αριθμό των νέων μολύνσεων να αυξάνεται περίπου κατά 50% μεταξύ της 7ης και της 13ης Ιουνίου, σε σύγκριση με την εβδομάδα που είχε προηγηθεί. Οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 15% μεταξύ της 2ας και της 8ης Ιουνίου, σε σύγκριση με το προηγούμενο επταήμερο.

Η μετάλλαξη (B.1.617.2) ονομάζεται μετάλλαξη Δέλτα ως μέρος της προσπάθειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να μετονομάσει στελέχη κορονοϊού με ελληνικά γράμματα για να αποφευχθεί οποιοδήποτε στίγμα προς χώρες όπου εμφανίζονται οι νέες παραλλαγές. Η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Δεκέμβριο του 2020. Από εκεί, εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και έγινε η κυρίαρχη μορφή του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει περίπου το 6,1% των περιπτώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και έως το 18% σε ορισμένες χώρες της Δυτικής και της Μεσοδυτικής.

Νεότερα στοιχεία από τον οργανισμό Δημόσια Υγεία Αγγλίας (PHE) επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για αυξημένη κατά 60% μεταδοτικότητα.

Προκύπτει επίσης ότι η πρώτη δόση των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca είναι κατά 17% λιγότερο αποτελεσματική έναντι της μετάλλαξης Δέλτα σε σύγκριση με την αποτελεσματικότητα έναντι της μετάλλαξης Άλφα (33,2% έναντι 50,2% αντιστοίχως).

Η διαφορά στην αποτελεσματικότητα είναι πολύ μικρότερη, ωστόσο, μετά από τη δεύτερη δόση (80,8% έναντι 88,4% αντιστοίχως). «Αυτό υποστηρίζει τη μεγιστοποίηση της χορήγησης δύο δόσεων των εμβολίων στις πιο ευάλωτες ομάδες», επισήμαναν οι ερευνητές του PHE.

"google ad"

Τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν από 12.341 σε 42.323 σε μία βδομάδα, μια αύξηση της τάξης του 243%. Πλέον εννέα στα δέκα νέα κρούσματα είναι της μετάλλαξης Δέλτα.

Από τους 383 φορείς της μετάλλαξης αυτής που χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομείο στην Αγγλία έστω για μια νύχτα, οι 251 (66%) δεν είχαν εμβολιαστεί, οι 66 (17%) είχαν κάνει την πρώτη δόση περισσότερο από 21 ημέρες νωρίτερα και οι 42 (11%) είχαν κάνει τη δεύτερη δόση τουλάχιστον 14 ημέρες νωρίτερα.

Έως τις 7 Ιουνίου είχαν επιβεβαιωθεί 42 θάνατοι φορέων της μετάλλαξης Δέλτα στην Αγγλία. Εξ αυτών οι 23 δεν είχαν κάνει καμία δόση εμβολίου, οι επτά είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση τουλάχιστον 21 ημέρες νωρίτερα και 12 είχαν κάνει και τις δύο δόσεις.

Με βάση, εξάλλου, τους νεότερους εβδομαδιαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους για λογαριασμό του Γραφείου Εθνική Στατιστικής (ONS), υπολογίζεται ότι την εβδομάδα έως τις 5 Ιουνίου υπήρχε ένας φορέας κορωνοϊού ανά 560 κατοίκους στην κοινότητα στην Αγγλία. Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε ένας φορέας ανά 640 κατοίκους.

Η παραλλαγή Δέλτα ενσωματώνει μερικές από τις μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν σε προηγούμενες παραλλαγές της COVID-19 η οποίες προκαλούν ανησυχία. Αυτό που είναι μοναδικό σε αυτήν είναι ότι αυτές οι μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν ξεχωριστά σε διαφορετικές παραλλαγές εμφανίζονται τώρα μαζί στο ίδιο στέλεχος.

Αυτές οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν «να αλλάξουν τον τρόπο που ο ιός προσκολλάται σε ένα κύτταρο, να κάνουν ένα βήμα ενεργοποίησής (του) ευκολότερο και να μπλοκάρουν μερικά, αλλά όχι όλα, τα αντισώματα που κάνουν καλό», εξηγεί ο Μπέντζαμιν Νιούμαν, επικεφαλής ιολόγος στην Παγκόσμια Έρευνα Υγείας του Πανεπιστημίου Texas A&M.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς αυτές οι μεταλλάξεις μπορούν να επηρεάσουν πραγματικά την «συμπεριφορά» του SARS-CoV-2 και το γεγονός ότι αυτή η παραλλαγή ενσωματώνει δύο μεταλλάξεις δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εμφανίσει τις «συμπεριφορές» και των δύο, σύμφωνα με τον Νιούμαν. Χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε τι κάνουν οι μεταλλάξεις και πώς επηρεάζουν τη μόλυνση.

Οι προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική. Υπήρξαν επίσης ατεκμηρίωτες αναφορές ότι προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια και παράξενα συμπτώματα όπως γάγγραινα και απώλεια ακοής.

«Φαίνεται ότι η παραλλαγή Δέλτα ενσωματώνει μεταλλάξεις που σχετίζονται με αυξημένη μεταδοτικότητα οι οποίες παρατηρήθηκαν και σε άλλες παραλλαγές και φαίνεται να υπερτερεί από άλλες ”εκδόσεις” του SARS-CoV-2», δηλώνει ο Αμες Αντάτζια, ανώτερος μελετητής στο το Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς και ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία για το αν προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια, προσθέτει ο ίδιος.

Οι ερευνητές αρχικά πίστευαν ότι η παραλλαγή Αλφα – το νέο όνομα για την παραλλαγή B.1.1.7 που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο – θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια. Αυτή η θεωρία τελικά απορρίφθηκε. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να καθοριστεί εάν η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια, αλλά ο Αντάτζια δεν αναμένει ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Προστατεύονται από την μετάλλαξη Δέλτα τα άτομα που έχουν ανοσία στην COVID-19;

Η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται να είναι ένα πραγματικό ζήτημα σε άτομα που δεν προστατεύονται. Οσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως φαίνεται να έχουν επαρκή προστασία έναντι αυτής της παραλλαγής. Να γιατί η μετάλλαξη Δέλτα κατέστη τόσο μεγάλο πρόβλημα στην Ινδία, όπου το ποσοστό εμβολιασμού ήταν (και είναι) χαμηλό.

Τα άτομα που έχουν μολυνθεί από την COVID-19 φαίνεται επίσης να προστατεύονται. Τα στοιχεία έχουν δείξει ότι αν και τα επίπεδα αντισωμάτων πέφτουν μετά τη μόλυνση, ένα άλλο μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος – η ανοσοαπόκριση που προκαλείται από τα κύτταρα – μπορεί να «δράσει». Αυτό το μέρος προσβάλλει την ακίδα πρωτεΐνη (που στοχεύουν τα αντισώματα) και πολλές άλλες «θέσεις» του κορονοϊού. Και αυτό θα κρατήσει τα άτομα με ανοσία ασφαλή, εξηγεί ο Νιούμαν.

Μια μελέτη του Public Health England διαπίστωσε ότι δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer ήταν 88% αποτελεσματικές κατά της συμπτωματικής νόσου από την μετάλλαξη Δέλτα (σε σύγκριση με 93% αποτελεσματικότητα έναντι της παραλλαγής Αλφα). Δύο δόσεις του εμβολίου AstraZeneca ήταν 60% αποτελεσματικές κατά της συμπτωματικής νόσου (σε σύγκριση με 66% έναντι της παραλλαγής Alpha).

Το μεγαλύτερο συμπέρασμα από την μελέτη, ωστόσο, είναι ότι χρειαζόμαστε πραγματικά την δεύτερη δόση για το υψηλότερο επίπεδο προστασίας από αυτήν την παραλλαγή. Τόσο το εμβόλιο AstraZeneca όσο και Pfizer ήταν 33% αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης Δέλτα σε άτομα που είχαν μόνο μία δόση.

Επιπλέον, τα εμβόλια είναι πιθανότατα ακόμη πιο αποτελεσματικά κατά της νοσοκομειακής περίθαλψης και του θανάτου – αυτό για το οποίο ανησυχούν οι περισσότεροι ειδικοί. «Αυτό το οποίο έχει σημασία, για μένα, (είναι ότι) δεν πρόκειται για μια ήπια ασθένεια. Είναι σοβαρή ασθένεια, νοσηλεία και θάνατος – και εκεί και πέρα, όλες οι παραλλαγές βασικά ”χάνουν” από τα εμβόλια», λέει ο Αντάτζια.

Αν και θα πρέπει να διεξαχθεί περισσότερη έρευνα σχετικά με τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca κατά της μετάλλαξης Δέλτα, όλα τα εμβόλια «χτυπούν» το ίδιο μέρος του κορονοϊού, οπότε είναι πιθανό να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, σύμφωνα με τον Νιούμαν.

Θα μας επηρεάσει η μετάλλαξη Δέλτα χειρότερα το φθινόπωρο;

Θα μπορούσε, αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο όπως εκτυλίχθηκαν τα πράγματα το 2020. Όταν το κλίμα γίνεται πιο δροσερό το φθινόπωρο και κατευθυνόμαστε σε εσωτερικούς χώρους, πιθανότατα θα δούμε περισσότερες μεταδοτικές παραλλαγές να εξαπλώνονται σε μη εμβολιασμένους πληθυσμούς με χαμηλή φυσική ανοσία.

Αυτό που πιθανώς δεν θα δούμε είναι νοσοκομεία να ωθούνται στα όριά τους. «Έχουν εμβολιαστεί πάρα πολλά άτομα υψηλού κινδύνου», λέει ο Αντάτζια, οπότε με τους πιο ευάλωτους για νοσηλεία και θάνατο προστατευμένους, είναι απίθανο να δούμε ξανά τα νοσοκομεία μας σε κατάσταση κρίσης.

Ο ευκολότερος και ασφαλέστερος τρόπος για την εξάλειψη της απειλής αυτής (και των μελλοντικών) παραλλαγών είναι να κάνουμε το εμβόλιο. «Η λύση σε οποιαδήποτε παραλλαγή είναι να εμβολιαστούμε πλήρως», λέει ο Αντάτζια.

tvxs.gr, news247.gr, huffingtonpost.gr, skai.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ